Turşu suyu içerisinde E ve C vitaminleri yer almaktadır. Bununla beraber çeşitli antioksidanlara sahip olan turşu suları, bağışıklık sistemini desteklemektedir. Turşu suyu içerisinde asetik asidin yağ azaltma özelliği bulundurmaktadır.
Turşu ile gelen yararlı bakteriler aynı zamanda bağırsaklarda K vitamini yapımına destek olur. K vitamini ise yaralanmalar sonrasında kanın pıhtılaşmasında rol alan bir vitamin. Ayrıca tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminlerine katkı sağlar.
Bu, son zamanlarda popülerliğinde artış görülen başka bir lahana turşusu şekli olan kırmızı lahana lahana turşusu da çok sayıda iyi bakteri ve yüksek C Vitamini içerir. Bu sayede kırmızı lahana turşusu tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için mükemmel bir seçimdir.
K vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan turşu, kanın pıhtılaşmasının önüne geçer. Kemiklerin kalsiyum emilimini sağlar ve korur. Aynı zamanda kalsiyum seviyelerini düzenlemektedir. A vitamini bakımından zengin bir besin olan turşu, daha net ve sağlıklı görmeye de fayda sağlamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Turşu Suyunun Zararları
Yüksek sodyum oranına sahiptir. Fazla tüketildiğinde idrara çıkama sorununun yanı sıra şişkinlik ve şişme gibi problemlere yol açabilir. Hazımsızlığa yol açabilir. Tuz oranı çok yüksek olduğu için yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyon artışına yol açabilir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok minerali barındırıyor
Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketemiyorsanız bu ihtiyacınızın bir kısmını turşu suyu içerek de karşılayabilirsiniz.
Ancak içeriğindeki yüksek oranda tuz nedeniyle turşunun her gün ve aşırı miktarda yenmemesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Sağlıklı kişilerde turşunun haftanın 2 günü, maksimum bir avuç içi kadar tüketimi yeterli gelecektir.
Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır. Bağırsaklarınız son günlerde durgun ise; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi problemleri çözebilirsiniz.
ABD'deki Maryland Üniversitesi araştırmacıları, turşu ve yoğurdun birlikte tüketilmesinin stres, utangaçlık, anksiyete ve birçok psikolojik soruna iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Çok fazla tüketilen turşu mide içindeki asidin dengesizleşmesine yol açar. Asit artıkça ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanmasına neden olabilir. Hatta ciddi boyutları ise mide kanserine bile zemin hazırlayabilir. Turşu vücuttaki suyun hızlı emilimini sağlar.
Konserve turşular çok tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabilir, hatta kansere bile dönüşebilir diyen Onkoloji uzmanı Yavuz Dizdar şunları söyledi: "Besin kalitesizse sindirim sistemini besleyemiyorsunuz. Bunun illaki sindirim sisteminde bir riski var. En azından gastrit olursunuz, ülser olursunuz.
Yeşil erikten yapılan turşu özellikle iştah açıcı özelliğe sahip. Sarımsak turşusu kanser hücrelerinin çoğalmasını, pancar turşusu ise kansızlığı önlüyor ve hazmı kolaylaştırıyor.
Karnabaharın C vitamini özelliği pek bilinmiyor. Oysa bu kış sebzesi, yüksek oranda C vitamini içeren besinlerden. En yüksek C vitamini miktarına sahip besinlerden biri greyfurt.
Özellikle mevsimsel açıdan kış aylarında lahana turşusunun tüketmek çok daha önemli bir fayda sağlar. Zira bu dönemde organik yapısı ile beraber içeriğinde C, K ve A ile B vitaminleri zengin oranda yer almaktadır.
Turşu eğer dikkatli bir şekilde tüketilirse kilo aldıran bir şey değildir. Fakat içeriğindeki tuz ve sirke oranı ile vücutta su tutumuna sebep olabilmektedir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kilo aldırmamasının sebebi ise turşunun kalorisinin oldukça düşük olmasıdır.
Antioksidan özelliği gösterir.
Salatalıkta bulunan doğal antioksidanlar turşu formunda korunabildiği için, vücutta oluşan hücre hasarı ya da kanser oluşumuna neden olan hücre zedelenmelerinin onarılmasına olanak sağlıyor.
Turşunun tarihi Antik Mezopotamya'ya kadar uzanıyor
Salamura turşuyu ilk olarak Antik Mezopotamyalıların bulduğu düşünülmektedir. Herodot, Eski Mısırlıların tuzlu su ile korunan balıkları yediğini kaydetmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı.
Aynı zamanda yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayıp kabızlığa iyi geliyor.
Sabah aç karnına içilen turşu suyu bağırsakları temizliyor. Turşu suyu kaşıntıyı hafif asidik bir yanmayla dengeleyerek imdada koşuyor. Besinlerde bulunan yüksek orandaki liflerin sindirim sistemi üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor.
Eskişehir Acıbadem Hastanesi beslenme uzmanı Gözde Gence de "Turşu, içinde barındırdığı sodyum oranından dolayı gribal enfeksiyonlara fayda sağlamak için kullanılabilecek doğal bir yiyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Demir bakımından zengin yiyecekler yemek. Bu yiyecekleri demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirmek (C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler emilimi kolaylaştırır.)
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri