Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Standart olarak bilinen fıstık ile yer fıstığı arasında bulunan en önemli fark yetiştirilme biçimidir. Normal fıstık ya da çam fıstığı ağaçta yetişmektedir. Ancak yer fıstığı tıpkı patates ya da soğan gibi yer altında yetişen ve bir nevi yumrular halinde gelişerek yerin altından toplanan bir fıstık biçimidir.
Bulmaca çözerken yer fıstığının yanıtı istenirse eğer 6 harfli olarak 'araşit' yazmanız son derece uygun olacaktır. Bulmacada sorulan yer fıstığının cevabı için 7 harfli olarak şekilde 'kikirik' yanıtı verilebilir.
Tuzlu fıstık, yer fıstığı bitkisinin işlenmesi ile elde edilir. İşlenmek üzere ayrılan yer fıstığı meyveleri; un, tuz, limon ve su karışımından oluşan sosla birleştirilir. Yer fıstıkları, limon tuzu sayesinde daha güzel ve hızlı kızartılırken; un ve su sayesinde de tuzun fıstıkların üzerine yapışması sağlanır.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
İlgili 29 soru bulundu
Diğer kuruyemişlere göre kalori miktarının oldukça düşük olması her zaman rahatlıkla yenilebilir olmasını sağlamaktadır. Antep fıstığındaki protein miktarı da sporcular için tüketmeleri gereken besinler arasında yer almasını sağlar.
Bunun yanı sıra tuzlu fıstık her gün düzenli olarak belirli miktarlarda tüketildiği takdirde içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde hayat kalitenizi yükseltir. Bu yüzden her gün 4 – 5 adet tuzlu fıstık tüketmek sağlığınıza büyük fayda sağlar.
Diyette soslu, kabuklu, kavrulmuş ve çiğ fıstık yemek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik." Fıstık yüksek kalorili olmasına rağmen kilo aldırmamaktadır. Bu konuda tüketilen fıstık türü de çok önem taşır. Yer fıstığının kalorisi düşük olduğu için rahatlıkla tüketilebilir.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Bir avuç tuzlu fıstık kaç kalori? Bir adet tuzlu fıstığın ortalama 2 gram olduğu düşünülürse de kalori değeri yaklaşık olarak 11 olacaktır. Bir avuç tuzlu fıstık tükettiğinizde alacağınız kalori miktarı 227 iken, bir tabak tuzlu fıstığın içerisinde 568 kalori bulunur.
İspanyol yer fıstığı türü, küçük taneleri olan bir türdür.
Obezite probleminden kurtulmak isteyen kişilerin kesinlikle yer fıstığı tüketmesi önerilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen kilo problemlerini çözücü etkiye sahip olan yer fıstığı, uzun süre tokluk hissi oluşturması sebebiyle diyetlerde favori besinlerden bir tanesidir.
Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'nına yakın kısmı Osmaniye'de pazarlanmaktadır.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kalorisi yüksek olmasına rağmen haftada birkaç kez bir avuç yenmesi faydalarından yararlanmak için önemlidir. Yer Fıstığı Kilo Aldırır mı? Yer fıstığının 100 gramında ortalama olarak 560 kalori vardır. Her gün 5 yer fıstığı yenmesinde herhangi bir sorun olmaz ve bu kimseye kilo aldırmaz.
Yer fıstığı içeriğindeki besin maddesi sebebiyle çok faydalı olsa da bazı zararları da vardır. Kolesterolü yükselttiği için doktor kontrolünde tüketilmelidir. İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır.
Kan şekerini düzenler: Kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olan yer fıstığı içeriğindeki sağlıklı yağlar sayesinde kan şekerinin düşmesini engeller. Şeker hastalıklarında tüketilmesi tavsiye edilir.
1aydir öğle yemeklerinde yaklasik 200gr tuzlu fistik yiyorum. Bol bol ödem ve yağlanma yapar. Ye ye kuruyemiş iyidir o yağ ve tuz doğal zaten fıstığın kendi yağı. Mideyi bozar.
Fıstık ezmesi, kas yapımına destek veren bir protein kaynağıdır. Özellikle düzenli spor yapanlar, kaslarının büyümesi için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Her 100 gramında yaklaşık 25 gram protein olan bu yiyecek, zengin bir besindir.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
Tuzlu Fıstığın Faydaları
Magnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, protein ve lif bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri