Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
Tur operatörü olabilmek için Anadolu Meslek Lisesi Turizm İşletmeciliği bölümünde "Seyahat Acentası" alanında eğitim almanız gerekir. Ayrıca bir üniversitede seyahat işletmeciliği, turizm ve otel işletmeciliği alanlarında önlisans veya lisans eğitiminizi tamamlarsanız tur operatörü olabilirsiniz.
Seyahat acentesi adı, TÜRSAB'a üye kaydının yapılması ve bakanlık tarafından verilen işletme belgesi almak suretiyle kazanılmaktadır. Seyahat acentesi, bakanlıktan alınan işletme belgesiyle acente faaliyetlerine başlayabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Düzenlenen seyahat acentası işletme belgesi, başvuru sahibine teslim edilmek üzere ilgili İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilir ve durum TÜRSAB'a bildirilir. Belge harçlarının Bakanlıkça belirlenen hesaplara yatırıldığına ilişkin belgelerin ibraz edilmesinden sonra, belge İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınır.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
KURULUŞ VE İŞLETME BELGESİ
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
Tur Operatörü Nasıl Olunur? Tur Operatörü maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 21 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Tur Operatörü maaşları 29900 TL'dir. En düşük Tur Operatörü maaşı 23900 TL iken, en yüksek Tur Operatörü maaşı 62100 TL'dir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi alınması ve TÜRSAB'a üye olunması zorunludur.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur. Saygılarımızla bilgilerine sunarız.
Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2021 yılına ilişkin yıllık aidat ödentisi miktarının 3.735,74 TL, Acenta ve Şube Kuruluş Ödentisi miktarının ise 74.714,63 TL olduğu hususunu siz değerli üyelerimizin bilgilerine sunarız.
Şirket unvanının ve acenta unvanının (her ikisinin) tam olarak yazılması gerekmektedir. Her bir şube için yukarıda belirtilen miktarların %25'i tutarında teminat alınması gerekmektedir.
Kültür Ve Turizm Bakanlığı'na acenta unvan talebi ile alakalı başvuru yapılmasıdır. Gelecek onay evrakı ile ancak Tursab Belgesi başvurusuna başlanabilir. Unvan talebi dilekçesinde kullanmak istediğiniz isim veya isim listesi şeklinde olarak talepte bulunulur.
TÜRSAB KART, sağlık hizmetlerinden eğitime, yeme-içmeden özel etkinliklere, giyimden teknolojiye kadar uzanan geniş bir yelpazede, çeşitli markalarla iş birliği yaparak siz değerli acenta sahiplerimize ayrıcalıklı fırsatlar ve faydalar sunma amacıyla dinamik bir sadakat programı olarak tasarlanmıştır.
Tur Operatörleri farklı hizmetleri birleştirerek sattığı için hem üretici hem de aracıdır, Seyahat Acenteleri ise hazırlanmış ürünleri tüketicilere sattığı için aracıdır. Tur Operatörleri, maliyet + kâr esasına göre çalışırlar. Seyahat Acenteleri ise satılmasına aracılık yaptıkları hizmetler üzerinden komisyon alırlar.
Türkiye'de turizm sektörü özellikle son yıllarda oldukça hızlı bir gelişim ve değişim süreci içerisine girmiştir. Bu süreçte seyahat acenteleri ve tur operatörleri oldukça ağırlıklı bir yer tutmaktadır; çünkü onlar müşterileri için bir destinasyonun öncüleridir.
Turizmci olarak çalışanlar, turizm işletmelerinde, otellerde, tur acentelerinde, seyahat acentelerinde veya diğer turizm işletmelerinde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, turizm sektöründe çalışanların ortalama aylık brüt maaşı 17.000 TL ile 52.000 TL arasında değişebilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gelecek her türlü talep, şikâyet, görüş, öneri, ihbar ve soruları etkin ve hızlı çözüme kavuşturmak amacıyla “vatandaş memnuniyeti” odaklı olarak yaklaşık dört yıldır faaliyet göstermektedir.
Seyahat acentaları, turistik hizmetler sunarak komisyon veya ücret karşılığında gelir elde ederler. Uçak bileti satışı, otel rezervasyonları, turlar, tatil paketleri, araç kiralama gibi hizmetlerin satışından komisyon alırlar. Ayrıca danışmanlık ücreti veya rezervasyon ücreti gibi ek hizmet ücretleri de alabilirler.
Turizm İşletme Belgesi Almak Zorunlu Mu? Turizm tesisleri, İş Yeri Açma Çalışma Ruhsatları alındıkları tarihten itibaren 1 yıl içerisinde, Turizm İşletme Belgesi almazlar ise Ruhsatları iptal edilir ve kapatılırlar.
“TÜRSAB Karekodlu Plaka” başvuruları, seyahat acentası tarafından https://www.tursab.org.tr adresinden TÜRSAB ONLINE sistemi kullanılarak yapılabilir. Şifresi olmayan acentalarımız online şifre oluşturabilir. Acenta tarafından başka bir yerden başvuru yapılamamaktadır.
Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar. C Grubu Seyahat Acentaları: Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri