Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılar.
Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir. Bundan ötürü tarım ve hayvancılık Elbistan'da çok ilerlemiştir.
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.
Türkiye'de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları:
İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Büyük Ovalar ya da Büyük Düzlükler (İng.: Great Plains) Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada toprakları üzerinde, Rocky Dağları'nın doğusu boyunca uzanan geniş bir bozkır alandır.
İlgili 18 soru bulundu
Kongreye başkanlık yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise Muş'un Çukurova ve Konya'dan sonra ülkenin 3. büyük ovası konumunda olduğunu söyledi.
Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılar.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır. 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük deltalarındandır.
Türkiye'deki ovalar
Türkiye de Tektonik ovalar, Delta ovaları ve karstik ovalar bulunur.
Bafra Ovası 38.388,2423 ha. Alanda Alaçam ve Bafra İlçelerinde toplam 52 köyü, Çarşamba Ovası 87.981,4844 ha. Alanda Tekkeköy, Çarşamba ve Terme İlçelerinde toplam 161 köyü ve Vezirköprü Ovası 12.710,0396 ha.
Yılda 2,5 milyon ton buğday üretmesi nedeniyle 'tahıl ambarı' olarak nitelenen Konya Ovası'nda kuraklık nedeniyle hasat yapılamıyor. Yeterince yetişmeyen ekili ürünler koyunlara yem oldu.
Ganj Deltası içinde Hindistan ve Bangladeş dünyanın en büyük delta ve dünyanın en verimli bölgelerinden biridir.
Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
Başta Hatay ili olmak üzere Amik Ovası ve çev- resi tarımsal üretimin yanında hayvan varlığı ba- kımından da önemli bir zenginliğe sahiptir. İl ge- nelinde toplamda 139,735 baş büyükbaş, 2083,214 adet kanatlı hayvan, 302,971 baş küçükbaş, 5,904 baş tek tırnaklı hayvan ve 821 adet de arı kovanı bulunur (Tablo 4).
Amik Ovası, Hatay ili sınırları içerisinde Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Türkiye'nin en verimli arazilerinden biridir.
Nazilli, Aydın ve Söke Ovaları'nı sular. Aydın Karpuzlu ilçesinden gelen Karpuzlu Çayı Koçarlı yakınlarında nehre katılır. 548 km. uzunluğundaki yolculuğunu Söke İlçesi Dipburun Mevkii'nde Ege Denizi'ne dökülerek tamamlar.
ERGENE OVASINDA ÇELTİK ÜRETİMİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR. Ergene Nehri Trakya'nın Kuzey-Doğusunda 'Yıldız Dağları' Kırklareli İli sınırlarından doğup Tekirdağ İli sınırlarını da geçerek 283 km yol kat ettikten sonra Edirne İli, Meriç İlçesi sınırlarında Meriç Nehri'ne bağlanmaktadır.
DELTA OVALARIMIZ:
Ege Bölgesi: Balat ovası (Büyük Menderes ile), Selçuk – Efes ovası (Küçük Menderes ile), Menemen ovası (Gediz ile), Dikili ovası (Bakırçay ile) Ege bölgesinde bulunan delta ovaları içindedir.
Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova'da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir.
Öz: Konya ovası, Türkiye'nin en önemli ovalarından birisidir. Ova, Konya ile Ereğli arasında uzanan Konya Kapalı Havzası'nın yaklaşık 1000 m izohipsinin çevrelediği sahaları kapsamaktadır. Ortalama yükseltisi 1000 m olan çalışma sahası, 38° 08'-37° 06' kuzey enlemleri ile 32° 20'-34°00' doğu boylamları arasındadır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası aşırı sulama nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya.
Havza, arazi kullanım özellikleri ve kalitesi yönünden değerlendirildiğinde %48.4' u sürülebilir tarım arazisi niteliğindedir. Türkiye'deki yıllık çekilebilir yer altı suyu rezervi 13,66 km3/yıl'dır. Konya kapalı havzasında ise bu oran ülke genelinin %10' una karşılık gelmektedir.
Bursa ovası, Marmara bölgesinin güneydoğu parçasında Uludağ ma- sifi ile Gemlik körfezinin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları ara- sında doğu - batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır.
2- Muş Ovası
Türkiye'nin en büyük ovalarından biridir. Alanı yaklaşık 1650 km2'dır. Uzunluğu 80 km, genişliği ise 30 km' yi bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri