Bazı kaya tuzları radon ve talyum gibi maddeler ya da radyoaktif aktivitesi yüksek mineraller taşıyabilir. Bu nedenle, kaya tuzları rafine edilmeden saf olarak kullanılırsa içinde ağır mineral ve radyoaktif maddeler bulunduruyorsa, sağlığa zararlı olabilir.
Rafine tuzun yüzde 97,5'i sodyum klorür ihtiva ederken, geri kalan kısmı iyot ve alüminyum hidroksit gibi nem alıcı kimyasal maddeler içermektedir. Düzenli olarak rafine tuz tüketilmesi sonucunda bu kimyasallar alzheimer hastalığına yol açabilmektedir.
Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Rafine edilmemiş doğal tuz iki yolla elde edilir: doğrudan kaynaktan çıkarılarak veya buharlaştırılmış deniz suyundan alınarak. Rafine tuz gibi işlenmediği için, doğal rengini ve doğal formunu çok daha fazla korur.
Çözelti madenciliği olarak adlandırılan bu yöntemde, safsızlıkların fazla olması durumunda açılan sondaj kuyularına sıcak su gönderilirek suda çözünen tuzlar bulamaç halinde dışarı alınır. Bu bulamaçın kristallendirilmesi için tava veya vakum yöntemleri kullanılır.Böylece kaya tuzundan rafine tuz elde edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bazı kaya tuzları radon ve talyum gibi maddeler ya da radyoaktif aktivitesi yüksek mineraller taşıyabilir. Bu nedenle, kaya tuzları rafine edilmeden saf olarak kullanılırsa içinde ağır mineral ve radyoaktif maddeler bulunduruyorsa, sağlığa zararlı olabilir.
Kaya tuzu yemeklerde kullanılan, rafine bir tuzdur. Ancak kaya tuzu işleme uğradığı zaman içeriğindeki mineralleri kaybeder. Bu yüzden yemeklerde kaya tuzu kullanırken yemeğin pişirme aşamasında en son eklenmelidir.
Doğal tuzlar eksiksiz, bütün formlarında gelir. Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Tükettiğimiz besinlerin orijinal olması doğallığı ve sağlıklı oluşuyla doğru orantılıdır. Bu konuda tavsiyemiz Türkiye'nin en büyük ve en çok satış yapan kristal kaya tuzu ve tuz lamba markası Çankırı tuz lamba bünyesinde satışa sunulan Çankırı doğal kaya tuzudur.
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Türkiye'nin ilk rafine deniz tuzu üreticisi olan Billur Tuz, doğru beslenme ile sağlığına destek olmak isteyenleri, demir minerali ile zenginleştirilmiş sofra tuzu ile buluşturuyor.
Tuz başlı başına hayat kaynağı iken Çankırı kaya tuzu içerdiği zengin mineraller ile insan sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Doğal kaya tuzunun dengeli kullanımıyla vücudun ihtiyacı olan mineralleri sağlarken bu minerallerin vücutta azalması ise sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kolalı içeceklerde bulunan sodyum, bikarbonat şeklindedir. Yüksek tansiyonda asıl rol oynayan tuz, sodyum klorür, yani sofra tuzudur. Bikarbonat şekli daha az rol oynamaktadır.
DOĞAL İNSÜLİN
Kan şekerini düzenleme özelliği olan deniz tuzu, diyabetli hastalar için en doğru tuz seçimidir. Kan şekeriyle ilgili problemi olanlar, doğal insülin sayılabilecek deniz tuzu tüketebilir.
Temel besin maddelerimizden biri olan tuz insan sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Kaya tuzu ise tuzun henüz işlenmemiş doğal haline verilen isimdir.
Aldığınız kaynağa göre değişiklik gösterse de, kaya tuzu genellikle saf olarak alabileceğiniz bir tuz çeşididir.
Canan Karatay, kristal kaya tuzunun her gün bir tatlı kaşığı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Tuz, sebze ya da meyvelerin salamura oldukları sırada kıvamlarını korumalarını, uzun süre taze olarak tüketilmelerini sağlıyor. Bu nedenle kullanın tuzun çeşidi de oldukça önemli. Turşu yaparken klasik sofra tuzları yerine mümkünse iri taneli kaya tuzları kullanmanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri