Tuzlu Fıstığın Faydaları
Fıstığın sağlık açısından oldukça faydalı olmasının nedeni zengin vitamin miktarıdır. A, C ve E vitaminleri içeren tuzlu fıstık; bakır, magnezyum, demir ve kalsiyum açısından da zengin değerlere sahiptir.
Bunun yanı sıra tuzlu fıstık her gün düzenli olarak belirli miktarlarda tüketildiği takdirde içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde hayat kalitenizi yükseltir. Bu yüzden her gün 4 – 5 adet tuzlu fıstık tüketmek sağlığınıza büyük fayda sağlar.
Alerji sorununuz yoksa yer fıstığı vitamin ve mineraller bakımından tam bir sağlık deposudur. Bol miktarda polifenolik asit, resveratrol, triptofan, niasin, riboflavin, tiamin, B6 vitamini, B9 vitamini, çinko ve magnezyum mineralleri içerir.
İlgili 38 soru bulundu
Protein, C vitamini, kalsiyum, demir ve doymuş yağ oranı oldukça yüksek olan yer fıstığı faydaları da oldukça fazladır.
Antep fıstıklarının mineral analizi yapılmış ve 100 g antep fıstığında ortalama kalsiyum miktarı 136.31 mg, magnezyum 146.38 mg, sodyum 17.08 mg, potasyum 759.21mg, fosfor 504 mg, demir 3.23 mg, bakır 1.49 mg ve çinko 2.47 mg olarak bulunmuştur.
Tuzlu fıstığın faydaları
Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur. -B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Ortalama 1000 Gram olan tuzlu fıstıkta 570 kalori ( ortalama ) bulunmaktadır. Bu kalori miktarı üzerinden düşündüğümüzde yeterli ve düzenli olarak fıstık tüketirseniz, gün içinde sizlere enerji ve iş ortamında yüksek performans sunacaktır.
Fıstık ezmesi, kas yapımına destek veren bir protein kaynağıdır. Özellikle düzenli spor yapanlar, kaslarının büyümesi için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Her 100 gramında yaklaşık 25 gram protein olan bu yiyecek, zengin bir besindir.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Bu nedenle alerjisi olan kişilerin tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Damar esnekliğini koruyarak kan akışının artmasını desteklemektedir. Bitkisel protein nedeniyle antioksidan flavonoidler, doymamış yağ asitleri ve içeriğindeki posa sebebiyle karbonhidrat toleransını iyileştirdiği ve tokluk kan şekerini dengelediği için tüketimi şeker hastalarına önerilmektedir.
3) Kalorisiz ve Lezzetli Üçlü Etki: Yulaf, Süt ve Meyve
Tercih edeceğiniz doğal yulaf ya da yulaf ezmesini ılık süt ile karıştırarak metabolizma düzenleyici ve uykuya geçişi kolaylaştıran bu lezzeti rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
Diğer kuruyemişlere göre kalori miktarının oldukça düşük olması her zaman rahatlıkla yenilebilir olmasını sağlamaktadır. Antep fıstığındaki protein miktarı da sporcular için tüketmeleri gereken besinler arasında yer almasını sağlar.
Bir avuç tuzlu fıstık kaç kalori? Bir adet tuzlu fıstığın ortalama 2 gram olduğu düşünülürse de kalori değeri yaklaşık olarak 11 olacaktır. Bir avuç tuzlu fıstık tükettiğinizde alacağınız kalori miktarı 227 iken, bir tabak tuzlu fıstığın içerisinde 568 kalori bulunur.
Yer fıstığı sodyumda doğal olarak düşük olsa da, tuzlu fıstık yemek kan basıncını yükseltebilir. Çok fazla sodyum, su ve sıvıları kan dolaşımınıza çekerek yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle, yemeden önce düşük sodyumlu veya tuzsuz fıstıkları tercih edin.
E vitamini, çinko ve demir minerali açısından yüksek değerlere sahip olan fındığın 100 gramında ortalama 3 – 4 mg demir bulunur. Bununla birlikte badem, ceviz gibi kuru yemişler de demir açısından zengin oldukça zengindir.
Kaju, antep fıstığı, kabuklu fıstık, badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği, kestane gibi kuru yemişler iyi birer demir kaynağı olarak biliniyor.
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri