25 yaş ve üzeri nüfusun aldığı ortalama eğitim süresinin 2022 yılında en yüksek olduğu il 10,6 yıl ile Ankara olurken, bu ili sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Kocaeli ve İzmir takip etti. Ortalama eğitim süresinin en düşük olduğu il ise 7,2 yıl ile Ağrı olurken, bu ili sırasıyla Şanlıurfa, Van, Muş ve Kastamonu izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı 2020 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde okur-yazar oranının en yüksek olduğu il yüzde 99.07 ile Antalya. Antalya'yı yüzde 98.88 ile Çanakkale ve yüzde 98.81 ile Denizli takip ediyor.
TÜRKİYE 18'İNCİ SIRADA
Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18'inci sırasında yer alıyor.
Türkiye'de 23 Nisan hem Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hemde Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü kapsamında Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor. Şurada Paylaş! Dünya Kültürü Puan Endeksi'ne göre dünyada en çok kitap okuyan ülke Hindistan, ikinci sırada ise Tayland ve ardından Çin geliyor.
Haber Merkezi – Türkiye'de okuma yazma bilenlerin oranının 2022'de en düşük olduğu il yüzde 93,6 ile Mardin oldu. Mardin'i sırasıyla Urfa, Siirt, Ağrı ve Iğdır takip etti. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı ulusal eğitim istatistiklerini yayımladı.
İlgili 31 soru bulundu
Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı. Listenin son sırasına ise 0.0966 değer ile Hakkari yerleşti. Ayrıca Şırnak 0.1634, Ağrı ise 0.2045 ile eğitim alanında en düşük değerlere sahip iller oldu.
Eğitim sistemi en iyi olan ülkeler sıralamasının başında Finlandiya bulunur. Finlandiya, sadece belirli yıllarda değil, yıllardır dünya genelinde eğitimde üst sıralarda yer almaktadır.
EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.
Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde hayatını sürdüren, 4 ayda bin 53 kitap okuyarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 8 yaşındaki Mahir Atabey Türk için "En Çok Kitap Okuma" rekoru sertifika töreni düzenlendi.
Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
İSTANBUL (AA) - Eğitim platformu GoStudent tarafından 7 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye'deki 11 ila 18 yaş arasındaki gençler, 2021'de ortalama 25 kitap okuyarak, Hollanda, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Meksika'daki akranlarını geride bıraktı.
Ortalama olarak bir Norveç vatandaşı yılda 18 ve bir Alman vatandaşı yılda 15 kitap okuyor.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Tunceli'de LGS başarısını olanaklı kılan, öğrenciye ait özellikleri dikkate aldığımızda, öğrencilerimizin genellikle motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu, zamanlarını etkili kullandıkları, verimli ders çalışma alışkanlıklarına sahip olduklarını görmekteyiz.
Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) 2022 derecelendirmesinde Kaliteli Eğitim kategorisinde dünya sıralamasında 24'üncü olan yerimizi 8 basamak yükselterek bu sene 16'ncı sıraya yerleştik.
TÜİK'e göre ortalama bir romanın fiyatı 26 TL
Yani romanların değeri aradan geçen beş yılda yüzde 30 dolayında zamlanmış. Kitap fiyatlarındaki pahalılığın asıl sebebi ise, dolar kurundaki yükselmenin kâğıt fiyatlarına yansıması.
Türkiye'de 2019 yılında 61 bin 512 kitap yayınlandı. Okuyucuya sunulan kitapların kategorileri yüzdeleri de TÜİK tarafından sanatseverlere sunuldu.
Kitap kâğıdının yanı sıra matbaa materyalleri de ithal ediliyor, yabancı dilde yazılmış kitaplara ödenen telifler de kurla beraber artıyor. Bütün bu sebepler kitapların fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Dünyada en çok okunan kitabın Kur'an-ı Kerim olduğu açıklandı.
En çok satan roman: Masumiyet Müzesi
Okuyucuların en çok ilgi gösterdiği kitap kategorisi roman olurken onu aktivite ve eğitici kitaplar kategorisi izledi. Roman kategorisinin en çok satan kitabı ise Orhan Pamuk imzasını taşıyan Masumiyet Müzesi oldu. Okuyucuların dünya klasiklerine ilgisi de büyük oldu.
En ünlü manga serilerinden One Piece'in tek ciltli kitabı satışa çıktı. Dünyanın en uzun kitabı unvanını taşıyan eser, 21 bin 450 sayfa. 50 adet üretilen sınırlı sayıdaki kitaplar, 7 Eylül'de piyasaya sürülmesinin ardından günler içerisinde tükendi.
Dünyanın en güzel okulları listesine Türkiye'den de bir okul girdi. Tarsus Amerikan Koleji, dünyanın en güzel 13 okulu arasında gösterildi. Türkiye'nin en köklü okullarından Tarsus Amerikan Koleji'nin (TAC) 137 yıllık tarihi kampüsü, dünyanın en güzel okulları listesine girdi.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri