Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
Bolu Göynük Uğut Tatlısı, Bolu'nun Göynük ilçesi Karacalar köyünde yapılan tatlıdır.
UĞUT TATLISININ FAYDALARI; Bağışıklığı güçlendirici ve kanseri önleyici etkileri vardır. Hücreleri yenilediği için kanser tedavisnde kullanılan bir üründür. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uğut 400 G - Migros.
Uhut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.
İlgili 40 soru bulundu
Buğday ve sudan yapılan Uğut, şekersiz bir tatlı türüdür. Hiçbir tatlandırıcı kullanılmadan yapılır, tadını ve lezzetini kendi kıvamından alır. Yapılması uzun sürdüğü ve yorucu olduğu için sadece özel günlerde yapılır.
Taraklı uğut tatlısını kahvaltıda besleyici ve lezzetli bir tercih olarak kullanabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 15 gün içinde tüketilmelidir.
Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
Getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. Istenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir. Buğdayı çimlendirerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle buğday çimi suyunun 'şifa içeceği' olduğu belirtiliyor.
Buğday filizi hem çok şifalı hem de olağanüstü bir lezzet… İlk yediğimizde hafif tatlı bir tadına şaşırmıştık. O filizlere özgü çıtırlığı da çok hoşumuza gitmişti. Özellikle salataların baş tacı buğday filizleri vücudumuz için şifa kaynağı!
Günde 30 ml içildiğinde bir haftada etkisini gösteriyor. Yağ akışını hızlandırdığı için kişiye göre değişiklik gösterse de diğer kilo verdirici ürünlere göre kısa sürede zayıflatıyor. Aynı şekilde sıkıldıktan sonra posasıyla maske yapıldığında cildi sıkılaştırıp parlaklık sağlıyor.
Bir bardak aşurelik buğday, önce tertemiz yıkanarak bir litrelik cam kavanoza konur. Üzerine 3 bardak su -klorlu olmamak şartıyla- ilave edilir. Kavanozun ağzı bir tülbentle kapatılarak serin bir yerde 24 saat bekletilir. Bu ilk su kullanılmaz dökülür.
UĞUT TATLISI YAPILIŞI
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Niğde'nin geleneksel tatlılarından olan halveter tatlısını un helvasından ayıran özelliği içine pekmez konulmasıdır.
Sümelek oldukça eski bir tarihe sahip olan, bugün de özellikle Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, İran ve yer yer Türkiye'de yapılan bir tatlıdır. Buğday, su, un ve yağdan yapılan bu tatlı, içeriğinin sadeliğinin aksine büyük bir ustalık ve ciddi bir emek gerektirmektedir.
Sümelek tatlısı, çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılması ile elde edilen sıvıya, yağ ve un ilave edildikten sonra sürekli karıştırılarak yapılıyor. Toplumda saygı gören kadınların öncülüğünde çok sayıda kişi tarafından yapılan sümelek tatlısına, kazanının altı yanmaması için birkaç ceviz veya taş atılıyor.
Uğut Tatlısı Tarifi
1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kendi buğday çiminizi yetiştirdiğinizde, taze çimenlerin suyunu çıkarıp rahatlıkla tüketebilirsiniz. Buğday çimi yoğun miktarda klorofil barındırır. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle iyi bir besin takviyesi olarak görülmektedir.
Derin dondurucuda saklayın
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ilk günkü tazeliğini koruyacaktır.
Yapışmaz yüzeyli bir tavaya çok az yağ koyup katmeri arkalı önlü kızartıp arzunuza göre dilimleyin. Şeker ile suyu karıştırıp 5 dakika kaynatın ve şerbeti hazırlayın. Katmerin üzerine dökün ve servis tabağına alın. Üzerine bal gezdirip kaymak eşliğinde ılık olarak servis yapın.
Faydalı Bilgiler: Kalburabastı Şerbeti Ne Zaman Dökülür? Fırından çıkar çıkmaz ilk sıcaklığı ile kalburabastı tatlısının üzerine soğutulmuş şerbeti dökmelisiniz. Bir kepçe yardımıyla döktükten sonra oda sıcaklığında 1-2 saat beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri