Dünyada lise eğitimin süresi de genel olarak 2-4 yılları arasında değişiyor. Filipinler'de 1 yıllık lise eğitimi süresi, İtalya, San Marino ve Samoa gibi ülkelerde 5 yıl uygulanıyor. Lise eğitimi süresi 66 ülkede 2 yıl, 88 ülkede 3 yıl ve 47 ülkede ise 4 yıl olarak belirlendi.
Yurt Dışında Lise Eğitim Sistemi
Yurt dışında lise eğitimin için tercih edebileceğin tüm ülkelerde, eğitiminin tamamı için 4 sene geçirebilirsin. Lise eğitimi Amerika ve Kanada'da 9., 10., 11. ve 12. sınıftan oluşurken, İngiltere'de 10., 11., 12. ve 13. sınıftan oluşur.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Avrupa ülkelerinde tam gün zorunlu eğitim süresi en az 8 yıldan başlamakta ve 13 yıla kadar çıkmaktadır. Birkaç ülkede ise bu süre 11 yıla kadar da uzamaktadır.
İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar. Lise eğitimi son 4 yıldır ve 9. , 10., 11, 12. sınıfları kapsar.
İlgili 32 soru bulundu
Robert Kolej, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı, hazırlık sınıfı dahil toplam 5 yıllık lise programından oluşan, yabancı dilde eğitim veren özel bir karma öğretim kurumudur.
İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür.
Almanya'da lise eğitimi süresi eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir. Almanya'ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider.
Almanya'da haftalık ders saati, her ders 45 dakika olmak üzere, 20 ile 30 saat arsında değişmektedir. Türkiye'de de bir ders saati 45 dakika olmasına rağmen haftalık toplam der saati 40 saate ulaşmaktadır. Almanya ve Türkiye okul tatili konusunda benzer özelliklere sahiptir.
Almanya'da zorunlu eğitim, altı ile 15 yaş arası tüm öğrencilerin okula devam etmeleri gerektiğini açıkça belirtmektedir. Ancak öğrenciler genellikle 18 yaşına kadar okula devam etmektedir.
Genel olarak belirtmek gerekirse Amerikan eğitim sistemi 12 yıl sürmektedir. 6 yaşında (Primary School) ilkokula başlayan ABD' li öğrenciler 5 senelik bir eğitimin ardından 11 yaşında “Secondary School” olarak adlandırılan orta öğretime başlarlar.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
İsviçre'de uluslararası öğrenciler yalnızca özel liselere gidebilmektedir. İsviçre'de lise eğitimi süresi genel olarak 4 yıl sürmektedir. İsviçre'de çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi uluslararası geçerliliği olan AP program, GCSE program, IB diploma programı sunulmaktadır.
İngiltere'de Lise Eğitimi Kaç Yıllık Bir Süreyi Kapsıyor
İngiltere'de bir lisede okumak isteyen Türk öğrenciler için eğitim 4 yıl sürüyor. Türk öğrenciler tüm lise eğitimlerini İngiltere'de sürdürebiliyorlar. Bununla birlikte; eğitimlerinin son 2 veya 3 yılına İngiltere'de devam ederek lise diploması alabiliyorlar.
İngiltere'de Lise Eğitim Sistemi. İngiltere'de lise eğitim sistemi içinde eğitim alan bir öğrenci normal şartlarda 16 yaşında liseden mezun olur. Liseden mezun olan öğrenciler sonra GCSE (General Certificate of Seconary Education) adlı bir sınava girer ve bu sınavdan aldıkları aynı isimli belgeyle mezun olurlar.
Türkiye. Türkiye'de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi Gymnasium unvanı sahibidir. Bu okullarda Almanca eğitim verilmekte olup İstanbul Lisesi ve Alman Lisesi'nden Abitur, Avusturya Lisesi'nden ise eşdeğeri olan Matura diploması almak mümkündür.
Almanya'da yaz tatili altı hafta ile diğer ülkelere kıyasla oldukça kısadır. Ancak tatil süresi hazirandan eylül ayına kadar yayılır.
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır.
Bilindiği gibi İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler haftada 4 gün mesai yapıyor. Bu ülkelerden İzlanda, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden biri olan Norveç'te şimdi de 4 gün okul, 3 gün tatil uygulamasına geçildi.
Belçika'da zorunlu eğitim ise 6 ile 18 yaş arasındaki çocuk ve gençleri kapsamaktadır. İlkokula öğrencilerin başlama yaşı 6'dır. Altı yıllık ilkokul döneminden sonra altı yıllık orta öğrenim dönemi gelir. Belçika'da orta öğrenim kurumları 18 yaşına kadar zorunlu öğrenimi öngörmektedir.
Ortaokulun ardından (12. sınıfa kadar) lise (Gymnasium) gelir. Bu okulun sonunda "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına girilir ve ardından bir üniversitede öğrenime devam edilebilir. Lisede (Gymnasium) çoğunlukla, İngilizce ve Fransızca gibi 2 veya 3 yabancı dil öğrenilir.
Shōgakkō (小学, İlkokul) 6 - 12 yaş Chūgakkō (中学, Ortaokul) 12 - 15 yaş Kōkō (高校, Lise) 15 - Yaş Daigaku (大学, Üniversite) veya Senmongakkō (専 門 学校, Meslek okulu) 2 - 4 yıl arası eğitim.
Japonya'de geçen yılın nisan ayında reşit olma yaşı 20'den 18'e indirildi, hem kadın hem de erkekler için ise yasal evlilik yaşı 16'dan 18'e yükseltildi.
Fransa' da zorunlu eğitimin süresi 10 yıldır ve 6-16 yaşları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Yasaya göre zorunlu eğitim 6-11 yaş arası ilköğretim, 11-16 yaşları arası ortaöğretim l. devre olmak üzere iki döneme ayrılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri