Carybdea marsupialis / Kutu Denizanası Carybdea marsupialis türü Akdeniz'de yaygın bir tür olmamasına rağmen, Adriatik Denizi'nde ve Akdeniz'in bazı kıyısal alanlarında çok sayıda görülmektedir.
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, en zehirli deniz hayvanları arasında 6'ncı sırada bulunan 'kutu denizanası'nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığını belirtti.
Kutu denizanasının kötü şöhretli türleri büyük ölçüde tropik Hint-Pasifik bölgesi ile sınırlı olmasına rağmen, çeşitli kutu denizanası türleri, Atlantik Okyanusu ve doğu Pasifik Okyanusu dahil olmak üzere tropikal ve subtropikal okyanuslarda yaygın olarak yaşar.
Kuzey Denizi ve Akdeniz'de görülen Pusula Denizanaları, Marmara Denizi'nde de görülmeye ve popülasyonları artmaya başladı. Özellikle Büyükçekmece Sahil kesimlerinde daha çok rastlanan bu denizanalarının zehirli oldukları biliniyor.
Adını vücut şekillerinden alan kutu denizanalarının, nematosistler olarak bilinen biyolojik bubi tuzaklarıyla kaplı dokunaçları vardır, zehir yüklü küçük dokunaçlar. Bu zehir enjekte edilecek kadar talihsiz insanlar ve hayvanlar, soktuktan birkaç dakika sonra felç, kalp durması ve hatta ölüm ile sonuçlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
6) Dünyanın en ölümcül yaratıkları arasındalar.
Dünyadaki en zehirli denizanası, muhtemelen yetişkin bir insanı sadece birkaç dakika içinde acı içinde öldürebilen kutu denizanasıdır.
Bu tür, denizanalarının son yaşam evresi olan medusa evresine ulaştıktan sonra denizanalarının yaşam döngüsündeki ilk aşama olan polip formuna geri dönebilir ve bu süreç, sonsuza kadar devam edebilir ve tür, bu sayede biyolojik olarak ölümsüz olur.
Sümen, denizanalarının yoğun olduğu ve özellikle zehirli türlerinin bulunduğu yerlerde denize girilmemesi gerektiğini vurguladı.
Tatlı su deri üzerinde kalan denizanası parçalarının içindeki zehri açığa çıkararak daha fazla zarar verebilir. Tatlı su yerine temas edilen bölge, alkol, sirke ya da deniz suyu ile iyice yıkanmalıdır.
Göçmen denizanası; Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz'de de görülmektedirler. Buz mavisi renktedirler ve zehirlidirler.
Irukandji denizanaları dünyadaki en küçük ve en zehirli kutu denizanalarıdır. Irukandji denizanaları Avustralya denizlerinde yaşarlar ve iğnelerini kurbanlarına fırlatarak Irukandji sendromu olarak bilinen semptomlara yol açabilirler. Yaklaşık bir santimetre küp büyüklüğündedirler.
Az zehirli denizanaları türlerindedir. Genel olarak küçük denizlerin hepsinde yayılış gösterir. Ülkemizde de Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara da bulunmaktadır.
Başta Avustralya'nın kuzey sahilleri olmak üzere denizlerin en zehirli hayvanlarından biri olarak bilinen kutu denizanası 70 insanı öldürücek kadar zehir taşır. Uzun dokunaçları bir sürü zehirli iğne ile biter. 60 dokungaça sahiptir ve her biri 5 milyara yakın yakıcı kapsül taşır. Saldırgan bir hayvan değildir.
Denizanaları bir eşeysiz üreme şekli olan tomurcuklanmayla ürerler. Denizanasının çeşitli türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile zehirlenme söz konusu olabilir. Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir.
-Akşam ve gece saatlerinde yüzmeye, dalışa ya da şnorkel yapmaya gidiyorsanız yüzeyde bulunan deniz analarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Deniz anaları ışıktan yararlanmak için ışığın azaldığı zamanlarda yüzeyde toplanırlar.
Cinsin birçoğunda avlarını uyuşturmak için nematositler bulunur. Bu nematositler, Knidliler (Cnidaria) şubesinde bulunan tutunma, korunma ve av yakalamaya yarayan küçük sokucu bir yapıdır. Fakat bu ölümcül bir etki veya hasar oluşturabilecek bir güce sahip değildir.
Denizanaları neden Karaya Vurur? Uzmanlar; denizanalarındaki artışın küresel ısınma, evsel ve endüstriyel kirlilik, aşırı balıkçılık ve kıyısal alanda yapılan yapılaşmaya bağlı olduğunu belirtirken, ayrıca lodos ve poyrazın da artışta etkili olduğunu aktarıyor.
Zehirlenmeler genel olarak lokal deri tahrişiyle kendini gösterir. İlk anda ortaya çıkan kaşıntı hissi birkaç saat içinde sona erer. Denizanasının uzantılarına temas eden bölge kızarır; su toplaması veya hafif bir kanama da görülebilir.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan açıklamada denizanalarının çoğalmasının nedeni kirlilik değil, iklim değişikliklerine bağlı sıcaklıklar olduğu ifade edildi.
Denizanası sokmaları, okyanuslarda yüzen, suda yüzen veya dalış yapan insanlar için oldukça yaygın bir sorundur. Denizanasından çıkan uzun dokunaçlar, binlerce mikroskobik dikenli iğneden zehir enjekte edebilir. Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur.
Çıkar çıkmaz ölürler. Karaya vurdukları anda hızlı bir ölüm gerçekleşir, kurtulma olasılıkları yoktur. Önce kuruma gerçekleşir, bu süreçte ağır bir su kaybı yaşanır ve en sonunda acı verici bir biçimde ölürler.
Denizanalarına herhangi bir şekilde temas edildiğinde nematosistler yakıcı kapsüllerinden dışarı çıkar ve dokundukları bölgede zehir etkisi gösterirler. Bu durumda denizanasının temas ettiği bölgeyi, patlamamış yakıcı hücrelerin bulunma olasılığına karşın, kesinlikle kaşımamak gerekir.
Ölümsüz Denizanası olarak bilinen Turritopsis Dohrnii, yeryüzünde asla ölmeyen tek canlı! Bilim insanları tarafından 'ölümsüz' olarak nitelendirilen bu denizanası, ölüme yaklaşacağını hissettiği zaman hücrelerini yeniliyor.
Vahşi doğada iki yıla kadar yaşayabilirler. Atlantik Okyanusu'nda yaşayan pusula denizanası ülkemizde Akdeniz'de görülür.
1. Ölümsüz denizanası - Sonsuza dek yaşar. Adından da anlaşılacağı üzere ölümsüz denizanası biyolojik olarak ölümsüzdür. Yani, fiziksel bir şiddete maruz kalmadan sonsuza dek yaşamını sürdürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri