Herkesin bu konuda kendine göre kriteri var. Kimi ayağını rahat uzatmak veya uçaktan erken inmek için koridoru tercih ediyor. Rahatsız edilmek istemeyenler, biraz da manzaranın tadını çıkaracaklar cam kenarının müdavimleri arasında.
Yaşları 60-70'ten fazla olan erkek yolcular sık tuvalet kullandıkları için genellikle koridor tarafı koltuk tercih ediyor. Genç yolcuların uçuş korkusu olanları mutlaka koridor tarafında oturmak için çaba harcıyor. Ama çocuklar ve büyük çoğunluk aşağıyı seyretmek için mutlaka pencere kenarını tercih ediyor.
Uzmanlar, uzun yolculuklarda koridor koltuklarının tercih edilmesini öneriyor. İster uçak ister otobüs olsun yolculuklarda bilet alırken ilk tercihimiz cam kenarındaki koltuklardan yana oluyor. Ancak uzmanlar, kalp sağlığı için koridor koltuklarını tercih edilmesini öneriyor.
Çünkü 1A, diğer koltuklara göre daha geniş ve pencere kenarı. Ayrıca host ve hostesler ilk ikramı burada oturan yolculara yapıyor.
Amerikan Federal Havacılık İdaresi'nin verilerini inceleyen Time Dergisi, son 35 yılın kaza raporlarına bakarak uçağın arkasındaki orta koltukların kaza sırasında daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Manzara izlemeyi seviyorsanız A ve F serisi olan pencere kenarı koltukları tercih edin. Dışarının manzarasını izlerken başınızı uçağın gövdesine dayama şansınız da var.
1. Ön koltuk her zaman avantaj demek. Uçaklarla ilgili yapılan araştırmalarda uçak tipi ne olursa olsun en iyi uçak koltuğunun 1A numaralı koltuk olduğu sonucuna varılmış. Ülkemizde de daha çok kısa mesafeli uçuşlarda tercih edilen Airbus A320 uçakları 1A numaralı koltuğun kıymetinin en iyi anlaşıldığı uçak tipi.
Özellikle uçağa ilk binecek olup, cam kenarından gökyüzünü izlemek isteyenlerin en çok merak ettiği bu sorunun cevabı A ve F harfleridir.
Türbülans akşam ya da gece uçuşlarına göre,sabah saatlerinde daha az olur. Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Yolcuların uçaklara sol taraftan inip binmesi geleneğini kalıcı hale getiren şey ise, ilk kez 1959 yılında ABD'deki havalimanlarında kullanılmaya başlanan yolcu biniş köprüleri oldu. Yolcu biniş köprüleri tasarlanırken, yine geleneğe uyuldu ve yolcuların iniş-binişleri için uçakların sol yani iskele tarafı esas alındı.
Koltuk Haritası Detayları
Business Class koltuklar 1 ile 9 arasındaki sıralardadır. 1, 3, 5, 7 ve 9 numaralı sıralarda soldan sağa koltuk düzeni A, koridor, D, G, koridor, K şeklindedir. 2, 4, 6 ve 8 numaralı sıralarda soldan sağa koltuk düzeni C, koridor, F, koridor, H şeklindedir.
Online check-in yapmak için internetten biletinizi aldığınız havayolunun web sitesine giriyor ve “online check-in” sekmesini tıklıyorsunuz. Açılan kutuya PNR kodunuzu(rezervasyon numarası) ve ad-soyad bilgilerinizi giriyorsunuz. Şirket koltuk seçimine izin veriyorsa koltuğunuzu seçip işleminizi tamamlıyorsunuz.
"Kolidor" şeklindeki yazım yanlıştır. Doğrusu "koridor" olmalıdır.
Hava tarafındaki koridor (varsa), yolcuların uçaklar arasında, varış sırasında uçak ile bagaj teslim alma alanı arasında, veya hareket durumunda salonlar ile uçak arasında ilerledikleri geçittir.
uluslararası hava ulaşımında, uçağın nerelerden geçebileceğinin anlaşmalarla belirlendiği uçuş yolları (air corridor). koridor sınırları dışında uçuş yapan yabancı uçaklara, ilgili hava sahasının sahibi ülkenin hava kuvvetlerinin müdahalede bulunma yetkisi vardır.
İç hat uçuşlarında ön koltuklarda oturmak isteyenler 17 TL, dış hatlarda ise 13 dolar ödüyor. Ekstra diz mesafesine sahip, geniş aralıklı koltuklar için ise iç hatlarda 26 TL, dış hatlarda 22 dolar, pencere kenarı ya da koridor seçimi ise iç hatlarda 16 TL, dış hatlarda ise 11 dolardan başlıyor.
Uçağın hem taşıma merkezi hem de ağırlık merkezinin buluştuğu nokta; yani kanadın biraz önündeki sıralarda oturmak, genellikle en sarsıntısız uçuşu size garanti ediyor. İnsan vücudunun ağırlık merkezi, göbek kısmına yakındır.
Uzun ayak boyu mesafesi nedeniyle koridor bölümünde daha rahat eden biri olarak uçaktan hızlı iniş için koridoru tercih ediyorum. Ancak uçak yolculuk süresine bağlı olarak hem manzara hem de rahat bir uyku için cam kenarı tercihim değişebiliyor. 3'lü koltuk düzeninde uçağın en rahatsız koltukları ise orta bölümler.
Fakat uçağa yolcu, yük ve kargo alındığında ağırlık merkezinin yeri değişmektedir. Bunun yanında sağlıklı bir uçuş için ise uçağın ağırlık merkezi her zaman taşıma merkezinin önünde olmalıdır. Bu durumda kanatların ön çevresindeki koltuklar en az sarsılan yerler olarak belirtilmektedir.
Tabii ki soldan binme kuralının istisnaları (iki kişilik uçaklar, tekerlekli sandalyeyle binişler, özel ihtiyaçlara sahip yolcular...) da var ancak teknik uçaklarda kapılar solda konumlanıyor ve yolcuların binişi her zaman sol taraftan gerçekleştiriliyor.
Hareket kabiliyeti kısıtlı olan yolcularımız, acil çıkış kapısı sıraları dışında yalnızca pencere kenarı koltuklar için (A/F) rezervasyon yaptırabilirler.
Uçağın bulunduğu pozisyon GPS (Global Positioning System), INS (Inertial Positioning System) ve Radyo Navigasyon kullanılarak tespit edilir. FMS, önceden girilen uçuş planına sadık olarak uçağı yönlendirir.
Uzmanların verdiği bilgiye göre uçağın ön kısmı, arkaya göre daha az sarsılır. Yani korku sorunu olanların ön koltuklarda oturmasında fayda var.
Kanat üzeri koltuk numarası uçaktan uçağa değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Airbus A320 tipi bir uçakta 15 ile 20 arası koltuklar kanat üzerine denk geliyor.
A ve F koltukları pencere kenarı, B ve E koltukları orta koltuk, C ve D koltukları koridor kenarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri