Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı da depremde hasar gördü Deprem, Hatay'daki, Türkiye'nin tek Ermeni yerleşimi olan Vakıflı köyünde de etkili oldu. Can kaybının yaşanmadığı köydeki bazı evler ve Meryem Ana Kilisesi zarar gördü. Depremin ardından köye birçok kurum tarafından yardım malzemesi gönderildi.
Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Musa Dağı eteklerinde, portakal bahçeleri içinde bir köy. Tarihi yaklaşık 200 yıla dayanan Vakıflı, Türkiye'de kalan son Ermeni köyü özelliğinde.
1914-1921 yılları arasında 2 milyondan fazla olan Ermeni nüfusunun, günümüzde 40.000 ila 76.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bugün Türkiye Ermenilerinin ezici çoğunluğu İstanbul'da yaşamaktadır.
Ermeniler (Ermenice: հայեր, hayér, Ermenice telaffuz: [hɑˈjɛɾ]), anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.
Türkiye'deki tek Ermeni köyü olan Vakıflı'yı mutlaka ziyaret edin. 38 haneli bu köyde gözlemenizi yiyip, köyün kilisesini ve müzesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca ev yapımı şarap ve likörlerinden satın alabilirsiniz. Köy halkı güler yüzlü ve son derece misafirperver.
İlgili 36 soru bulundu
Hatay'ın Samandağ İlçesi'ne bağlı Vakıflı Köyün ilçeye olan uzaklığı 3 kilometredir. Türkiye'nin bütün nüfusu Ermenilerden oluşan tek köyüdür.
Musa Dağı'na sırtını, Akdeniz'e yüzünü dönen, serin, boloksijenli, kendine has özellikleri olan Vakıflı Köyü, 35 hane ve 160 kişilik nüfusa sahiptir. Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı köyün ilçeye olan uzaklığı 3 kilometredir. Türkiye'nin, bütün nüfusu Ermenilerden oluşan tek köyüdür.
Ermenilerde en yaygın olanı, 'oğlu' anlamına geldiği varsayılan 'yan' ekiyle biten soyadlarıdır. Daha eski dönemlerde 'uni' ile biten soyadları görülür; kişinin bu soyadını taşıması, eski aristokrat ailelerden geldiğini gösterir.
25 Şubat 1915'te Osmanlı Genelkurmayı, Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından "güvenlik ve önlemleri artırmak" amacıyla hazırlanarak Osmanlı kuvvetlerinde görev yapan tüm etnik Ermenilerin görevlerinden uzaklaştırılması ve terhis edilmeleri emrini veren 8682 sayılı emri yayımladı.
Büyük cemaatlerin batı illerinde, özellikle başkent İstanbul'da de yaşamasına rağmen nüfus, Türkiye Ermenistanı ya da Batı Ermenistan olarak da anılan Osmanlı İmparatorluğu'nun doğu illerinde yoğunlaşmıştı.
Diğer tarafta Musa Dağı'nın geniş etekleri yayılıyor. Burası "Türkiye'nin tek Ermeni köyü" Vakıflı Köyü. Hatay'a bağlı köy, Osmanlı İmparatorluğu öncesinden bugüne yüzlerce yıl Ermenilerine ev sahipliği yapmış.
Ermenilerin iki vatanı vardır, Büyük Ermenistan ve Küçük Ermenistan adı altında. Büyük Ermenistan Fırat'ın doğusunu kapsar, ikincisi ise Sivas, Erzincan ve Malatya şehirleri arasındaki topraklardır. Büyük Ermenistan daha homojendir Küçük Ermenistan'a göre, çünkü komşuları ile etkileşimi daha azdır.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Bu bölge, Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Çünkü M.Ö. 3. Binyıla ait Akkad çivi yazılı belgelerinde de Doğu Anadolu bölgesine “Armanu” yada “Armenia” denilmekteydi. Demek oluyor ki, Ermenilerin bu bölgeye gelmesinden yaklaşık 1600 yıl önce de Doğu Anadolu Bölgesi “Armenia” adıyla anılıyordu.
Enver Paşa'dan başka mesul aramak lazım gelirse, milletin kendisidir. Bizim Enver Paşa ile birlikte çalıştığımız doğru değildir. Biz onun politikalarının Türkiye'ye zarar verdiği inancındayız. Onun yerini yurdunu bilmiyoruz.
Türk topraklarının “Ermenileştirilmesi” gayesiyle Ermenilerin çıkarttığı ilk isyan, 20 Haziran 1890'da[18] Erzurum'da patlak vermiştir.
Bir subay olan Enver, Jön Türk hükümetinin Alman hayranı politikalarının başlıca savunucusu oldu. Enver, örgütlenme ve liderlik becerilerini daha genç yaşta göstermeye başladı.
Terim, hem Friglerin hem de Proto-Ermenilerin dilsel ve ortak soy atasını tanımlar. Dolayısıyla Ermeni-Frigler; Ön-Yunanların, Antik Makedonların, Friglerin ve ayrıca Ermenilerin de ortak ataları olan çok daha eski Greko-Frigler'in aynı zamanda da torunları olacaklardır.
Türkiye'deki Ermenileri üç gruba ayırıyorum. Elbette bunların alt grupları da var. İlki Türkiye'de özellikle de İstanbul'da yaşayan geleneksel Ermeni toplumu veya Hıristiyan Ermeniler. Türkiye'de dini azınlıklar var, Lozan antlaşmasına göre Türkiye'de yaşayan dini azınlıkları azınlık olarak kabul ediliyor.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir.
Vakıf, Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bilindiği üzere Ermeniler kendilerini Hay [Հայ], yaşadıkları bölgeyi Hayastan [Հայաստան] ve dillerini de Hayerēn [հայերէն] olarak adlandırmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri