Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve özelikle göletlerin yapımıyla üretiminde artış sağlanan kornişon, Rusya, Almanya ve Fransa'ya ihraç ediliyor.
Turşuluk hıyar ya da yaygın adıyla kornişon üretimi denildiğinde Türkiye'de üç merkez üs akla geliyor: İzmir-Ödemiş ve Balıkesir-Sındırgı ve Afyon'un merkez ilçesi. İç pazarda olduğu kadar ihracatta da önemli bir değer olan üründe üretici memnuniyeti bölgeye göre değişim gösteriyor.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Çeşide göre değişmekle birlikte fide dikiminden yaklaşık 1 ay sonra ilk hasat gerçekleştirilir. Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de en çok üretim Ödemiş ve Sındırgı'da var. Özelikle yüksek rakımlı mahallelerimiz Yaylabayır ve Yüreğil'de iklimin uygun oluşu nedeniyle toplam 4 aylık süreçte kornişon üretiliyor."
Salatalık boyutu Kornişon sadece küçük salatalık içerdiğinden çok önemlidir. Aslında, küçük salatalık çeşitliliğinin kendisi bazı bölgelerde Kornişon olarak adlandırılır. Kornişon turşuyu mutlaka çok küçük salatalıklarla yapılması gerekir.
45 gün önce ekilen ve bugünlerde hasadı başlayan turşuluk salatalığın önümüzdeki 45-50 gün boyunca hasat edileceği ve daha sonra da ikinci sezon denilen güz dönemi sezonunun başlayacağı öğrenildi. Kabuğunun üzeri pürtüklü olması ve lezzetli ile bilinen kornişon salatalık, özellikle turşu yapımında değerlendiriliyor.
Ekim Zamanı : İlkbahar,sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.
Ortadan ikiye rahatça kırıbileceğiniz, ortasında beyaz ya da sararmış renkler görmediğiniz, çok yumuşamamış salatalıklar olmaları önemli. Özellikle daha iri iri olanların daha az kıtır olduğunu ve turşu yaparken içerisine fazla su ve tuz çekeceği için daha kolay yumuşama göstereceğini unutmayın.
Fiyatı da uygun veriyoruz. 1 lira 700 kuruşa veriyoruz. Yıllık 2 sezon ekiminde dönümüne 35 ton ürün alabiliyoruz.
başına 1 kg verimden 25 kg verim.
Damlama sulama yapılması daha faydalı olmaktadır. Toprak nemine göre 3 günde bir yapılmaktadır. Ağır topraklarda 5-6 günde bir yapılmaktadır. Ancak, az ve sık sulama yapılmaktadır.
Hindistan'dan dünyaya yayılan salatalıklar, 5000 yıldır insanlık tarafından tüketiliyor. Ekinin Hindistan'dan Çin'e, Asya'ya, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'ya yayıldığı ve bugün tüm dünyada, uygun koşullarda salatalık yetiştiriciliği yapıldığı biliniyor.
Salatalık, 80 santimetre uzunluğa ve 21 kilogram ağırlığa ulaştı. "Dev" salatalığı görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Türkiye'de geleneksel olarak adına Ankara'nın Çubuk ilçesinde festival düzenlenmektedir. Çubuk Belediyesi "Çubuk Turşusu" adına patent almıştır.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
Türkiye'nin turşu üretiminde önde gelen merkezlerden olan Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, havaların soğuduğu bugünlerde yurt içi ve dışından artan taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.
İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli. Bu süre yeter de artar demiyorum çünkü sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza göre değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin bu arada.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Salatalık turşusu için; ilk olarak 16 adet küçük boy salatalığı güzelce yıkayın. Küçük boy salatalık yerine kornişon salatalıkta kullanabilirsiniz. Orta boy cam kavanoz içine salatalıkları dik olacak şekilde yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri