Teorik olarak konuşursak, jetler ve arabalar aynı yakıtı tüketebilir, ancak uçakların içinden geçtiği ortamlar normal sürüş koşullarından çok farklı olma eğilimindedir. Uçaklar için uçuşta sıcaklıklar -40˚ C'nin altına düşebilir .
Şu anda havacılık yakıtı neredeyse tamamen ham petrolün gazyağı fraksiyonundan çıkarılmaktadır.Uçak yakıt türü mazot ya da benzin değil ''Kerosendir''. ''Jet A'', Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılırken, ''Jet A-1'' dünyanın geri kalanında benimsenmiştir.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Jet A1, ana maddesi kerosen olan ve günümüzde dünya genelindeki jet motorlu yolcu ve kargo uçaklarında kullanılan yakıt türüne verilen addır.
Uçak piston motorlarında benzinin formüle edilmesiyle elde edilen ve havacılık benzini (Avaition gasoline “AVGAS”) olarak adlandırılan yüksek oktanlı (80/87, 91/96, 100 LL, 100/130, 108/135, 115/145) yakıt kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Conversation. Jet yakıtı fiyatları 17 Mart 2023 itibarıyla ortalama 237 ct/galon olarak gerçekleşti.
Uçak yakıtı, hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir petrol-temelli yakıttır.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Jet yakıtı dizel yakıttan daha pahalıdır, ancak bir yakıt kullanmanın lojistik avantajları, belirli durumlarda kullanımının ekstra masrafını dengeleyebilir.
Donma noktası –47ºC ve parlama noktası 38ºC'dir.
Günümüzde kullanılan yolcu uçakları yolcu başına 100 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor.
Helikopter 1 saatte ne kadar yakıt harcar? Bir helikopter kilometre başına 2,5 litre yakıt tüketmektedir.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Nitrometan gibi benzin dışındaki yakıtlar kullanır. Helikopterlerde yaygın olarak kullanılan bazı türbin motorları jet yakıtı yerine biyodizel de kullanabilir. İnsan gücüyle çalışan helikopterler de yaygın bulunmaktadır.
“Amorfosbor, yaklaşık 50 yıldır Amerika'da kullanılan ve bor madeninden elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme özellikle roket ve füze yakıtı ve hatta son zamanlarda uçak yakıtı olarak kullanılıyor. Roket ve füze yakıtı olarak, özellikle uzun menzilli olanlarında uzun zamandır en iyi itici olarak kullanılıyor.
Havacılık. Uçaklarda yakıt tankı uçağın çok değişik yerlerinde bulunabileceği gibi en yaygın yeri, kanat içleridir. Kargo ya da yolcu taşımayan uçaklarda kanat konfigürasyonunun yakıt için uygun olmaması halinde yakıt tankının gövde içerisinde yer aldığı da olur. Bazı uçaklarda ise kanatlarda asılı durur.
Bir F-16 Idle (Rölanti) devirde 1 dakikada yaklaşık 6-7 litre yakıt yakar. Full Afterburner yani son gazda ise 1 dakika da yaklaşık 600 litre yakıt yakar.
İsviçre'de geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde Güneş ışığı ve havanın karışımından elde edilen ve sentez gazı (syngas) olarak bilinen sıvının, uçak yakıtı kerosen olarak kullanılabileceği kaydedildi.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Ağır ve geniş ölçekli yükler için tasarlandı
Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından 240 alanda Guinness Rekorlar Kitabı'na aday gösterilen uçağın sahip olduğu dünya rekorları arasında, 253 tonluk yük taşıma, 187,6 ton mono kargo taşıma, 42,1 metre uzunluğunda yük taşıma var.
Hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılmakta olan petrol temelli bir yakıt olma özelliğine sahiptir. Uçak motorlarında sıvılık özelliğini kaybettikleri için dizel yakıt kullanılamaz.
Düşük sıcaklıklarda sıvı akışkanlığını kaybetmemesi sebebi ile uçaklarda yakıt olarak kerosen kullanılmaktadır. Benzine göre alev alması çok daha zordur. Parlama derecesi 40 derecedir. Bu derecenin altında ateş ile temas ettiğinde yanmaz.
Günümüzde pistonlu motorlar ile donatılmış genel havacılık uçaklarının çoğunda dört zamanlı benzinli motorlar kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri