Bilinen ilk sendika türü örgütlenme, İstanbul'da Tophane fabrikasındaki işçilerce gizli olarak kurulan Amele-i Osmani (Osmanlı Amele) Cemiyeti'dir. 1894-95 yıllarında kurulan bu örgüt, kısa bir süre sonra ortaya çıkarılmış ve dağıtılmıştır.
624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu'nun 17.6.1965'te yürürlüğe girmesiyle sendikalar kurulmaya başlamış; ilk memur sendikası 18 Haziran 1965'te "Türkiye Devlet Büro Görevlileri Sendikası" adıyla Ankara'da Page 4 146 ADNAN MAHİROĞULLARI kurulmuştur (Gülmez, 1998, 360).
Yaşanan gelişmeler devleti işçi haklarının çerçevesini kanunlarla çizmeye ve kendi güdümünde işçi örgütlenmeleri oluşturmaya itmiştir. Bunun sonucunda hazırlanan yasa tasarısı 20 Şubat 1947'de “İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun” adıyla kabul edilmiştir.
Maddesi tüm çalışanlara sendika kurma ve sendikalara üye olma özgürlüğü tanımıştır. Memurların haklarının yasayla düzenleneceği öngörülmüştü. 1965'te kabul edilen 624 sayılı Devlet Personeli Sendikalar kanunu, Türkiye'de ilk defa memurların sendikalaşmasına olanak tanımıştır.
Üye Sayılarına Göre Konfederasyonlar
2023 Ocak İşçi Tebliğine göre, en çok sendika üye sayısına sahip olan konfederasyon, bir milyon 269 bin 725 toplam üye sayısına sahip TÜRK-İŞ. TÜRK-İŞ'i 785 bin 297 üye sayısıyla HAK-İŞ ve 230 bin 500 üye sayısıyla DİSK takip ediyor.
İlgili 41 soru bulundu
Daha önce de ifade etmiş olduğumuz gibi, yayımlanan istatistiklere göre 20 işkolunda 227 sendika faaliyette bulunuyor.
Sendikalar, ilk olarak İngiltere'de ortaya çıktı. Sanayi Devrimi'nin beşiği olan İngiltere, aynı zamanda sendikal hareketin geliştiği coğrafya oldu. İngiltere'de 1700'lü yıllardan itibaren yaklaşık 100 yıl boyunca çeşitli işçi örgütlenmeleri deneyimleri yaşandı.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 35 bin 278 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon oldu. Memur-Sen'i 552 bin 948 üyeyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 163 bin 656 üyeyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) takip etti.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ise 9 Haziran 1995 tarihinde kuruluş işlemlerini tamamladı. Kurucuları; Eğitim-Bir'den Mehmet Akif İnan, Nurettin Sezen, Abdullah Akar, İsmail Kıllıoğlu ve Şevket Sezer; Sağlık-Sen'den Ahmet Aksu, Bülent Kutluca, Necati Şimşek ve İlknur Poyraz; Kamu Büro-Sen'den M.
Türkiye Kamu-Sen aynı zamanda Türkiye – AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyesidir. Ülkemizi AB ile yapılan ortak toplantılarda da temsil ediyoruz. Genel Başkan Koncuk; “Bizler huzurdan yanayız, birlik ve beraberlikten yanayız.
Türkiye'de 1947 yılında ilk Sendikalar Kanunu'nun kabul edilmesi işçi sendikaları ile beraber işveren sendikalarının da kurulmalarının yolunu açmıştır. Ancak 1961 yılına kadar münferit birkaç örgütlenme dışında bir işveren sendikalaşmasından söz edilemez. Cumhuriyet Tarihinin en yüksek seviyesine çıkmıştır.
Sendikacılık 18. yüzyılın ikinci yarısında, Batı Avrupa'da Sanayi Devrimi'nin yol açtığı olumsuz koşullar sebebiyle doğmuştur. Başlangıçta iktisadi liberalizmin etkisiyle çeşitli baskı ve yasaklamalarla sindirilmeye çalışılan sendikal hareket, kararlı mücadelelerden sonra, 19. yüzyılda hak olarak tanınmıştır.
20 Şubat 1947 yılında kabul edilen ve Türkiye'nin ilk sendika yasası olan, '5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun' Türkiye'de fiili olarak örgütlenebilen çalışanlara yasal olarak sendika kurma hakkı tanımıştır.
Tarihte, çok eski zamanlardan beri, çalışanlarla çalıştırılanlar arasındaki ilişkiler gündeme gelmişse de, bugünkü manada işçi hareketleri, sendikalar, işçi-işveren ilişkileri sanayi devriminden sonra ortaya çıkmıştır.
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Kurucu Genel Başkanı merhum Mehmet Akif İnan'ın daveti üzerine 1992 yılında Eğitim-Bir-Sen Bakırköy İlçe Teşkilatını kurarak sendikal faaliyetlerine başladı. 2002 yılında Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanlığı'na, 2008 yılında Memur Sen Konfederasyonu Genel Başkanlığı'na seçildi.
2010 yılında Memur-Sen'e bağlı sendikalar içinde en büyük artışı Sağlık-Sen gerçekleştirdi. Geçen yıl 93 bin 705 üyeyle genel yetkili sendika olan Sağlık-Sen bu yıl üye sayısını 9 bin 630 artırarak 103 bin 335'e taşıdı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1975 yılında Tokat'ın Artova İlçesi Ahmetdanişment Köyü'nde doğdu. Sırasıyla; Ahmetdanişment Köyü İlkokulu, Artova YİBO, Tokat Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Bölümü Talaşlı Üretim Öğretmenliğini bitirdi.
Sendikamız siyasetten tamamen bağımsız bir sendika olup hiç bir Konfederasyona da bağlı değildir. Sendikamız hiçbir siyasi partinin payandası piyonu olmayacağı gibi asla vesayet altında bir sendikacılık yapmayacaktır.
Bu amaçlar doğrultusunda sendikal faaliyette bulunur. n- TÜM YEREL-SEN, hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan, örgütlü olduğu bütün yerel yönetimlerde taşeronlaştırma ve özelleştirmelere karşı fiili-meşru ve hukuksal temelde mücadele eder.
30 Temmuz 2021 tarihli ve 31553 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlık istatistiklerine göre Hak İş'e bağlı Hizmet İş Sendikası, en büyük işçi sendikası olma özelliğini korudu.
Sarı sendika, işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan, sermaye çevreleriyle iş birliği içinde bulunarak işçi haklarının alınmasına yönelik hareketleri engelleyen ve kısıtlayan sendikadır.
Sendikalar için kurucuların kurucu olabilme şartlarına sahip olduklarını ifade eden yazılı beyanları; üst kuruluşlar için ilgili kuruluşların genel kurul kararları dilekçeye eklenmelidir. Soru 9: Sendikalar en az kaç kişi ile kurulabilir? Sendikalar en az 7 kişi ile kurulabilmektedir.
1. İŞYERİNDE YETKİLİ SENDİKA OLMAK NE DEMEKTİR? İş yerinde yetkili sendika olmak için; diğer sendikalardan bir fazla üyeye sahip olmak yetiyor. Yani işyerinde en fazla üyesi olan sendika o işyerinde yetkili sendika oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri