Tuzlu su bu nedenle homojen bir karışım olarak kabul edilmektedir. Tuz suyun içerisinde çözülür ve gözle görülemeyecek bir hale gelir. Tuzlu suyun içerisine tuz eşit miktarda dağılır ve oluşan suyun tümü tuzlu su haline gelir. Karışımın her yerinde aynı özellikler bulunması durumunda karışımlar homojen sayılır.
Homojen karışımlar
Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir. Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyunu homojen karışıma örnek verebiliriz.
Böylece sodyum ve klor iyonlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür. Ayrılan iyonların çözücünün her tarafına aynı oranda dağılmasıyla homojen bir karışım oluşur.
Suyu kaynatır veya buharlaştırırsanız geriye katı olarak tuz kalacaktır. Eğer su elde etmek isterseniz, distilasyon yöntemini kullanabilirsiniz. Distilasyonda tuzun kaynama noktası daha yüksek olduğu için bu yöntem tuzla suyu ayırmada işinize yarar.
Eğer karıştırılan iki madde homojen bir karışım elde etmenizi sağlıyorsa bu karışım bir çözeltidir. Su ve tuz karışımında da aynı durum vardır. Çözünmeden önce kristal halde birbirlerine bağlı olan Na ve Cl atomları su molekülleri tarafından çözünür. Bu yüzden su bir çözücüdür.
İlgili 18 soru bulundu
Hem şeker hem de tuzun suda çözünmesi genel olarak fiziksel bir unsur olarak öne çıkar. Buharlaşma üzerinden gerçekleşmesi ile beraber tuzun suda çözünmesi fiziksel bir yapıdır.
Tuzlu su çözelti midir? Yukarıda da belirttiğimiz gibi tuz ve suyun karıştırılarak çözünmesine ve homojen karışım oluşturmasına Çözelti diyoruz. Başarılar diliyorum, İyi dersler.
Tuzun kaynama noktası sudan çok daha yüksek olduğu için tuzlu suya ısı uygulandığında tuzun yapısı değişmez ama su hızla buharlaşır. Damıtma için tuzlu su tamamen buharlaşana kadar ısıtılır. Bu işlemin sonunda sadece tuz kalır.
Ayrımsal kristallendirme, karışımdaki iki bileşen de suda çözündüğünden, bileşenlerin farklı çözünürlüklere sahip olmalarından yararlanılarak uygulanan ayırma tekniğidir. Örneğin tuz-şeker karışımını ayırmak için önce suya atılarak çözünmeleri sağlanır. Sıcakta daha iyi çözündükleri için karışım iyice ısıtılır.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Karışımın her yerinde aynı özelliği gösteren ve tek bir madde gibi gözüken karışımlardır.
1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
Tamamen kimyasal bir süreç ile beraber devam eder ve tamamlanır. Tuzun saf mı yoksa karışık mı olduğuna bakıldığında ise saf olduğunu söylemek mümkün. Bunun temel nedeni tuzun kendinden başka maddelere ayrılmıyor olmasıdır.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir.
Düzenli tükettiğiniz tuzlu su sindirim sisteminizi düzenler. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle 30'lu yaşlardan sonra bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Vücuttaki sıvı dengesini korur ve içtiğiniz bir bardak tuzlu su cildinizi parlatır.
Aynı şekilde tuzun içinde bulunan eksi yüklü klor atomlarının etrafına da suyun içinde bulunan artı yüklü hidrojen atomları toplanır. Böylece sodyum ve klor atomlarının arasına su moleküllerinin girmesiyle, bu iyonlar birbirlerinden ayrılır ve tuz suda çözünür.
Çünkü buharlaşma ısı etkisiyle olur”, “Tuzun suda çözünmesi kimyasal değişimdir.
NaCl'nin oluşumu sırasında HCl asidi ile NaOH bazı bir tepkimeye girer ve oluşan nötrleşme tepkimesi sonucunda ortamda 1 mol NaCl ile 1 mol H2O yani su oluşur. Bu tepkimenin sonucunda ortaya çıkan NaCl maddesi ise bir asit ya da baz değildir. Nötrleşme tepkimeleri sonucunda ortaya çıkan tuzların tamamı nötrdür.
NaCl moleküllerinin kristalleri suda (H2O) çözünürken, su moleküllerinin hidrojen (H) iyonları tuzun (-) yüklü klor (Cl) iyonlarını çevreler. Elektrostatik çekim, bu fenomene neden olan kuvvettir. Bu işlemden sonra su molekülleri sodyum ve klorür iyonları arasına girerek onları ayırır. Böylece tuz suda çözünür.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Konu Özeti. Karışımı oluşturan maddelerin karışımın her noktasına eşit oranda dağılması ile oluşan karışıma homojen karışım denir. Homojen karışımlara çözelti denir.
Karışımlar, homojen, heterojen, basit karışımlar ve çözeltiler olarak dört ana grupta toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri