Türkiye'de devlet üniversitelerinde tezsiz yüksek lisans ücreti 8.000 TL – 25.000 TL civarıyken, vakıf üniversitelerinde bu fiyat 13.000 TL – 125.000 TL olarak değişmektedir. Uzaktan tezsiz yüksek lisans ise devlet 'de 9.500 TL – 25.500 TL, vakıf 'da 13.400 TL – 80.500 TL arasında.
2023-2024 Öğretim Yılı 2. Öğretim Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans "Öğrenim Harcı" ücreti Üniversite Yönetim Kurulu'nun 14.09.2023 tarih ve 2023/169 sayılı kararı ile bir dönem için 7.000,00TL(YediBin TürkLirası) olarak belirlenmiştir. 2.
Yüksek lisans: Sosyal Bilimler (MA) veya Fen Bilimleri (MS) derecesi verilen iki yıllık bir programdır. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki tür Yüksek Lisans Programı vardır. Tezli yüksek lisans programı, genellikle en az 120 AKTS kredisi olan ve ardından bir tezin sunulduğu derslerden oluşan iki yıllık bir programdır.
Lisansüstü eğitime başvurabilmek için öncelikle 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmalısınız. Ardından ALES'e girip yeterli puanı almış olmalı ve başvuru yapacağınız programın gereklerini yerine getirmelisiniz. Ancak tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES'e girme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
İlgili 19 soru bulundu
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Genel olarak, herkes istediği alanda yüksek lisans yapabilir, ancak bazı önemli faktörler ve gereksinimler vardır.
Tezsiz yüksek lisans programına başvuruda, adayın lisans diplomasına sahip olması gerekir. Senato tarafından aksi kararlaştırılmadıkça ALES veya eşdeğeri bir sınav şartı ile yabancı dil şartı aranmaz.
Genellikle yüksek lisans programlarına başvuruda yaş sınırlaması bulunmaz. Yaş sınırı, üniversitelerin ve programların politikalarına bağlı olarak değişebilir, ancak çoğu üniversite yaşa dayalı bir kabul kriteri koymaz.
7. Tezli yüksek lisans azami süre kaç yıldır? Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi, lisans eğitimi sonrası ülkelere göre full-time 1 veya 2 yıl devam etmektedir. Bazı ülkelerde 1,5 yıl da sürebilmektedir. Yüksek Lisans programları, İngiltere'de “full-time” olarak bir akademik yıl devam eder. Genelde ders izleme süreci 9 ay sürer.
Evet, istediğiniz bölümde yüksek lisans yapabilirsiniz.
Devlet üniversitelerinde tezli yüksek lisans hakkı kazandıysanız, ücretsiz öğrenime devam edersiniz. Vakıf üniversiteleri ve tezsiz yüksek lisans ise ücretlidir. Yüksek lisans ücretleri, üniversitelerin özel olarak belirttiği ücretlerdir.
Yani Yüksek lisans programına kayıt yapan öğrenciler bilimsel hazırlık hariç 2 yıl boyunca harç ücreti ödemezler. Mezuniyetini iki yıl içinde tamamlanamaması durumunda öğrenim ücreti öder. Doktorada ise 4 üncü yılın sonunda mezun olamayan öğrenciler öğrenim ücreti öderler.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı aylık ortalama 28.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Mezun / Master Tez Öğrencisi maaşı 22.900 TL iken, en yüksek ise 43.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
En az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak. Sözlü sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
Kamuya personel alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı kamuda çalışmak isteyenleri mağdur ederek kariyerlerinin önüne büyük bir engel koyuyor. Farklı alanlarda bu kısıt kalkmış olsa da bazı alanlar için bu şartın halen devam ediyor olması istihdam noktasında çeşitli sorunlara sebep oluyor.
Yüksek lisans ve doktora başvurularında 4'lük sistemde 2,25 (100'lük sistem için 59,16) not ortalaması aranmaktadır. İlgili Anabilim Dallarınca belirtilen lisans programlarından mezun olmuş olmak gerekmektedir.
Yurt dışı yüksek lisans programlarının en temel kabul şartı İngilizce yeterlilik sertifikası olacaktır. Bu sertifika TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarıyla alınabileceği gibi anlaşmalı dil okullarımızdan da belirli bir seviyeye gelmeniz halinde alınabilecektir.
b)Tezli ve Tezsiz yüksek lisans sınavı, yabancı dil ve mülakat sınavlarından oluşur. Başarılı olabilmek için yabancı dil sınavından % 60 ve mülakat sınavından da % 65 alınması gerekir.
Türkçe Eğitimi Yüksek Lisans Programının temel amacı, üniversitelerin dil ve edebiyat eğitimi alanlarından mezun olan öğrencilere yüksek lisans düzeyinde lisansüstü eğitim vererek onların akademik olarak gelişimlerine katkı sağlamaktır.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri