Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Hatta ciddi boyutları ise mide kanserine bile zemin hazırlayabilir. Turşu vücuttaki suyun hızlı emilimini sağlar.
Ancak turşuyu yüksek oranda sodyum içerdiği için; yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide hastalıkları olanların çok kontrollü yemeleri hatta hastalık düzeylerine göre hiç yememeleri gerekir. Özellikle hazır turşuların sodyum oranları daha yüksek olduğundan hastalık riskini artırır.
Asiye Yir, "Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir.
Konserve turşular çok tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabilir, hatta kansere bile dönüşebilir diyen Onkoloji uzmanı Yavuz Dizdar şunları söyledi: "Besin kalitesizse sindirim sistemini besleyemiyorsunuz. Bunun illaki sindirim sisteminde bir riski var. En azından gastrit olursunuz, ülser olursunuz.
Turşunun özellikle tansiyon artırıcı özelliği bulunduğuna, insülin direncini artırdığına ve böbreklere de ciddi zarar verdiğine dikkati çeken Özenoğlu, şöyle konuştu: "Tuz oranı oldukça yüksek bir gıda olan turşunun fazla tüketilmesi, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıklarını artırıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Turşu, içerdiği yüksek sodyum oranından dolayı diyabet, tansiyon, böbrek ve mide hastalığı olanlar turşuya temkinli yaklaşılması gerekiyor. Bu hastalıkları olan kişiler mutlaka hekim ve diyetisyenlerine danışarak turşu tüketimini kontrollü bir şekilde tüketmeli ya da hastalık düzeylerine göre hiç tüketmemeliler.
Sürekli aç hissine yol açan sodyum kilo alımı kolaylaştırır. Bu yüzden gün içinde miktarında turşu tüketilmesi faydalıdır. Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir. Çünkü böbreklerin idare edebileceğinden fazla tuz veya tuzlu gıdalar tüketmek kan basıncını yükselterek yüksek tansiyona sebep olabiliyor.
2) Kalbi Korur
Turşunun yapısındaki yararlı bakteriler, kan dolaşımını düzenler. Kan basıncını dengeleyen turşu türleri, kalp hastalıklarının riskini de en aza indirir. Haftada 3 defa turşu tüketimi ile, kalp hastalıklarından uzak kalmanız mümkündür.
Dr. Ahmet Bektaş, fazla miktarda tüketilen turşunun kanser riskini tetiklediğine dikkat çekti. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sık tüketilen turşunun içerdiği yüksek tuz miktarı dolayısıyla mide kanserine yol açan nedenlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr.
Antioksidan özelliği gösterir.
Salatalıkta bulunan doğal antioksidanlar turşu formunda korunabildiği için, vücutta oluşan hücre hasarı ya da kanser oluşumuna neden olan hücre zedelenmelerinin onarılmasına olanak sağlıyor.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
Sıcak günlerde kurban etinin yanında tüketilmesini tercih edilen turşu hakkında bilgi aktaran Atalay, “Etin yanında lahana turşusu, salatalık turşusu ve pancar turşusunu öneriyoruz. Sonrasında da turşu suyumuz özellikle sindirim sisteminde faydalı olduğu için tüketebilirler.” dedi.
Probiyotik Bir Lezzet
Özellikle sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle probiyotikler, oldukça faydalı bir besin grubudur. Turşunun faydaları arasında doğal probiyotik sağlama özelliği de yer alır. Bu da sindirim sistemi ile ilgili problemlerin önüne geçilmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayıp kabızlığa iyi geliyor.
Aşırı turşu tüketiminin beraberinde çeşitli sorunları getirebileceğine işaret eden Koçoğlu, 100 gram turşuyla ortalama 6 gram tuz alınmış oluyor. Kalp, hipertansiyon, kronik böbrek hastalarında sorun yaratabilir. Tuz tüketiminin artması mide kanseri, kemik erimesi gibi birçok hastalığın artmasında rol oynuyor.
İngiltere'de, iktidarsızlık sorunuyla ilgili araştırma yürüten Kreho, lahana turşusunun bir tür doğal Viagra olduğunu ifade etti. Hırvat Vecernji List gazetesine konuşan Kreho, erkeklere "Günde iki kez lahana turşusu yiyin ve cinsel gücünüzdeki artışı izleyin" dedi.
Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar tıkanıklığı ameliyatla açılabilir. Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır. Anjiyoplasti'de tıkalı damarlar mekanik olarak balon ile genişletilir ve açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri