Karşınızda: Kolay tahin helvası tarifi. Un, pudra şekeri ve tahinin buluşmasıyla ortaya çıkan bir tarif o. İçerisindeki tahin ne kadar kaliteli olursa da lezzeti o denli güzel oluyor.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
Tahin helvasının hammaddesi tahin ve şekerdir.
Türk mutfağında özellikle un helvası, irmik helvası yaygındır. Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır. İrmik unu, şeker, su, tuz ve tarçın çeşitlemeleri ile yapılan özellikle Ortadoğu ve ön Asya'da sevilen tatlı çeşitleridir.
Tencereye tereyağını alalım ve eritelim. Unu ekleyelim ve hafif rengi dönüp, kokusu çıkıncaya kadar, kısık ateşte kavuralım. Ardından pudra şekerini ekleyelim ve iyice ezerek, tamamen karışmasını sağlayalım ve bu şekilde de birkaç dakika daha kısık ateşte kavuralım.
İlgili 19 soru bulundu
Tahin helvası Ortadoğu ve Akdeniz tatlısıdır. Bu helva ayrıca magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, kalsiyum, vitamin ve antioksidanlar bakımından zengindir. Çoğu uzman tahinli helvayı besleyici ve enerji kaynağı bir besin olarak tanımlar. Bunun yanında vücut hücrelerini gençleştirdiğine inanılmaktadır.
Peki, mide rahatsızlığı açısından faydaları nelerdir. Tahin helva ve irmik helva insanı tok tutar. Kalsiyum açısından doğal ve sağlıklı bir besindir. Bu sayede midede oluşan şişme, mide bulantısı ve ekşimelere karşı oldukça etkilidir.
Uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak eritelim. Yağ eridikten sonra unu ilave ederek tahta kaşıkla karıştıralım ve 15 dakika kadar kavuralım. (un kahverengi olana kadar). Un yeterince kavrulduktan sonra cevizleri ekleyelim ve 1-2 dakika daha kavuralım.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
"Tahinin ham maddesi susamdır. Aromatik bir tada sahip susam bitkisinin tohumundan yapılır.
Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra yıkanarak 150-200 °C'de 2 ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir. Ardından ezilmek suretiyle tahin elde edilir.
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir olması, A ve C vitaminleri bakımından da zengin olması nedeniyle mutfaklarda sık sık konuk edilmesi gereken isimlerden.
Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır. Geçici bir buruk tat olmalı, burukluk rahatsız edici olmamalıdır. Tahinde farklı tatlar olamamalı, tahin cok sıvı veya cok yoğun olmamalıdır.
Tahin helvası özellikle mideye iyi gelmesiyle bilinir. Tahin helvasının mideye en net şekilde etki etmesini ve şifa sağlamasını istiyorsak aç karınla tüketmeliyiz. Sabahları aç karnına tüketilen tahin, mideyi çeşitli mide rahatsızlıklarına karşı korur.
Tahin Helvasının Hastalıklara Karşı Faydaları? *Romatizma ve kemik erimesine karşı önemli katkı sağlar. *Kabızlığı önler.
Ayrıca kabızlık problemi yaşayan kişilere şiddetle önerilen bir yiyecektir. Sindirim ve boşaltım sistemine olan faydası ile kişinin kabızlık problemini çözebilecek özelliğe sahiptir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Tahin de susam alerjisi olanlar için tehlikeli bir yiyecektir. İçeriğindeki şeker ve doymamış yağ asitleri nedeniyle kronik iltihaba sebep olabilir. Kronik iltihap birçok otoimmün hastalığın baş sorumlusudur. Kandaki glukoz seviyesini arttırdığı için şeker hastaları tarafından kontrollü bir şekilde tüketilmelidir.
Un helvası, ana maddeleri un, su, tereyağı ve şeker olan, bayramlarda, kandillerde ve perşembe gecelerinde özellikle yapılan ünlü bir Türk tatlısıdır. Höşmerim olarak adlandıran iller vardır.
Hazırladığınız tahinli un helvasını ocaktan alıp, sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Helvanız iyice soğuduktan sonra istediğiniz şekli verebilirsiniz. Sıcak iken servis tabaklarına sadece kaşık yardımı ile şekil verip, servis edebilirsiniz.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Şerbetli tatlılar ise şişkinlik yapıp midemize zarar verebilir. Balıktan sonra tahin helvasının tavsiye edilmesinin en önemli sebebi ise içindeki tahinin balıkta bulunabilecek ağır metalleri minimize etmesi. Evet helvadaki tahin, vücuttaki zehri yok edebilen nadir besinlerden biri.
Tahin, ülser, gastrit, reflü vb. mide rahatsızlıklarında kullanılan doğal bir ilaç niteliğindedir.
Annenin tereyağı, margarin, krema, kaymak, tahin, tahin helvası ve susam tüketmesi bebeklerde şiddetli gaz sancılarına neden olabilmektedir. Tahin ve tahin helvasının sütü artırdığı söylense de bebekte ciddi gaz sancıları yaratır. Annenin süt tüketimi de bebeklerde gaz sancısına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri