Tutmayan veya ekşimiş yoğurt mesela... Kısık ateşte ısıtmaya başlayın (yoğurdunuz susuzsa bir bardak süt de ekleyebilirsiniz), ara ara karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin; fokur fokur kaynamayacak. Yeşil suyu ayrılıp içinde beyaz parçalar, pıhtılar oluşacak.
Öncelikle tutmayan yoğurdunuzu ocağa alıp içine tuzunu da atıp iyice topak topak olana kadar kaynatalım. Zaten kaynamaya başladığı zaman suyu üstüne çıkacak daha sonra yavaş yavaş topaklar oluşacaktır. Topaklar oluştuktan sonra bir beş dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım.
Dolayısıyla tutmayan yoğurdunuzu tekrar mayalayabilir ve kullanabilirsiniz. Çökelek yapabilirsiniz: Tutmayan yoğurdunuz için üzülmeyin. İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz.
Yoğurdun suyu çıkana kadar tahta kaşık ile karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra iyice kaynayıp yoğurt tane tane lor halini alıp tencerenin üstüne çıktığında biraz daha kaynayıp tel süzgeçten süzüyoruz. Tuzsuz süt kokulu lorumuz hazır, deneyeceklere afiyet olsun.
İlgili 34 soru bulundu
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Maya tutmayan peynir tekrar mayalanır mı? Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir.
Maya tutmayan yoğurt tekrar mayalanır mı? Tutmayan yoğurt yeniden mayalamak mümkün.
Marketlerde satılanlar probiyotik mayalardır. Evde yapılanlar söz konusu olduğunda ise bu çeşitlere doğal mayalar ve nohuttan yapılanlar eklenmektedir. Evinizde veya yakınlarda yoğurt mayası yoksa karınca toprağından az bir miktar alarak kullanma yöntemini deneyebilirsiniz.
Şimdi gelelim mayalama işlemine;Başka geniş tencereniz varsa içine mayalayacağımız süt kabını içine oturtalım kenarda az bi boşluk yapalım ki kaynar suyumuzu rahat dökelim dikkat edelim. Süt kabının yarısına gelecek kadar suyu koyalım fazla doldurmayın . Sütü kavanozlara koyupta tencerenin içinde mayalayabilirsiniz.
Evde yapılan yoğurt neden sulu olur? Yoğurt mayalamakta kullanacağınız süt hazır yani pastörize edilmiş ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur. Yoğurt yaparken, kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmeli, eğer bulamıyorsanız süzme yoğurt kullanmalısınız.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Keş peyniri; genel olarak süzme yoğurtla yapılan, sert peynirler içerisinde yer almaktadır. Çökelekten daha yuvarlak olup, katı, tuzlu ve kalıplı bir şekle sahiptir. Uzun bir süre boyunca bozulmadan saklanması adına yapımında yoğun oranda tuz kullanılır. Keş peyniri; yoğurdun kurutulmuş halidir.
Sütçümüzden aldığımız taze inek sütünü tencereye koyup ısıtıyoruz. Yoğurt mayalama kıvamına gelince yani parmağımızı biraz yakacak şekilde olunca altını kapatıyoruz. Kesinlikle kaynatmıyoruz. 1 tatlı kaşığı peynir mayasını koyup karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Bunun için ilk adım, turşu, sirke, yoğurt ve konserveleri yapmakla başlanabilir.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler. Laktik asit sütün PH ını 4,60 lara kadar düşürür. Bu ortamda hiçbir zararlı bakteri yaşayamaz.
Yüksek lisansım süt ürünleri üzerine olduğu için bu önerilerle yoğurt yapmış birinin mis gibi mayalanmış ev yoğurtları yiyebileceğini söyleyebilirim.
* Süt, sütün mayalama sıcaklığı olan 35 dereceye kadar ağzı kapalı olarak soğutulur. * Soğutulan 10 litre süt için bir silme çay kaşığı kalsiyum klorür. 1/3 bardak temiz ve ılık suda eritilerek süte katılır.(sütün ısıtılması ve kalsiyum klorür katılması peynir randımanını yükseltir.)
Maya tutmayan sütü ne yapmalı? Tutmayan yoğurttan lor peyniri veya çökelek yapabiliriz. Baktık ki yoğurdumuz tutmadı, o zaman ocağa alalım ve kaynatmaya başlayalım.
Mozzerella peyniri imal edilirken eğer sitrik asitlikle ph düşürülüyorsa sütün mayalama sıcaklığı 30-31 derece olmalı ve 20 dakikada pıtı kesilecek kadar maya katılmalıdır. Pıhtı küçük parçalanmalıdır. Sert peynirler ise 45 dakikada kırılacak şekilde mayalanmalı, pıhtı daha küçük parçalanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri