Soğangiller (Alliaceae), otsu ve çok yıllık bir bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyasıdır; bir çenekliler sınıfındaki
Soğan: Özelleşmiş bir toprak altı organı olup, kalın etli pullarla kaplanmış kısa bir gövdedir. Merkezinde vegetatif bir büyüme konisi yer alır. Soğan bitkisi, lale, lilyum (zambak), nergis gibi bitkiler, soğanlı bahçe bitkileridir.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Pehleviceden Ermeniceye intikal ederek Ermenicede soḥ (=soğan) şekliyle telaffuz edilmiştir. Orta Çağda Türkçeye de Pehlevice sōḥtan (=yakıcı) nitelemesinden geçerek zamanla Türkçede sogan şeklinde dile getirilmiştir. Kaşgarlı Mahmud sözlüğünde soğan şekliyle yazmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Soğanlı bitki türleri, vejetatif ve reprodüktif büyüme aşamalarından geçer; soğan vejetatif evrede çiçeklenme boyutuna kadar büyür ve üreme evresinde bitki çiçeklenir.
Cinsler. Bu familyanın örnek cinsi olan Allium, başta soğan, sarımsak ve pırasa olmak üzere, çeşitli ve önemli yenilebilir bitki türlerini içerir.
Ülkemizde kuru soğan üretiminde yüzde 22.5'lik payla Ankara birinci. Bu ili yüzde 16.5 ile Amasya, yüzde 9.2 ile Eskişehir, yüzde 8.6 ile Hatay, yüzde 7.9 ile Adana, yüzde 5.8 ile Çorum, yüzde 4.8 ile Tokat, yüzde 4.2 ile Bursa İlimiz izlemektedir.
Sarımsak ve soğanla yakın akraba olan pırasanın “allium" ailesinden olduğunu söyleyen Enç, “Pırasa, pek çok kişi için 'olmasa aramam' kategorisinde bulunur" dedi. Bir kış mevsimi sebzesi olan pırasa, herkesin çok da tercih etmediği besinlerden.
Soğanları kolay soymanın bir başka yolu da soğanın hem baş hem de arka kısmını kesip ortadan ikiye bölmekten geçiyor. Bu şekilde kabuk çok daha kolay soyuluyor. Soğanın baş kısmını kestikten sonra 10-15 dakika sirkeli sıcak suyun içine bekletmek de soğan kabuklarının kolayca soyulmasını sağlayan yöntemlerdendir.
Sarımsak (Allium sativum), Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türüdür. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur.
bir işe yaramayan, bir işi beceremeyen erkekler de buna benzetilir. soğan erkeği işte, sırf görüntü ama aslında bi işe de yaramaz" anlamına gelir.
28 Kas Soğangiller Ailesinden Pırasa
Sarımsak, yeşil soğan, arpacık soğanı ve kuru soğan gibi soğan familyasından gelen pırasa kış aylarının vazgeçilmez sebzelerindendir. Pırasa A,C,K ve B vitaminlerinin yanında,potasyum,demir, magnezyum, manganez, selenyum, çinko, kalsiyum ve kükürtlü bileşimleri içermektedir.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Kuru soğanın toprağın yüzeyine çıkardığı ve gelişimini tamamladığı besin yeşil soğandır.
Biberin Yanına Ne Ekilir? Biber ile uyumlu bitkiler: Domates, Maydanoz, Fesleğen, Havuç ile biber tohumları birlikte ekildiğinde verim artacaktır. Rezene ise biber fide ve tohumlarının fazla yakına ekilmemelidir.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Salataya soğan doğrama devrini kapatan çiçek.
Buğday, buğdaygiller familyasının ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı. Karasal iklimi tercih eder. Dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir.
soğan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe soġun veya soġan “soğan” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen songgin sözcüğü ile eş kökenlidir. Nihai kökeni belirsizdir.
Öz Türkçe bir sözcük olan sarımsak kelimesi, İslamiyet öncesi Türk toplumlarından bu yana kullanılmaktadır. Eski kaynaklarda ''sarmusak'' şeklinde geçen bu kelime, 17. yüzyıldan sonra sarımsak şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. Dil uzmanlarının bazılarına göre ise kelime ''sar'' fiilinden türetilmiştir.
Soğan kelimesi Türkçe'de "iyi, kıymetli" anlamına gelir. Sanskritçe aynı anlama gelen sukanda सुकन्द z sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Sanskritçe sözcük Sanskritçe su "iyi, kıymetli" ve Sanskritçe kanda "yumru kök" sözcüklerinin bileşiğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri