Kadrolu öğretmenler, tüm özlük haklarına sahipken, ücretli öğretmenler sadece çalıştıkları gün üzerinden saat karşılığı SGK ödemesi almaktadır ve resmi tatillerde ücret almazlar. Emeklilik hakkı ve primleri ise yalnızca kadrolu öğretmenler için geçerlidir.
Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmene tanınan haklar eğitim alma hakkı, kariyer hakkı, öğretmenlerin hizmet içi yetiştirilmesi hakkı, yurt içi ve yurt dışı yetişme imkânları ve konut hakkıdır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ders ücreti karşılığı görev alan ücretli öğretmenlerin özlük hakları TBMM kürsüsünden dile getirildi. İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, ücretli öğretmenlerin asgari ücretin altında çalıştırıldığının altını çizerek, hiçbir özlük haklarının olmadığını belirtti.
1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A fıkrasına tabi olanlar (kadrolular), 2. Aynı Kanunun 4/B fıkrasına tabi olanlar (sürekli sözleşmeliler), 3. Aynı Kanunun 4/C fıkrasına tabi olanlar (ücretli öğretmenler).
Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır.
İlgili 37 soru bulundu
Diğer 4/a(eski deyimle SSK) statüsündeki sigortalılar gibi ücretli öğretmenlerin de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için evvela 30 genel sağlık sigortası gün sayısı olması gerekmektedir. Bu gün sayısı sağlık tesisine başvuru tarihinden önceki bir yıl içindeki toplam gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
Ücretli öğretmenler haftada 30 saate kadar görev yapabiliyorlar. Bu çalışanların aynı zamanda primleri de yatırıldığı için süreler emeklilik hesabında kullanılıyor.
2) Resmi görevi bulunmayanlara haftada 40 saate, kadar Mesleki ve teknik orta öğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders görevi verilebilir." hükümlerine göre ücretli öğretmenler haftalık 40 saat ek ders alabilmektedir.
Ücretli olarak görev yapan bir öğretmen aldığı görevleri ve sorumlulukları yerine getirilmezse okul idaresi tarafından işine son verilebilir.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor.
Adı üstünde ücretli öğretmen yani girdiği ders karşılığında ücretlendirilen öğretmen. İstediği zaman çalıştığı okula dilekçesini verir ve ayrılır. Kimse de dur gidemezsin diyemez. Çünkü ücretli öğretmenlerle herhangi bir sözleşme yapılmaz.
İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır.
Eğitmen kadrosu Genel İdari Hizmetleri Sınıfında yer almakta olup, mezkûr maddede bu sınıfa atananlara ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Bu minvalde, eğitmen kadrosunda görev yapan personelin ücretli öğretmen olarak çalıştığı sürelerin kazanılmış hak aylık derecesinde sayılmasına imkan bulunmamaktadır.
4) Devlet okullarında geçen ücretli öğretmenliklerin hizmet cetveline gerek yoktur. [Ücretli öğretmenlikte ödenen prim gün sayısı kadar emeklilik süresinde ve öğretmenlik puanında değerlendirilir(30 güne yaklaşık 1 puan)]. Ücretli öğretmenlik, terfide ( derece-kademe) değerlenmez.
MADDE 20- (1) Sözleşmeli personelden hizmet süreleri bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanların yıllık izin süreleri yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür.
Sigorta primleri ise aylık toplam ders saat sayısına göre ödeniyor. Buna göre ayda en fazla 16-17 gün sigortalı olabiliyorlar. Yani normal öğretmene göre yarım ücret ve yarım sigorta ile çalışmış oluyorlar.
Normalde ücretli öğretmen olarak belirli süreli sözleşmeyle yılda 10 ay çalıştığınızdan, kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz. Zira kıdem tazminatı kural olarak belirsiz süreli işlerde ödeniyor.
Yapılan başvurular anında il, ilçe milli eğitim müdürlüklerine açılan ekranlara düşecek ve inha ya da onay işlemleri ile ücretli öğretmen adayları kurumlara görevlendirilecektir. Kişiler kurumlara görevlendirildikleri anda sonuçlar yine e-devlet üzerinden görüntülenecektir.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN BAŞVURULARI BAŞLADI
21.08.2023 tarihi itibariyle çalışmalara başlayacak Komisyon tarafından yapılan görevlendirmeler sonucunda ilgili evraklar görevlendirilen Okul Müdürlüğüne elden teslim edilecektir.
“Yani sözleşmeli öğretmenlerin kadro alabilmeleri için bulundukları okulu hiç değiştirmeden 6 yıl görev yapmaları gerekir. Ücretli öğretmenler de ise kadroya geçiş diye bir şey yoktur. Bu öğretmenler okullarımızın ihtiyaçlarına göre görevlendirilir. İhtiyaç ortadan kalktığında okuldaki görevi de sona ermiş olur.”
Özbay; “Ücretli öğretmenlere seyyanen zam yapılmadığını belirterek, ücretli köle olarak çalıştırılıyorlar.
Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar ? 2023 yılında ücretli öğretmenlerin ders saati brüt 54,87 olarak hesaplanmaktadır. Buna göre, ücretli öğretmen 2023 ortalama maaşı 7000-10.000 TL aralığındadır. Ücretli öğretmenlerin girdiği ders saatine göre, aldığı maaş değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri