Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı 2020 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde okur-yazar oranının en yüksek olduğu il yüzde 99.07 ile Antalya. Antalya'yı yüzde 98.88 ile Çanakkale ve yüzde 98.81 ile Denizli takip ediyor.
2008-2022 yılları arasında kadınlarda okuma yazma bilen oranı %86,9'dan %95,9'a, erkeklerde ise bu oran %96,7'den %99,3'e yükseldi. Okuma yazma bilen oranının 2022 yılında en yüksek olduğu il %99,0 ile Antalya olurken bu ili sırasıyla Çanakkale, İzmir, Muğla ve Denizli takip etti.
Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı. Listenin son sırasına ise 0.0966 değer ile Hakkari yerleşti. Ayrıca Şırnak 0.1634, Ağrı ise 0.2045 ile eğitim alanında en düşük değerlere sahip iller oldu.
Bakın Şırnak Üniversitesi Kaçıncı Sırada. Şırnak Üniversitesi, University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı'nca (URAP) açıklanan devlet üniversiteleri sıralamasında, 158. oldu.
Tunceli'de LGS başarısını olanaklı kılan, öğrenciye ait özellikleri dikkate aldığımızda, öğrencilerimizin genellikle motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu, zamanlarını etkili kullandıkları, verimli ders çalışma alışkanlıklarına sahip olduklarını görmekteyiz.
İlgili 36 soru bulundu
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır.
Tunceli'nin yüksek dağlarındaki otlaklarda yetişen değişik otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılan Türkiye'de meşhur dağ kokulu “Şavak Peyniri” Türkiye'nin her tarafından alıcı bulmaktadır. Ovacık ilçesinde tamamen organik olarak üretilen nohut ve fasulye son yıllarda önemli ölçüde talep almaktadır.
Türkiye, 38 ülkesi içine 37. sırada. Türkiye'de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı OECD ülkeleri içinde yüzde 25,1 oranıyla 36 ülke içinde ilk sırada gelirken, yine ilk ve orta dereceli okullarda kamunun payı yüzde 74,8 ile Türkiye 36 ülke içinde son sırada geliyor.
Açıklanan listede ilk 10'a giren ülkeler sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya, Kanada, Fransa, İsviçre, Japonya, İsveç, Avustralya, Hollanda olurken Türkiye, 31. sırada yer aldı.
Dünyanın en saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından olan Times Higher Education (THE) 2022 derecelendirmesinde Kaliteli Eğitim kategorisinde dünya sıralamasında 24'üncü olan yerimizi 8 basamak yükselterek bu sene 16'ncı sıraya yerleştik.
Dünyanın en güzel okulları listesine Türkiye'den de bir okul girdi. Tarsus Amerikan Koleji, dünyanın en güzel 13 okulu arasında gösterildi. Türkiye'nin en köklü okullarından Tarsus Amerikan Koleji'nin (TAC) 137 yıllık tarihi kampüsü, dünyanın en güzel okulları listesine girdi.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Dünyanın en iyi üniversiteleri listesi 2023 yılı sıralaması açıklandı. Dünyanın en iyi üniversitesi İngiltere'den Oxford Üniversitesi oldu. Times Higher Education tarafından açıklanan listede ilk 500'de Türkiye'den sadece üç üniversite var.
TÜRKİYE 18'İNCİ SIRADA.
Cinsiyete göre incelendiğinde; erkeklerde okuma yazma bilmeyenlerin oranı, 1935'te yüzde 70,7'den 2021'de yüzde 0,8'e, kadınlarda ise 1935'te yüzde 90,2'den 2021'de yüzde 4,2'ye geriledi.
Türkiye'de iller arası göç eden nüfusun oranı geçen yıl itibarıyla yüzde 3,28'e yükselerek 2 milyon 777 bin 797 kişiyi buldu. Söz konusu nüfusun yüzde 47,5'ini erkekler, yüzde 52,5'ini ise kadınlar oluşturdu. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 2,5'e kadar geriledi.
Eğitimde en iyi ülkeler listesinin ilk sıralarında her zaman olduğu gibi yine Uzak Doğu ülkeleri yer alıyor. Güney Kore, Japonya ve Singapur eğitimde en iyi ülkeler olarak biliniyor.
Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, en iyi eğitim sistemine sahip ülkenin Finlandiya olduğu konusunda fikir birliği var. Bu uluslararası testler, mezuniyet dereceleri gibi çok sayıda araştırmanın desteklediği bir düşünce.
Dünyada toplam 208 ülke bulunmaktadır. Asya kıtasında 47, Avrupa kıtasında ise 44 ülke vardır. En fazla ülkenin (54) bulunduğu kıta Afrika kıtasıdır.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Yöre, Osmanlı yönetiminde 1847 yılında, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum'a bağlanmıştır. 1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Nazımiye ilçesidir.
Beğdili boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden yedincisi; "Begtili"lerdir. Belgeleri şudur: diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Boz-Oklar'a mensup olarak Beg-Dili, Beğdili şeklinde de ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri