Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da cuma günü yaptığı açıklama ile ülkemizde Eris varyantının tespit edildiğini duyurdu, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü.
Eris varyantı (eris virüsü), COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmıştır. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayılmıştır.
ERİS VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ? Eris virüsü, şimdiden Asya'da bulunan covid vakalarının yaklaşık %20'sini, Avrupa'dakilerin %10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin ise %7'sini oluşturmakta. İsrail de covid-19'un yeni varyantından etkilenenler arasında yer alıyor.
Eris varyantının belirtileri COVID-19'un bilinen belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar arasında ateş, kas ağrıları, sürekli öksürük, tat veya koku değişiklikleri, yorgunluk, burun akıntısı ve boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtiler genellikle hafif-orta şiddette seyreder ve ölümcül değildir.
COVID-19 semptomları ile benzerlik gösteren eris varyantında görülen belirtiler sıklıkla boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, nefes darlığı, vücutta ağrı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığıdır. Genel olarak eris varyantına yakalanan kişilerde ortaya çıkan belirtiler şunlardır: Boğaz ağrısı
İlgili 41 soru bulundu
Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Eris'in çapı 2011'de 2326±12 km olacak şekilde belirlendi, bu büyüklük Eris'in hacmini Plüton'unkinden biraz daha küçük yapar(2372±4 km), ancak Eris Plütondan %27 daha ağırdır. Eris'in Albedo'su Enceladus'tan sonra güneş sistemindeki en yüksek değer olan 0.96'dır.
Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantı olan Eris, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösteriyor. EG.5 diğer adıyla Eris dünya çapında dolaşan Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olup virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.
Eris, Yunan mitolojisinde fitne ve fesat tanrıçası. Savaş tanrısı Ares'in kız kardeşi bazılarına göre de kızı ya da yoldaşıdır.
Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor. Haumea ve Makemake mutlak büyüklüklerine dayanılarak cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Eris Varyantı Türkiyede Görüldü Mü
Koca, varyantın hasta etme gücünün düşük olduğunu ve endişe konusu olmadığını belirtti. Eris varyantı, Türkiye'de ilk olarak İstanbul'da tespit edildi. Daha sonra Ankara, İzmir ve Antalya'da da vakalar görüldü. Vakaların tamamı yurt dışı temaslı kişilerden oluştu.
51 ülkeye yayılan Eris varyantı sonrası, yetkililer aşı çağrısı yapmaya başladı.
Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar saçılır. Bu damlacıkların yakın mesafedeki kişiler tarafından solunması ile virüs bulaşır. Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır.
Bu nedenle COVID-19 hastalığının bulaşmasında öncelikli olarak burun ve ağız yoluyla havaya damlacık veya solunum yoluyla geçen virüs partikülleriyle ve bu partiküllerin kontamine ettiği yüzeylere temas edildikten sonra ellerin burun, ağız ve göze sürülmesi ile virüsün bulaştığı kabul edilir.
Eris varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türüdür. Diğer SARS-CoV-2 virüs varyantlarında olduğu gibi en sık üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine neden olur.
Covid-19 belirtileri genel olarak halsizlik, bitkinlik, kırgınlık hissi ile gribal enfeksiyona benzer. Ancak gripten şu özelliklerle ayrışır; şiddetli öksürük, yüksek ateş ve daha az burun-göz akıntısı, fazla nefes darlığı ve aşırı halsizlik. Kronik kalp hastalığı olan kişilerde ise daha farklı belirtiler görülebilir.
Bununla birlikte ERİŞ'in toptandan perakendeye kadar bütün ürünleri GİMDES Helal Gıda Sertifikasına sahiptir.
Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır. Ancak aslında yayılmasının ilkbaharda başladığı düşünülmektedir.
Fatsalı işadamı Ali Eriş tarafından 1920 yılında kurulan Eriş, adını ilk olarak tahıl ticaretiyle Türkiye'ye duyurdu.
Uranüs: Dünya'dan 64 kat daha büyük gezegendir. Ekvator yörüngesinde dik açı yapan tek gezegen olma özelliğini taşır. Güneş Sistemi'ne uzaklığı yaklaşık olarak 2.842. 400.000 km iken, çapı 50.724 km'dir.
Cüce gezegen olan Ceres, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağındaki yer alır ve buradaki en büyük nesnedir. Bu kuşatka yer alması sebebiyle iç güneş sisteminde bulunan tek cüce gezegendir.
560 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde yer alan gezegene "Kepler-10c" adı verildi. Yüzeyi dünyanın kabuğuna benzeyen ve gökbilimcilerin "Mega Dünya" dedikleri gezegenin varlığı Amerikan Astronomi Derneği'nin Boston'daki toplantısında açıklandı. Gezegenin varlığı bilim insanları arasında şaşkınlık yarattı.
Yeni varyantlarından Eris (EG.5.1 subvaryantı) bugüne kadar 51 ülkede tespit edildi. Türkiye'de henüz saptanmamış olsa da bulunmadığı anlamına gelmiyor. Bir Omicron alt varyantı olan (EG.5) ilk olarak 17 Şubat 2023'te raporlandı. 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlendi.
Rota virüs ishalinde klinik tabloyu sıvı kaybı belirler. Ağır sıvı kaybı durumunda böbrek yetmezliği gelişebilir hatta bebek kaybedilebilir. Bu nedenle bebeklerde ateş, kusma ve ishal geliştiğinde anne - babalar hemen doktora başvurmalı, hastalık kendiliğinden geçer diye beklememelidir.
Virüslerin genomu RNA içerdiğinden sıklıkla oncornavirüsler terimi kullanılmıştır. Günümüzde genomu DNA veya RNA içeren ve kansere neden olan herhangi bir virüs anlamına gelir ve "tümör virüsü" ya da "kanser virüsü" ile eşanlamlıdır. Bununla birlikte insan ve hayvan virüslerinin büyük çoğunluğu kansere neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri