Her iki pilotun önündeki iki ayak pedal sistemi de aynı görevi yapar. Pedallerin üst kısmı uçağın yerde fren yapmasına, alt kısmı da uçağın yerde ve havada dönüş yapmasına veya dengede kalmasına yardım eden kumanda yüzeylerinin hareket etmesini sağlar.
Uçağı durdurmak için kullanılan en önemli sistem teker frenleridir. Modern uçaklar arabalardaki gibi disk frenleri kullanır; fakat sadece bir rotor diskine sahip olmak yerine, genellikle 4 veya daha fazla rotor diskine sahiptirler. Bu diskler tekerlerin içinde bulunur.
Uçaklarda üç çeşit fren sistemi bulunmakta. Bunlar sırasıyla tekerleklerde, kanatların üzerinde ve motorların üzerinde yer alıyor. Bizler genellikle tekerleklerde bulunan fren sistemlerine arabalardan aşinayız.
Çoğu büyük uçakta frenleme kabiliyet ve verimliliğini artırmak için, “çok diskli fren” adı verilen bir fren sistemi kullanılır. Bu sistemde, aralarına stator adı verilen dönmeyen disklerin yerleştirildiği birden fazla rotorlar vardır. Statorlar bir nevi frenleme balatalarıdır.
Neredeyse tüm jet uçaklarda bir hava freni veya çoğu uçakta hava freni görevi de gören spoiler bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Uçak motorları vitesli bir sisteme sahip olmadıkları için uçaklarda geri vites bulunmamaktadır. Ancak uçakların “Reserve Thrust” özelliği ile geri gitmeleri mümkündür bu özellik aslında iniş sırasında bir frenleme sistemidir. Frenleme yerine geri gitme özelliğine ise “Power Back” denir.
İnişten yaklaşık 15 dakika önce uçak alçalmaya başlar. Doğal olarak uçağın hızı da azalır. Uçağın sağlıklı şekilde yere inmesi için hızının 270 km/s olması gerekir.
Uçak kalkarken ve kalktıktan sonra size çıkarabileceğiniz söylenene kadar kemerinizi açmamalısınız ve yerinizden kalkmamalısınız. Olası bir türbülans veya sarsılma olayına karşı sizi korumak amaçlı bir önlem olduğundan uyulması zorunludur.
Boya, çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler. Kibrit ve kolayca tutuşan maddeler, kendiliğinden tutuşabilen maddeler, suyla temas ettiğinde tutuşabilen maddeler gibi yanıcı katılar. Oksitleyici maddeler (ağartıcı tozu ve peroksit gibi) Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler.
Uçağın arka kısmından salınan bir hortum vasıtasıyla yakıt ikmal işlemi gerçekleşir. Yakıt alacak uçakta bir adet yakıt ikmal probu bulunur. İkmal sırasında bu prop diğer uçaktan salınan sepete kilitlenir ve ikmali gerçekleştirir. Bu işlemde herhangi bir operatöre ihtiyaç yoktur.
Flaplar her iki kanadın arkasında, kanadın gövde ile birleştiği yer ile kanat orta noktasına kadar olan bölümde bulunur ve simetrik olarak çalışır. Kaldırıcı kuvvete yardım ettiği için uçağın düşük hızlarda havada tutunmasını sağlar.
Günümüzde Uçaklar Neyle Çalışır? Uçak yakıtlarının havacılık sektöründeki ismi JET-A1 yakıtıdır. Söz konusu yakıt türü, hava araçlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir yakıttır.
Kokpitteki pedallar sayesinde hareket ettirilen bu parça uçağın burnunun doğrultusunun kontrol edilmesine imkân verir. Bu sistem çoğunlukla küçük uçaklar tarafından pist üzerinde hareket ederken yön değiştirmek için kullanılır. Yine küçük uçaklarda pilotlar bu amaçla frenleri kullanabilir.
Uçak ve/veya pilotajla ilgili sebepler: Uçağın ideal alçalma açısından ve hızından farklı yaklaşması, uçağın havada tutunmasını sağlayan flap'lerin (kanatların üzerindeki hareketli parçalar) pozisyonu, motor gücündeki farklılıklar, iniş takımlarında ortaya çıkabilecek problemler inişi imkânsız hale getirir.
YouTube 'Uncover' kanalında yayınlanan videoda bir yolcu uçağının kalkış hızı hassas bir algılayıcı ile kaydedilmiş. Airbus A320 (twin-jet) modeli uçağın kalkış hızının yaklaşık 270 km/s olduğu görülüyor.
Pist: Uçakların inişi ve kalkışı için hazırlanmış bir kara havaalanı üzerinde belirlenmiş bir dikdörtgen alan.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Maksimum 100 ml'lik kapta ve 1 adet olacak şekilde sıvı taşınmasına izin verilmektedir. 100 ml'den daha fazla olan sıvıların el bagajına alınması mümkün değildir. Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor. Şurada Paylaş!
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
Uçaklar inerken ve kalkarken pencere perdelerinin açılması bir güvenlik prosedürüdür. Bu, uçakta meydana gelebilecek bir acil durumda tahliye sürecini hızlandırmak için gereklidir.
Bir uçak için 1 milyon dolar civarında maliyeti olan wingletler 4-5 yılda kendini amorti etmektedir.
Tüm bakımları eksiksiz yapılmak şartıyla, kısa menzilli uçuşlar yapan dar gövdeli bir uçak için ortalama 20-25 yıl; geniş gövdeli bir uçak için ise 30- 35 yıl arasında ömür biçiliyor.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri