Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
PİZZANIN ANAVATANI
Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır. Örneğin domates sosu ve mozzarella ile yapılan pizzanın Napoli'de ortaya çıktığı bilinmektedir.
Kuşkusuz pizza denilince akla gelen ilk ülke İtalya oluyor. İtalya'nın Napoli şehri de bu unvanı haklı çıkaracak lezzette pizzalar yapıyor. Dünyaca ünlü pizzaları üreten Napoli'de bulunan Pizzeria Gino Sorbillo, lezzetli pizzaların değişmez adresi.
Pizza Türkiye'ye ilk ne zaman geldi? İlk olarak takvimler 80'lerin sonunu gösterdiğinde yabancı menşeili bir pizza dükkanı 1989 yılında Türkiye'nin büyük şehirlerinde birkaç pizzacı dükkanı açtı ve ülkemiz pizza ile tanıştı.
İlk pizza, İtalyan kıyılarını fetheden Osmanlı askerlerini, pide yerken gören bir İtalyan tarafından esinlenerek yapılmıştır. Fakat pizza her ne kadar İtalyan keşfi olsa da yapılan araştırmalarda, pizzanın İtalyan menşeyi olmasına rağmen en fazla tüketenlerin Amerikalılar olduğu ortaya çıkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
İşte, bugün 9 Şubat da Dünya Pizza Günü'dür.
Pizzanın tarihsel serüveni hakkında kısa kısa… Pizza kelimesinin tarihi bin yıl öncesine dayanıyor, ilk defa MS 997 yılında güney İtalta'da yazılan Latince bir metinde geçiyor. Pizza, anlamı “ateşle kabuğu karartmak” olan Latince Picea kökünden geliyor.
Türkiye'de 65 adet KFC 65, 41 adet de Pizza Hut restoranı bulunuyor.
Yemeksepeti verilere göre pizza Türkiye'nin en önemli ev dışı tüketim kültürlerinden biri olmuş durumda. Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor.
Bu yıl dünyanın en iyi pizzacıları listesinde ilk sırayı İtalya'nın Caserta kentinde bulunan "I Masanielli" ve ABD'nin New York kentinde bulunan "Una Pizza Napoletana" olmak üzere iki pizzacı paylaşıyor. Üçüncülük Paris pizzacı "Peppe" ye gitti.
Yemekleri ile en ünlü ülkelerden biri olan İtalya sayısız meşhur lezzeti ile öne çıksa da en bilindik yemek çeşitleri arasında pizza, makarna ve lazanya ilk başta sayılabilir.
2005 yılında dünyanın en büyük dikdörtgen pizza rekoru Iowa Falls, Iowa'ya aittir. Pizza restoran sahibi Bill Bahr ve 200 yardımcıdan oluşan bir ekip, 1850kg peynir, 320kg domates sosu ve 9.500 dilim midyeden oluşan, 129 X 98,6 metrelik pizzayı yarattı.
Pizza, aslında mozzarella peyniri ve domatesin birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş. Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış.
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
Pizzanın tarihi geçmişi
1830: Napoli'de, Port'Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı. 1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates, mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı, beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna'yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu.
Pizza yurtdışındaki gibi Türkiye'de de çok rağbet gören bir yiyecek olup bir İtalyan yemeğidir.
Pizza çocuktan erişkine istisnasız herkes tarafından sevilerek yenir. İnsanlar genellikle hamur işlerini severler, ama pizza tam bir hamur işi de değildir, o nedenle pizzanın sevilmesinin nedeni olasılıkla bileşiminde aranmalıdır. İnce bir kat hamur açılır, bu kaliteli undan yapılmış ve mayalanmış pide tadını verir.
En çok mantarlı pizza seviyoruz.
Araştırmaya göre, Türkiye'de pizzada en çok tercih edilen malzeme mantar. Sipariş edilen pizzaların yüzde 58'inin içinde mantar bulunuyor. Onu yeşilbiber ve mısır takip ediyor. Amerika ve Avrupa'nın çoğunda favori malzeme olan pepperoni de dördüncü sırada.
şu anda doğru okunuşu türkçe için pizza italyanca için pitzadır. anlayacağınız pizzada bir yanlışlık yok. italyada doğrusunu yapmaktır; birine piza derseniz size doğru eğikçe kalkan bir şey gösterebilirler.
Yaşam maliyetlerinin çok daha ucuz olduğu Ohio eyaletinde aynı boy büyük pizza için ortalama fiyat 8-10 dolar civarında; ortalama bir restoranda öğle yemeği menüsü 10-18 dolar civarındadır. bahşiş ve içecek hariç 15-20 dolar; ortalamanın biraz üzerinde restoranlarda 20-25 dolar civarındadır.
40 metre çapındaki pizzayla Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiler. Dünyanın en büyük glütensiz pizzası Roma'da üretildi ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Roma Fuarında 40 günde hazırlanan platformda pişirilen glütensiz 40 metre çapındaki “Octavia” adı verilen pizza daha sonra hayır kurumlarına bağışlandı.
"Okonomi" - Neyi istersen?, "Yaki" ise - Pişirmek anlamına gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere Okonomiyaki istenilen her türlü malzeme ile pişirilebilen bir çeşit Japon pizzasıdır.
Pizza ustası, pizza servisinin yapıldığı işletmelerde çalışan mutfak elemanıdır. Pizza hazırlama işinden sorumludur. Pizza ustası, pizza yapımındaki pek çok farklı süreçte yer alır. Gerekli malzemeler ve aletlerin temin edilmesinden pizzanın pişirilmesine kadar yapılan işlemlerde görev alır.
Okonomiyaki (Japonca: お好み焼き), bir Japon pankeki. Okonomiyaki başta Kansai veya Hiroşima bölgeleri ile ilişkili olmakla birlikte ülke genelinde popülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri