Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.
İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmamaktadır.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Üriner sistem incelemesi tamamen ultrason ile yapılan bir tetkik olup hiçbir şekilde ağrı duyulmaz. Hastanın göbek kısmına sürülen ultrason jeli ile göbek altından kasıklara doğru ve bel seviyesine kadar inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hasta yüzükoyun yatırılmaz.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Vajina, tüm duvarları birbirine bitişik halde duran bir kanaldır. Bu nedenle kadın iç genital sistemini değerlendirmek için 'Spekulum' denilen muayene aleti vajina içine yerleştirilir. Bu sayede vajina ve rahim ağzı (serviks) görülür. Akıntı, vajina ya da rahim ağzında herhangi bir lezyon varlığı mutlaka not edilir.
Kişiyi doktora getiren şikayetler, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, aniden sıkışma, göbek altında idrar kesesinin bulunduğu bölgede ağrı ve hassasiyet, ateş, yan ağrısı, bulantı, kusma olabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte karşımıza çıkmaz.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Rahim enfeksiyonu, rahim içini etkileyen ve genellikle bakteriyel, viral veya mantar kaynaklı olan bir iltihaplanma durumunu ifade eder. Rahim enfeksiyonları çeşitli belirtilerle kendini gösterir, bunlar arasında pelvik ağrı, düzensiz adet kanamaları, ağrılı cinsel ilişki ve ateş bulunabilir.
Tam idrar tahlili genel sağlık kontrollerinde sıkça kullanılan tetkikler arasında yer alıyor. TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor.
Rahimde Enfeksiyon Olduğunu Nasıl Anlarsın? Genital akıntı, genital kaşıntı ya da hassaslaşma, genital bölgenin ağrıması, cinsel birleşme sırasında ağrı oluşumu, idrara çıkarken yanma ya da hastalık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu semptomlardandır.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir? Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
İdrar tahlili ve serviksin klamidya için muayenesi yapılabilir.
Kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu dışarıdan bulaşan enfeksiyonlardır(asandan enfeksiyon). Kadınlardaki idrar yolu mesafesinin kısa olması enfeksiyon görülmesi için önemli bir sebeptir. Ayrıca idrar çıkış yeri üretra ile gaita çıkış yerinin yakınlığı idrar yolu enfeksiyonu riskini artırmaktadır.
Ancak tipik bir idrar yolu enfeksiyonu kaç gün sürer?: Duruma göre değişir, mesanenizde bir idrar yolu enfeksiyonu varsa bir ila yedi gün arasında sürebilir demek gerekiyor. Fakat böbrek enfeksiyonunuz varsa tedavi edilmesi 14 gün sürmesi şarttır, çünkü yetersiz ve uygun olmayan tedavi enfeksiyonu kronikleştirebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur? İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Tedavi edilmeyen idrar yolları enfeksiyonları sonucunda bakteriler kana karışıp organlara ulaşabilir. Hastalık gelişmesi sonucu kişi yoğun bakıma kaldırılabilir ve durumu ciddileşmeye devam ederse enfeksiyon ölümle sonuçlanabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
İdrar yolu enfeksiyonlarında sıklıkla kullanılan bazı antibiyotikler şunlardır: 1.Sulfametoksazol/trimetoprim (TMP/SMX): Bir kombinasyon ilaç olan TMP/SMX, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir seçenektir.
Teşhis için kan testleri ve rahim ağzından örnekler alınabilir, ultrason ve laparoskopi yöntemler kullanılabilir.
Vajinal ultrason kadın doğum uzmanları tarafından sıklıkla tercih edilen hasta tanı yöntemlerinden birisidir. Genellikle hastalıkların tanısı alanında tercih edilmektedir; Infertilite tedavisi amacıyla tercih edilir. Gebelik kesesinin normal ultrason yolu ile görülmediği takdirde bu ultrason kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri