Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu durum vücutta tutulmuş suyun bir kısmının da atılmasına ve şişkinlik hissinin giderilmesine yardımcıdır.
İlk olarak; aşırı tuz ve paketli yiyeceklerin tüketimi vücuttaki sodyum miktarını arttırır. Sodyumun su tutumu etkisi olduğu için ödeme yol açar.
Yaklaşık bir çay kaşığı tuza denk gelen 6 gram tuzda yaklaşık 2,4 gram sodyum bulunur. Fazla alınan tuz ve içerisindeki diğer bileşenler, böbrekler aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılır. Ancak, fazla alınan tuzun tamamının böbreklerden atılamadığı durumlarda birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyonu arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü sodyum vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır.
İlgili 19 soru bulundu
Aşırı tuz tüketimi, kanın hacmini arttırarak damarların genişlemesine neden olur. Bu yüzden tansiyon yükselir ve geçmek bilmeyen şiddetli baş ağrıları ortaya çıkar. Fazla tuz tüketiminin dehidrasyona neden olduğunu söylemiştik. Bu durum hafıza sorunlarına, tepki verme süresinin uzamasına ve yorgunluğa neden olabilir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Çoğunun kaynağı yüksek tansiyon
Yüksek tansiyon en çok kalp, beyin, böbrek, büyük atardamar ve gözlere zarar verir. Bu organları etkileyerek kalıcı hasarlara veya yaşamın sonlanmasına neden olabilir.
Vücut su kaybını telafi edebilmek için kalp atış hızını artırır, kan damarlarını kan basıncını ve hayati organlara kan akışını düzenlemesi için sıkıştırır. Bu durumda yüksek ihtimalle mide bulantısı, zayıflık ve hatta bilinç kaybı hissedilir.
Yatmadan önce deniz suyu tüketmek aşırı tükürük üretimini engeller. Tuzlu su, serotonin ve stres ile başa çıkmak için hormonlar için melatonin üreterek gece dinlenmeyi sağlar, bu aynı zamanda depresyondan korur.
1 GRAM TUZ 200 ML SIVI BİRİKMESİNE NEDEN OLUR
Her iki bacakta oluşan ödem uzun süre ayakta kalmaya bağlı olabilir. Bunda fazla tuz tüketimi çok önemli, fazladan alınan 1 gr tuz vücutta 200 ml sıvı birikmesine yol açabilir.
(4. sayfa)
Tuzlu su virüslerin çoğalmasını önlüyor
Bu araştırmanın "koronavirüslere" odaklanarak yapılan "post hoc" analizinde de şu neticelere ulaşıldı: Kontrol grubuna kıyasla burun tıkanıklığı 3.1 gün, öksürük 3.3 gün, ses kısıklığı 2.9 gün kısaldı.
Kendinizi sürekli susamış hissediyorsanız
Dolayısıyla çok fazla tuz tükettiğinizde kaslarınızın ve diğer organlarınızın düzgün çalışması için vücudunuz daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Vücut sodyum-su dengesini sağlamaya çalışırken siz de daha fazla susarsınız.
Uzmanlar, yedi gün boyunca aç karnına içilen sıcak tuzlu suyun, vücudun her hücresini iyileştirebileceğini söylüyor. Ayrıca kemiklerin güçlendiriyor, kan şekeri seviyelerini normalleştiriyor, metabolizmayı hızlandırıyor. Üstelik bunlar tuzlu suyun faydalarının yalnızca bir kısmı.
Mide ekşimesi, mide solucanları, kabızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısı için en çok kullanılan yöntemdir. Tuzlu su solüsyonunda kaya tuzu kullanmak, çeşitli ağız rahatsızlıklarının tedavisi için de önerilir.
Ağız hijyeni rutininize tuzlu su ilavesi ağız sağlığını artırabilir, diş eti iltihabına karşı savaşabilir ve nefesi temizleyebilir. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde, haftada bir veya iki defa uygulayabilirsiniz. Ancak bir tuzlu su çözeltisini bundan daha sık kullanmayın. Çok fazla sodyum mukozaya zarar verebilir.
İyotlu tuz, hormonlar için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Düşük sodyum diyetinin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok faydası olduğu belirtilmiştir.
Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
Fazla tuz tüketimi kalp yetmezliği riskini arttırır. Bundan bağımsız olarak da kalp yetmezliği olan hastalarda aşırı tuz alınması akciğerde sıvı birikmesine ve solunum yetmezliğine sebep olabilir. Yüksek tuz tüketimi beyin için de zararlıdır.
Eğer tuzlu su ya da deniz suyu içerseniz, aslında hiç su içmemiş gibi olursunuz ve üstelik bir de su kaybedersiniz. Bu durumda vücut sıvıları tükenir, kas krampları meydana gelir, ağızda kuruma gözlemlenir ve tabii ki susarsınız.
Doğal bir mineral olan tuz, vücudumuzdaki kan miktarı ve tansiyon seviyesi için önemlidir. Vücudun elektrolit dengesini sağlayan tuz, alınması gereken miktarlarda tüketildiği takdirde, vücudun asit – baz dengesini koruyarak kas kramplarının önüne geçer.
Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri