Büyüklüğüne karşın ülkemizin en sığ göllerindendir. Derinliği bir çok yerde 0.5 metreden azdır. Suyun bol olduğu ilkbahar aylarında göl Göl alanı 164.200 hektara ulaşır. Dışarıya akıntısı olmayan bu gölün deniz seviyesinden yüksekliği 905 m'dir.
Tuz Gölü Doğal Gaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur. Tuz Gölü'nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m le 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılmıştır.
Yani bir kıyıdan diğerine yürürken ne eteğiniz ne de pantolonunuz ıslanıyor! Tuz gölünde yüzülür mü diye soracak olursanız tam olarak yüzülecek bir yapıda değil. Tuz gölü içerisinde yürüyebilir, bacaklarınıza tuz sürebilirsiniz. Ayrıca Tuz Gölü tesisler bakımından oldukça kısıtlı.
Çevrede jips ve tuz tabakaları içeren Oligosen formasyonunun bulunuşu gölün tuzlaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Fakat gölün tabanındaki kaynaklardan da tuzlu sular geldiği tespit edilmiştir. Gölün sığ oluşu ve buharlaşmanın şiddetli oluşu tuz birikmesinin diğer faktörleridir.
KB'da Tuz Golu kuzeyi ile Guneydogu'da Kemerhisar (Nigde) arasinda uzanir. Bu zon, Orta Anadolu Neotektonik Bolgesi'ni, Kayseri-Sivas ve Konya-Eskisehir Neotektonik Bolgeleri olmak uzere iki alt neotektonik bolgeye ayiran bir gecis zonudur.
İlgili 18 soru bulundu
Tuz Gölü çok yararlı minarallere sahip olduğundan sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Tuz gölü çamurunda ve tuzunda yaklaşık 22 çeşit mineral barındırıyor. Sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller sağlık açısından oldukça faydalı.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
Göl kuruduğunda hiçbir kuş türü gelmez.” Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacını büyük bir oranda karşılarken, kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı da birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Konya'ya yada Nevşehir'e gidenler için yakın bir mesafede bulunan Tuz Gölü mutlaka görülmesi gereken bir yer. Tuz Müzesi denilen yere giderseniz göle de girilebiliyor. giriş ücretsiz ancak o bölge fırsatçı insanlarla dolu.
Tuzlu ortamlara uyum sağlamış olan flamingo, kılıçgaga, angıt ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri gölde büyük topluluklar halinde yaşamaktadır.
Uzmanlar Tuz Gölü'nün 30 yıl sonra tamamen yok olabileceğini belirtti. Daha şimdiden göl, küresel ısınma ve tarımsal sulama sebebiye neredeyse üçte biri kadar küçüldü. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nün tamamen yok olması için uzmanlar tarih verdi. Uzmanlara göre Tuz Gölü, 30 yıla kadar yok olabilir.
Tuz Gölü Efsanesi
Bir efsaneye göre bir zamanlar yerli halk tuz ihtiyacınız ufak bir gölden karşılarmış. Fakat daha sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer bulamamışlar. Bu sebep ile aslında tatlı olan şimdiki tuz gölünü tuzlu bir göl haline getirmişler.
Küresel İklim değişikliğine bağlı olarak azalan yağışlar, artan buharlaşma ve uygulanan yanlış politikalar, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün önce alan kaybetmesine ardından da büyük ölçüde kurumasına neden oldu.
Tuz Gölü, bu yıl kış ve ilkbaharda etkili olan yağışlara rağmen aşırı sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle tamamen kurudu. Van'ın Saray ilçesinde 371 hektar alanı kaplayan Tuz Gölü, aşırı sıcaklık ve buharlaşma nedeniyle tamamen kurudu.
Ayaklardaki mantar ve egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen Tuz Gölü, şifa arayan ziyaretçilerle dolup taşıyor. Yerli ve yabancı turistleri kendisine çeken gölün tuzlu çamuru ayaklar için ve muhteşem manzarası da ruh sağlığı için birebir.
Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır.
Alan içinde yer yer giderek genişlemekte olan sulu ve kuru tarım alanları da bulunur. Türler: Tuzun ve kuraklığın hâkim olduğu zor koşullara uyum sağlamış doğal bozkır bitkileri, Tuz Gölü'ndeki nadir türlerin başında gelmektedir. Alan, bozkır bitkileri için Türkiye'deki en önemli alandır.
Tuz Gölü'nün ortalama derinliği 50 cm altındadır. Tuz Gölü'nde 85 çeşit kuş türü, 4 tanesi endemik olan 129 böcek türü, 15 memeli ve 38 tane endemik bitki türü yaşamaktadır. Gölde 6 bin kadar kuş yuvalama alanı vardır.
Tuz Gölü segmentinin deprem tekrarlanma aralığı 8980 yıl, son depremden günümüze kadar geçen zaman ise 4010 yıl olarak bulunmuştur.
Üyesi Mustafa Yıldız, merak edilen kimi sorulara açıklık getirdi. 20 Eylül akşamı yaşanan depremin Tuz Gölü fay hattı ile alakasının olmadığını, bu hatla alakalı yeni bir kırılmanın yaşanıp yaşanmadığına dair soruların ise ancak zaman içinde netleşebileceğini kaydetti.
Dr. Fetullah Arık, Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından Anadolu plakasının yer değiştirmesiyle, bağımsız fayların tetiklendiğini belirterek, "Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınız zaman oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri