Nöropazarlama için beyin aktivitelerini izlemek için Elektroensefalografi (EEG) ve Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) olmak üzere temel iki yöntem bulunur. EEG yönteminde kişinin kafasına elektrotlar yerleştirilerek beyin dalgaları ölçülür.
Nöro Pazarlama, beyin tarama teknolojileri, göz takibi ve biyometrik ölçümler gibi araçları kullanarak tüketici davranışlarını derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Bu sayede, markalar tüketicilerin bilinçaltındaki tercihleriyle daha uyumlu kampanyalar geliştirerek rekabet avantajı elde etmektedirler.
Nöropazarlamada kullanılan teknikler; fMRI (Fonksiyonel Manyetik Görüntüleme), EEG (ElektroEnsefaloGrafi), Eye Tracking (Göz İzleme), FACS (Yüz İfade Tanımlama), ECG (Kalp Ritmi), GSR (Galvanik Deri İletkenliği) gibi beynin tepkilerini ölçümleme yöntemleridir.
Nöropazarlama eğitimi ile katılımcılar ürün geliştirmeden markalama süreçlerine, iletişim stratejisinden reklam kampanya oluşumuna, geleneksel mecralardan dijital mecralara nasıl daha etkin bir pazarlama yönetimi yapabileceklerini pratik bilgiler ve Türkiye ile Dünya'dan uygulama örnekleri ile öğrenecekler.
Nöropazarlama, nörobilim ve pazarlama ana bilim dallarındaki yöntem ve uygulamaların disiplinlerarası bir yaklaşımla pazarlama alanında kullanılmasını ifade etmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tüketicilerin davranışlarını daha iyi anlamak ve tahmin etmek nöropazarlamanın temel amacıdır (Lee, vd., 2007:200).
Kişilerin belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere oluşturdukları, kendi davranış ve istekleri ile bu oluşturulan davranışların sergilenmesidir. Bu programın amacı kişiye özgü motivasyon planlarının geliştirilmesi ise bireyin bunları uygulayabilir hale gelmesini amaçlamaktır.
Nöropazarlama, etkili pazarlama stratejileri yaratmak amacıyla tüketicilerin ürünlere ve markalara verdikleri bilinçaltı tepkileri belirlemek için çeşitli teknolojilerden yararlanan, yeni bir pazarlama dalı olarak tanımlanmaktadır.
Nöropolitika, insanların karar alma süreçlerini ve davranışlarını, politik yaklaşım bağlamında anlamlandırma çabasıdır.
Geleneksel Pazarlama ve Nöropazarlama Arasındaki Fark
Geleneksel pazarlama araştırması, bir tüketicinin karar verme sürecini bilinçli bir bakış açısıyla anlamaya çalışırken, nöropazarlama müşteri davranışını anlamayı amaçlar.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Yani nörobilişsel psikoloji, zihnin davranışlardaki bozukluklarını inceler. Nörobilişsel psikolojik hastalıkların kaynağı beyin yapısında veya fonksiyonlarında oluşan bozukluklardır. Hafızamız, bir şeyleri aklımızda tutabilmemiz, problem çözebilmemiz, bir şeyleri algılayabilmemiz nörobilişsel bir kabiliyetimizdir.
insan beyninde işlevlerin yerini bulmaya çalışan tıp dalıdır. Nörolojik ve bilişsel etkilerin ortaya çıktığı bölgelerin bulunmasını sağlar. Nöroanatomi insan beyninde işlevlerin yerini bulmaya çalışan tıp dalıdır.
Tüketicilerin bir uyarıcı (pazarlama mesajı) karşısındaki reaksiyonunu gözlemleyen, ölçen ve tüketici davranışları üzerine geleceğe yönelik tahminlerde bulunan bir disiplindir. Tüketici reaksiyonunu ölçme nöropazarlamada sıkça gerçekleşen bir uygulamadır.
Nöroeğitim, çoklu disiplinler arası ilişkisi olan yeni bir alandır (Bruer, 2016). Bu alan beyin araştırmalarından elde edilen sonuçları eğitim uygulamalarında kullanarak, eğitimin nasıl daha iyi gerçekleştirileceğinin cevabının bulunmasını amaçlamaktadır (Sayan, 2020).
Nörobiyolojik ve psiko sosyal faktörlerin birbirleriyle olan etkileşimi ile beynin fonksiyon bozuklukları neticesinde görülen psikiyatrik davranış bozukluklarının tanısı ve tedavisini amaç edinen bir yaklaşımdır. Kısacası beynin, bozuk düşünce ve davranışlara etkisi tespit ve tedavi edilir.
Bu eğitim, öğretmenlere öğrencilerin beyin yapısını ve işleyişini anlamalarını, öğrenme stillerine uygun öğretme stratejileri geliştirmelerini, dikkat ve motivasyonu artırmalarını, stresle başa çıkmalarını ve öğrenci başarısını artırmak için nöroperformans yöntemlerini kullanmalarını sağlamayı hedeflemektedir.
PAZARLAMANIN GELİŞİM SÜRECİ
Çünkü işletmeler, müşterilerin ihtiyaçlarını tam karşılamayan ve nitelik açısından yeterli olmayan ürünler üretse bile satabilmektedir. Modern pazarlamaya kadar pazarlamanın gelişim süreci, üretim/ürün, satış ve pazarlama olmak üzere 3 ayrı dönemden oluşmaktadır.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü kurum ve kuruluşların; hizmet, ürün, strateji, planlama ve markalarını tanıtacak, duyuracak, hedef kitleye ulaştıracak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin yaratılması, üretilmesi, dağıtılması ve fiyatlandırılması gibi birçok faktörü içerir. Satış ise, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerin tanıtılmasını, satılmasını ve teslim edilmesini sağlar.
Özel eğitim kurumlarından Satış ve Pazarlama alanında sertifika alınabileceği gibi üniversitelerin ilgili alanlarında yer alan İşletme Bölümü, Pazarlama Bölümü, Satış ve Pazarlama Bölümü, İktisat Bölümü gibi programlarından da ön lisans ya da lisans eğitim alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri