Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Bu bölgede üretim alanı en büyük il Manisa'dır. Denizli ve Mersin illeri diğer büyük üzüm üreticisi illerdir. Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı. Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
Şurada Paylaş! Ülkenin en güzel kırmızı şaraplık üzümleri, Anadolu'nun güneydoğusunda, Yukarı Mezopotamya'da, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan 1.000-1.500 metre yükseklikteki yaylalarda yetiştirilir. Öküzgözü üzümleri Elazığ'da şarap üretiminde mükemmel sonuçlar verir.
Şarap yapımında kullanılan Sultaniye üzümleri Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak Denizli ve Manisa'da yetiştirilir. Sultaniye üzümleri sofralık üzüm ve kuru üzüm olarak tüketildiği gibi şarap yapımında da kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Besni üzümü, "peygamber üzümü" olarak da bilinen, genellikle Adıyaman ili ve ilçelerinde yetişen "peygamber üzümü" diye isimlendirilen iri uzun ve dolgun bir üzüm çeşidinden kurutularak elde edilen bir kuruyemiştir.
Öküzgözü, Elazığ ve Malatya bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir.
Sémillon. Dünya üzerinde, beyaz şarap üretiminde kullanılan en önemli üzüm türüdür. Sémillion'dan yapılan şaraplar, hafif yağımsı, az asitli ve ilk zamanlarda hafif aromalı olduğu için genellikle başka üzümlerle karıştırılabilir.
Merlot, ülkemizde genellikle Manisa, Menderes, Trakya, Urla/İzmir ve Denizli bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Vitamin ve minerallerin en lezzetli durağı; kırmızı üzüm
Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle oldukça sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur.
Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitlerinin sayısı 1,200'den fazladır. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Millî Koleksiyon Bağı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.
Mardin'de 20'den fazla üzüm çeşidi olduğunu belirten Yenilmez köyü Muhtarı Hasan Oğuz, “Mardin'in en iyi çeşidi mezruna üzümüdür. En çok Savur ve Ömerli bölgesinde yetişir. Mardin, Kızıltepe ve Diyarbakır'ın sebze hallerine gidiyor.
Ana vatanı konusunda birbirinden farklı görüşler bulunmakla birlikte Kafkasya, Hazar Denizi'nin güneyi ve Kuzey Doğu Anadolu yöreleri gösterilmekte olup 20. yüzyılda yapılan jeolojik ve arkeolojik araştırmalar sonucunda yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde bile dünyanın birçok yöresinde yetiştiği tespit edilmiştir.
Merlot üzümünün anavatanı Fransa'dır. Siyaha çalan rengi ise büyük bir ilgi yaratmaktadır. Aroması yoğun ve mor renklidir. Ayrıca üzüm şırası yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Öküzgözü üzümü özellikleri olarak; çeşidin daneleri iri ve oldukça koyu bir siyah renge sahiptir. Kara üzüm çeşitleri arasında yer alan öküzgözü üzümü şaraplık olarak kullanılan yüksek şıra veren bir çeşittir.
Alkol, tüm bu sorunlara yol açan serbest radikalleri artırdığı gibi, beyin ve sinir hücrelerine zarar verir. Şarabın kalp hastalıkları için faydalı olduğunu söylerken alkolün bu zararları unutulmamalıdır. Bu nedenle, üzüm suyu tüketilmesi daha ekonomik ve koruyucudur.
Aromaca çok zengindir. Çok çeşitli Misket üzümü mevcuttur, şarap yapımı için tercih edilenleri küçük çekirdekli olanlarıdır. Sek, dömisek, mistel, tatlı şarap olarak değerlendirilir. Şarapları; Aroma ve Buke maddeleri olarak çok zengin şaraplardır.
Egeo Cabernet Sauvignon Kavaklıdere
Cabernet üzümü uzun süreli periyotta olgunlaşır. Kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır. Servis sıcaklığının 15-20 derece olması tavsiye edilir.
Chardonnay (Fransızca telaffuz: [ʃaʁdɔnɛ] ( dinle)), beyaz şarap üretiminde kullanılan bir yeşil üzüm çeşididir. Çeşit, doğu Fransa'nın Burgundy şarap bölgesi kökenlidir, ancak günümüzde İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar şarap üretilen çoğu bölgede yetiştirilmektedir.
Cabernet Sauvignon (Fransızca telaffuz: [kabɛʁnɛ soviˈɲɔ̃]) dünyanın en çok tanınan kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biri. Kanada'nın Okanagan Vadisi'nden, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ne kadar hemen hemen her büyük şarap üreticisi ülkede geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilmektedir.
Ayı üzümü, funda ailesinden 30 ila 50 cm yüksekliğinde, yerde sürünen çok yıllık küçük bir çalıdır. Bu bitki, yaprak döken ormanları, çam ormanlarını, büyük kayranları tercih ediyor ve Rusya'nın Avrupa kısmının kuzeyinde, Sibirya'da ve Uzak Doğu'da yetişiyor.
Bu üzümümüz, adı üzerinde, ismini Ege'den, İzmir'den ve hatta Bornova'dan alır. Günümüzde ağırlıklı olarak İzmir ve Manisa çevresinde yetiştirilir; özellikle Menderes Vadisi'nde şahane örneklerine rastlanır.
Peygamber Üzümü olarak da bilinen Adıyaman'ın meşhur üzümünden elde edilen bu değerli besine, Besni üzümü denir. Adını Adıyaman'ın Besni ilçesinden alan bu kuru üzüm çeşidi özel işlemlerden geçirilerek kuru meyve haline gelir. Potasyum ve zeytinyağı ile damıtılan üzüm sonrasında kurutuluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri