Hemen hemen her çinko içeren malzemenin sülfürik asit ile işlenmesi sonucu oluşturulan çinko sülfat gübresi, kaliteli bir şekilde paketlenir. Gübrelerde kullanılarak tarım alanında ihtiyaçları karşılar. Beyaz renkli ve granül toz formda bulunur.
ÇİNKO SÜLFAT (%22) - TOZ GÜBRE (25 Kg)
Yüksek oranda çinko içerir. Suda tamamen çözünebilir hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır.
Patates, şeker pancarı ve havuç gibi toprak altında yetişen bitkiler için çinko sülfat verilecek en uygun zaman çiçeklenme öncesidir. Buğday, arpa ve çeltik gibi bitkiler için ise bu zaman kardeşlenme dönemi olarak bilinir ve uygulanır.
Hızlı etkili çinko kaynağıdır. Bitkilerin bodur kalmasını önler, bitki boyunu ve sap kalınlığını artırır. Tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkmayı, sebzeler ve meyve ağaçlarında gövde ve dal gelişimini hızlandırır. Yapraktaki sararmaların, erken dökülmenin ve küçülmenin önüne geçer.
Bu noksanlığa, topraktaki çinko yetersizliği, aşırı fosfor neden olabilir. PH'sı yüksek ve kolay yıkanan hafif topraklarda sık rastlanır. Tedavi için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre topraktan veya yapraktan, çinko içeren gübre uygulamaları yapılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Çinko noksanlığı genç yapraklarda veya sürgünlerin ortasındaki yapraklarda kendini gösterir. Noksanlığında yapraklar yeşil kalırken yaprak aralarında sarı lekeler göze çarpar. Bazı bitkilerde kıvırcıklaşma ve rozet oluşumuna neden olur.
Kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi kurubaklagiller çinko açısından zengin kaynaklardır. Ancak bitkisel kaynaklı besinlerdeki çinko hayvansal kaynaklı çinkoya oranla vücut tarafından daha az emilir. 100 gram kurubaklagil yaklaşık 1 miligram çinko içerir.
Ceviz ağaçlarında çinko bor gübresi çiçeklenmeden önce ve hasat sonrasında (Yaprak dökümü öncesi) itibaren kullanılması önerilmektedir.
Ancak sülfürik asit, çinko tuzu olarak çinko kaynağı olduğu için önemlidir. Çinko sülfat, çinko karbonatın sülfürik asit ile reaksiyona girmesiyle üretilir. Farmasötik müstahzarlar için kullanılan çinko sülfat, sülfürik asidin yüksek saflıkta çinko oksit ile reaksiyonundan yapılır.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
ZİNCO, çinko içeren kapsüldür. Blisterlerde 30 veya 40 kapsül olarak sunulur. • Çinko eksikliğinin önlenmesinde ve tedavisinde, çinko emilim bozukluğunda (akrodermatitis enteropatika) ve vücutta aşırı derecede bakır birikmesi hastalığında (Wilson) kullanılır.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler.
Çinko mineralinin farklı çeşitleri vardır. Bunlar arasında çinko glukonat, çinko sitrat, çinko asetat, çinko pikolinat, çinko sülfat yer alır.
Çinkolu besinler dendiğinde ilk akla gelenler midye, karides, yengeç, ıstakoz, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleridir. 1 orta boyu yaklaşık 33 miligram çinko içeren istiridye çinko açısından en zengin besinler arasında yer alır. Yengeç, karides, midyenin ise 100 gramında ortalama 1 miligram çinko bulunur.
Emilmeyen çinko feçes ile atılmaktadır. Çinko vücutta hemoliz, doku hasarı ve enfeksiyonada gerekli olan protein sentezini sağlamakta. Bu durumlarda çinkonun vücutta depolandığı karaciğerden çinko salınarak bu gerçekleşmekte.
Çiçek gelişimini düzenler. Fosfor (P) ve Çinko (Zn) eksikliğini engeller. Kış döneminde Fosfor (P) ve Çinko (Zn) alımını arttırır. Soğuk dönemlerde çiçeklenme, döllenme ve meyve tutumuna olumlu etki yapar.
Çinko, toz formunda veya diğer formlarda olsun, birçok kullanımları vardır. Çoğunlukla çelikte korozyon önleyici bir madde olarak galvanizleme için kullanılır; Hassas bileşenlerin kalıp dökümünde; pirinç yapımında; boya yapımında; tıpta ve kozmetikte; ve hayvanlar, bitkiler ve insanlar için mikro besin olarak.
Bitkilerin sağlıklı sürgün oluşumunu sağlar. Bitkinin yapraklar ayasında büyümeyi teşvik eder. Aynı zamanda bor eksikliği bitkinin genç yapraklarında oluşan şekil ve renk değişikliği şeklinde de görülebilir. Bor bitkinin polen üretimini teşvik ederek meyve tutumunu artırır.
Yeteri kadar bor minerali alamayan bitkilerde yeterli meyve tutumu ve gelişimi sağlanamaz. Çinko ise Enzim aktivitesinde oynadığı rol nedeniyle protein, karbonhidrat ve oksin metabolizmalarında çok önemli bir elementtir. Eksikliğinde meyve sayısında düşüş göze çarpar. Çoğu kere meyve iriliğinde de küçülmeler gözlenir.
Bor, bitkide sağlıklı büyüme ve gelişme için mutlaka gerekli iz elementlerden biridir. Büyümeyi etkileyen hormonların oluşumunda, kök gelişiminde tomurcuk ve çiçek oluşumunda artış sağlar. Sebzelerde ve meyve ağaçlarında meyve sayısını artırır. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Ceviz de önemli bir çinko kaynağı. 28 gram cevizde 1,3 miligram çinko var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri