Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.
Doğum sonrası izin hesaplamaları yapılacaksa sürenin başlangıcı olarak doğum raporunun bitimi alınır. Örneğin 5 Mayıs 2023 tarihinde doğum yapacak bir kadının 8 haftalık doğum izni 30 Haziran 2022 tarihinde biter ve bu tarihten sonra ücretsiz izin süresi başlar.
Yukarıdaki görüşten de anlaşılacağı üzere, memurun aylıksız izinde geçen süreleri hizmet süresinden sayılmamaktadır. Dolayısıyla, örneğin bir yıllık ücretsiz izne ayrılan bir memur; izin süresi sonunda işe başlayıp yıllık izin hak ettiğini iddia ederek yıllık izne ayrılamayacaktır.
Memurların bu haktan faydalanabilmesi için çalıştıkları işte en az beş senelik çalışma süresini doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca bu izin talebini yazılı olarak bildirmeleri en önemli koşulların başında gelir. Memurların toplam izin süresi 1 seneye kadardır. Bu süreyi en çok 2 parçada kullanma hakları vardır.
İlgili 19 soru bulundu
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
Yasal değişiklik yapılmadığı sürece, bu süre uzatılamaz. 4- 24 aydan az izin alınabilir mi? Aylıksız izin memurun isteğine bağlı olduğundan, memur isterse 24 aydan az izin alması mümkündür.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.
Ancak işçinin tek taraflı kullanabildiği “analık izni sonrası 6 aya kadar ücretsiz izin” hakkından farklı olarak, 6 ayın sonunda ilave ücretsiz izin kullanılabilmesi için işverenin onayı şarttır. Yani işçi tek taraflı olarak bu hakkı kullanamaz. İşçinin mücbir (zorunlu) sebebi olsa bile yine işverenin onayı aranır.
Özel sektörde çalışanlar için bazı düzenlemeler de mevcuttur. Ücretsiz izin özel sektörde an fazla üç ay verilebilmektedir. 3 aylık süreyi aşmamak kaydıyla işveren sahibi işçiyi tamamen veya kısmen kanunen ücretsiz izne ayırabilir.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Yasa gereği 1 yılını doldurmayan bir çalışan izin kullanamıyor. Fakat işveren isterse işçilerine 1 yıl dolduktan sonra hak edeceği izin günlerini avans olarak kullandırabilir. Burada iznin tamamı da bir bölümü de kullandırılabilir. Bu tamamen işveren ile işçi arasındaki anlaşmayla gerçekleşiyor.
Kanundan doğan hallere; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni örnek verilebilir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları halinde söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ücretsiz izin, işveren ve işçinin anlaşarak bir süreliğine iş sözleşmesini askıya almaları anlamına gelmektedir. Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez.
Ücretsiz izinle ilgili İş Kanununda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, bazı hükümlerde ücretsiz izin niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı görülmektedir. Uygulamada işverenlerin, çoğu kez, tek taraflı olarak işçileri ücretsiz izne çıkarttığına rastlanmaktadır.
Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Ücretsiz izin süresi boyunca iş yeri sahibinin ücretsiz izne çıkan personeline maaş ödeme zorunluluğu yoktur. Ayrıca maaş ödenmemesinin yanı sıra sigorta prim ödemeleri de geçici olarak duraklatılır. Kişi, ücretsiz izne çıkması emeklilik sürecini etkiler.
Bununla birlikte çoğunlukla işletmelerin, ekonomik sebepler veya mevsimsel daralmalar nedeniyle çalışanlarının bir kısmını veya tamamını belli bir süre için ücretsiz izne çıkarmak istediklerine rastlanmaktadır. İşçinin rızasına bağlı ücretsiz izin uygulamasında belirli bir süre sınırı yoktur.
Taraflar aralarında anlaşarak ücretsiz izin süresini uzatabilirler. Ancak borçlanılabilecek süre kanuni ücretsiz doğum izni süresi ile sınırlıdır. Aşan süre ise doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürenin içinde kalmak kay- dıyla borçlanılabilir.
Ücretsiz izinli gün için SGK primi ödenmez, eksik gün bildirimi yapılır. Ücretsiz izinli gün sayısı fazla ise çalışan 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Kullanılan ücretsiz izin günleri işçinin kıdem tazminatından düşülür.
657 sayılı Kanunun 36maddesinin C) bendinde“8- 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”denilmektedir.
AYLIKSIZ İZİNDE ÖZEL ŞİRKETTE ÇALIŞAMAZ
Aylıksız izne ayrılanların bu süre boyunca devlet memuru sıfatının gerektirdiği yükümlülükleri devam ediyor. Dolayısıyla aylıksız izin süresinde memurun başka bir işte çalışması halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanıyor.
1- 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi hükmü uyarınca aylıksız izinli olan devlet memurunun başka bir yere naklen tayin istemesi hususunda memuriyet sıfatı devam etmesi nedeniyle yasal bir engel bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri