Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması; Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Rakamlarla ifade edersek, Jüpiter Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin toplamından 2.5 kat daha büyük. Kütlesi ise Dünya'nın tam 318 katı kadar. Yani, içerisine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek büyüklükte.
Dünya: Üçüncü büyük gezegen olan Dünya'nın, çapı 12. 742 km'dir. Bu gezegenin, Oort Bulutu'na uzaklığı ise yaklaşık olarak 149. 597. 870 km'dir. Beş farklı katmandan doluşan bu gezegenin üçte ikisi okyanuslarla kaplıdır.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Bunların en büyüğü ise Jüpiter olarak bilinir. Yarı çap ölçüsü 69.911 km olan ve dünyaya göre 11 kat büyük olan bu gezegen diğer gezegenler ile de karşılaştırılmaktadır. Merak edilen konulardan biri de Güneşin Jüpiter'dan kaç kat daha büyük olduğudur. Güneş'in kütlesinin Jüpiter'e göre 1048 olduğu bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
1- Jüpiter
Güneş sistemindeki hem çap hem de kütle açısından en büyük gezegen olan Jüpiter, Dünya'dan çıplak gözle görülebilir. 1,898E27 kilogram kütleye ve 142.647 kilometrelik bir çapa sahiptir.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Jüpiter ve Merkür'ü görebilmek için ufuk çizgisinin alçak kısmına bakmanız gerekecek. Gezegenlerin çoğu çıplak gözle görülebilir olsa da, dürbün ya da daha iyisi teleskop kullanırsanız, Uranüs'ü de görebilir ve beş gezegenin geçişini de gözlemlemiş olursunuz.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Dünya`ya yaklaşık 710 milyon kilometre uzaklıkta olan gezegene yolculuğun 8 yıl sürmesi planlanıyor. Juice uzay aracının, Jüpiter`e ulaştıktan sonra oradaki görevi ise 4 yıl...
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Güneş'e olan uzaklığı nedeniyle, Neptün'ün üst atmosfer katmanları, -218 °C'ye kadar düşen sıcaklığıyla Güneş Sistemi'ndeki en soğuk yerlerdendir.
Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
Jüpiter, yüzeyi Dünya gibi katı bir yapıya sahip olmayan bir gezegendir. Devasa girdaplı bulutlarla kaplıdır. Güneş'ten uzak olsa da, Jüpiter'in bulut tepeleri oldukça soğuktur ve ortalama yaklaşık -145°C'yi bulur. Sürekli olarak dondurucu soğuk bir gezegende olduğunu hayal edebiliyor musunuz?
Jüpiter (Iuppiter), tanrıların en güçlülerinden birisi olan Zeus ile denktir. Satürn ile Ops'un en genç çocuğudur. Bir tanrı olan Atlas'a evreni taşıma görevini o vermiştir. Ayrıca Romalıların büyük bir sevgiyle taptıkları yüce tanrılarından biridir.
Jüpiter, Bir Yıldıza Dönüşebilir mi? Cevap, hayır. Ne Galileo'nun çarpması, ne bir başka gök cismi, ne de bir atom bombasının patlaması Jüpiter'i yıldıza dönüştüremezdi.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars da bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
Güneş Sistemi'nde Venüs'ün özel yeri
Yer'den gözlendiğinde en parlak gezegendir. Yüzey sıcaklığı en yüksek gezegendir. Yer benzeri gezegenler arasında en yoğun atmosfere sahip olanıdır.
Uzmanlar Jüpiter konusunda ise daha iyimser. Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, eylül ayında saat 10 civarında kuzeydoğu-doğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve şafak vakti Güneş'in aydınlığında kayboluncaya kadar görülebiliyor. Jüpiter, eylül ayında gökyüzünde Venüs'ten sonraki en parlak gezegen.
Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur. Jüpiter'in bir günü 10 saat sürmektedir ve Jüpiter'in bir yılı yaklaşık olarak 12 Dünya yılına eşittir.
Fakat hizalanmaktan kastımız bazı gezegenlerin gökyüzünde birbirlerine yakınmış gibi gözükmesi ise, bu çok daha sık gerçekleşir. Örneğin göz ile rahatlıkla görülebilen beş gezegen olan Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, gökyüzünde 25 derecelik bir açı içerisinde her 57 yılda bir araya gelir.
Gaz devleri, çoğunluğu gazlardan oluşan gezegenlerdir. Güneş'ten en uzak dört gezegen olan Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün genellikle gaz devleri olarak sınıflandırılır. Gaz devleri olarak isimlendirilen gezegenlerin ortalama yoğunluğu Dünya'nınkinin yaklaşık beşte biri kadardır.
Güneş sistemi içerisinde toplam sekiz gezegen bulunmaktadır. Dünya'nın ikizi olan gezegen Venüs'tür. Venüs, Güneş Sisteminde, Güneş'e uzaklık bakımından ikinci sıradaki, sıcaklık bakımından da birinci sıradaki gezegendir. Dünya ise bu sıralamada Venüs'ten sonra gelmektedir.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir. Jüpiter'in atmosferi büyük oranda hidrojen ve helyum gazlarından oluşur, aynı zamanda su ve amonyak kristalleri de içerir. Jüpiter'de saatte ortalama 360 km hıza ulaşan fırtınalar gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri