Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Kırmızı turp daha çok diyet döneminde kullanmayı tercih edebileceğiniz besinlerden yer biridir. Sağlığınıza birçok faydasının yanı sıra beslenme programlarınıza ekleyip düzenli olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki yağ depolarını azaltacak ve zayıflama söz konusu olacaktır.
Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur.
Kilo kontrolü sağlamak isteyenler için her diyet listesinde yer alması gereken turp, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve form kazanmaya yardımcı oluyor. Karbonhidrat bakımından düşük bir seviyeye sahipken içerisinde bulunan C vitamini, lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyum sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Turp tüketerek kilo vermenize engel olan ödemden kurtulabilirsiniz. Turp düşük kalorili bir besindir ve diyet beslenmesinde her öğüne eklenebilir. Tok tutma özelliği sayesinde daha az acıkmanızı sağlar. Böylece gün içinde kaçamaklardan kurtulup en verimli şekilde kilo verebilirsiniz.
Yaşlanmayı önlüyor. Kış mevsiminde sofralarda ya da atıştırmalıklar arasında mutlaka olması gereken turp, tok tutucu özelliğiyle diyetlerde olmazsa olmazlardandır. Bunların yanında folik asit açısından zengin olduğu için hücrelerin DNA ve RNA onarımını sağlar; dolayısıyla da yaşlanmayı önler.
İçerdiği yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum ile birlikte lif oranı güçlü olan sebze, karaciğer sağlığı ve mideyi temizlemesi açısından da önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırması açısından etkili olan ve kişilerin diyet listelerinde yer alan sebze, kilo verme konusunda destekleyici bir rolü bulunuyor.
Bağırsak faaliyetlerini düzenler
Turp, içerdiği su ve liften zengin yapısı sayesinde sindirim problemlerine karşı fayda sağlar, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Sindirimi kolaylaştırarak sindirim sağlığına etki eder
Turp gün içinde midemize zarar veren yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olarak hazım sorunlarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Aynı zamanda uzun vadede tüketildiğinde, içinde barındırdığı liflerin etkisiyle sindirim sistemini etkileyen organlara da faydalıdır.
Kırmızı Turp Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 16 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet (İri) yani 230 gramlık miktarında Kırmızı Turp 37 kalori bulunmaktadır.
Turp, Aralık ve Ocak aylarında satışa sunulan bir sebzedir. Ocak ayı itibari ile Turp bulmak ve tüketmek mümkündür.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Beyaz turpun en önemli ve en bilindik faydaları arasında bağışıklık sistemine olumlu etkisi bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin kaynağı olan beyaz turp özellikle yemeklerde salatalarda tercih edilmektedir. Beyaz turp vücut direncini düzeltir ve hastalıklarla daha iyi savaşmasını sağlar.
Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alır. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.
Beyaz turp içerisinde yüksek lif oranı olduğu için yiyen kişiyi uzun süre tok tutar. Bu da zayıflamak isteyen kişilere yardım eden bir faydasıdır. Uzun süre tokluk hissi olduğu için kişi yemek ihtiyacı hissetmez. Yani beyaz turpun zayıflamaya yardımcı olan bir yanı vardır.
Bu amaçla bir çay kaşığı turp tohumunun su yardımıyla yutulması öneriliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda tohumların oksidatif hasarı giderici (antioksidan), kansere karşı koruyucu (kemopreventif), iltihap giderici (antienflamatuvar) etkileri bulunduğu ortaya konulmuş.
YOĞURT VE TURP İKİLİSİ ZEHİRLENME RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri