Köy ve beldelerde yaşayan nüfusun en yüksek olduğu il 290 bin 344 kişi ile Afyonkarahisar, en düşük olduğu şehir 28 bin 499 kişi ile Tunceli oldu. Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından ikinci en büyük şehri olan Sivas, ülkemizde en fazla köy sayısının bulunduğu il olarak kayıtlara geçti.
En çok ilçe ile İstanbul, 1. sıraya otururken, Türkiye'nin En çok mahallesi ise 1.425 ile Başkent Ankara oldu. Türkiye'nin büyük şehirlerinde hiç köy kalmazken, Türkiye'nin En çok Köyü olma unvanını ise 1.233 köyü ile Sivas aldı.
Vezirköprü Türkiye'de en fazla köye sahip ilçe olup, Samsun'un en büyük beşinci ilçesidir. Samsun merkezden sonra Samsun ilindeki beşinci büyük nüfus yerleşimine sahiptir.
70 köyde 10 veya daha az kişi yaşıyor
Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkemizde Köyü Olmayan Tek İlçe: Bozcaada
Çanakkale'nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçedir. Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahiptir.
Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyü, 5 bin 250 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük köyü olma unvanını elinde bulunduruyor. Kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan 450 haneli köyün 13 mezrası, 5 camisi, sağlık ocağı, ilköğretim okulu bulunuyor.
1) Söğüt, Marmaris – Muğla. Virajı bol, yeşilin hiç tükenmediği kıvrımlı yolları takip edip ulaştığınız Söğüt Köyü, Ege ve Akdeniz'in arasında zamanın durduğu bir cennet. Yaklaşık 2000 kişilik nüfusuyla her köşesinden huzurun fışkırdığı bu sevimli yerleşim yerinin tarihi milattan önceye dayanıyor.
Konya'ya bağlı 32 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 168 belde ve 585 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Erzurum'a bağlı 21 ilçe, bu ilçelere bağlı 14 belde ve 967 köy bulunmaktadır.
Madde 1 – Nüfusu iki binden aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir.
Köy sayısı çokluğu sıralamasında bin 275 köyle Sivas ilk sırada yer alırken, bu ili bin 136 köyle Şanlıurfa, bin 91 köyle Kastamonu, bin 9 köyle Erzurum, 989 köyle Samsun, 947 köyle Balıkesir, 863 köyle Manisa, 805 köyle Diyarbakır, 788 köyle Konya ve 767 köyle Çorum ili izledi.
Toplam ilçe sayısı en fazla olan il İstanbul'un toplamda 38 ilçesi bulunuyor. İkinci sırada ise 31 ilçeye sahip Konya, 30 ilçe ile İzmir, 25 ilçe ile Ankara, 20'şer ilçe ile Kastamonu, Erzurum ve Balıkesir takip ediyor. AYDIN'IN KAÇ İLÇESİ VAR? Aydın, Türkiye ilçe sıralamasında on dördüncü sırada yer alıyor.
NVİ kayıtlarından derlenen bilgileregöre, ülkede en fazla köy bin 268 ile Sivas'ta bulunuyor.
Ege'nin gizli hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan şirin bir tatil beldesi. 10'dan fazla antik kenti bünyesinde bulunduran küçük köy aynı zamanda Türkiye'nin en zengin köyü.
Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan turistik adası Santorini'nin en kuzey noktası olan Oia, 1.6 milyonun üzerinde paylaşımla "dünyanın en güzel köyleri" listesinde birinci oldu.
Dünyanın En Büyük Köyü Zonguldak, Zonguldak Dilaver Mah.
Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
Öz. 6360 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlenmiş ve bu sınırlar içinde yer alan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Türkiye'nin (büyükşehir merkez ilçeleri hariç) köyü olmayan tek ilçesidir.
Sivas'ın Millî Mücadele'nin kazanılmasında önemli bir yeri vardır. Bu mücadelenin hazırlık döneminde Mustafa Kemal Paşa önce, 27 Haziran 1919'da Samsun'dan Erzurum Kongresi'ni takiben burada 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ni topladı ve 18 Aralık 1919'da Ankara'ya gitmek üzere şehirden ayrıldı.
Türkiye'de en çok Alevî köyü ise 60'ı karışık olmak üzere toplam yaklaşık 460 adet köy olup Sivas ilinde yer almaktadır.
35 derece-50 dakika ve 38 derece-14 dakika doğu boylamlarıyla, 38 derece-32 dakika ve 40 derece-16 dakika kuzey enlemleri arasında kalan il, 28,488 km² lik yüzölçümü ile Türkiye'nin toprak bakımından ikinci büyük ili olan Sivas'ın il topraklarının büyük bölümü Kızılırmak, bir bölümü de Yeşilırmak ve Fırat havzalarına ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri