Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Umbilikal granülom göbekte en sık görülen kitle nedenidir. Karşılaşma sıklığı her 500 bebekte 1'dir. Kord düştükten yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkar. Nemli ve pembedir, 1-10 mm arasında değişir, Kanlı veya sarı-yeşil akıntıya neden olabilir.
Göbek bağı temiz ve kuru tutulmalı
Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde de düşer.
Kullanımı : Steril mendil açılıp, üzerine solüsyonu sıkarak bebeğin göbeğini silebilirsiniz. İkinci bir seçenekte ise solüsyonu doğrudan bebeğin göbeğine sıkıp, steril mendille silebilirsiniz. Günde en az bir kere bu bakımı yapmanız önerilir.
İlgili 18 soru bulundu
Göbek deliğini düzenli olarak temizlemene gerek yok. Düzenli olarak duş alıp göbek deliğinin çevresinde etkili bir sabun kullandıktan sonra endişelenmeye gerek kalmayacaktır. Dişlerden farklı olarak göbek deliği için sürekli bir bakıma gerek yoktur.
Enfeksiyondan korumak adına göbek bağına herhangi bir losyon ya da bitkisel ürünler sürülmemeli. Saç kurutma makinesi ile kuruması için müdahale edilmemeli. Bebek bezi özellikle ıslak kısımları göbek bağına değmemeli ve mümkünse sık aralıklarla değiştirilmelidir.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
Yenidoğan bebeğin göbek bağı düşmesinden sonra hâlâ hassas olan bu bölgeyi doktorunuzun önerdiği gibi steril bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bölgenin nemli kalmamasına özen gösterin çünkü nemden dolayı bakteri üretimi tetiklenebilir ve bu durum bebeğinizin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
Doğum anından hemen sonra, annesinin kucağına verilen bebeğin göbek kordonu atışı, birkaç dakika beklenildiğinde kendiliğinden sona ermektedir. Kordondaki atış bittikten sonra penslenip kesildiğinde, yani yaklaşık 30 saniye ile 5 dakika arasında beklenmesiyle kordondaki tüm kan bebeğe geçer.
Göbek kordonu (umblikal kord) yapısı nasıldır? Göbek kordonu ortalama 50 cm civarındadır. Kordon içerisinden 2 adet arter ve 1 adet ven gitmektedir. İnsandaki dolaşımın aksine ven bebeğe temiz kanı taşırken, arterler bebekten kirli kanı anneye taşımaktadır.
Göbek bağı, göbek kordonu, umbilikal kord. Fetüsün plasenta ile bağlantısını sağlar. Bebeğin bir parçasıdır ve iki arter ve bir ven içerir. Umblikal ven, plasentedan gelen oksijenli ve besinli kanı taşır (portal venin sol dalına dökülür).
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Yetişkinlerde ve bebeklerde görülen bu enfeksiyon; beyaz, sarı, kahverengi veya kanlı akıntının sızması şeklinde belirti verebilir. Bu akıntı aynı zamanda hoş olmayan bir kokuya da sebep olabilir. Göbek deliği iltihabı, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Bu nedenle, her doğan bebeğe K vitamini iğnesi yapılmaktadır. Ancak, buna karşın gene de bazı bebeklerde sızıntı şeklinde kanama olabilir. Kanama, genellikle ilk 48 saat içinde kendiliğinden durur.
Cilt bakımında pudra kullanılmamalıdır. Banyodan sonra özellikle deri kıvrım yerlerinin iyice kurulanmasına dikkat edilmelidir. Cilt kuru, soyulan bebeklerde özel yumuşatıcı cilt losyonları kullanılabilir.
Bebeklerin göbek bağı acır mı? Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez. Çünkü göbek bağında sinir yoktur.
Dilerseniz temiz bebek bezini kullanmadan önce pişiği önlemeye yardımcı olmak için merhem veya saf vazelin uygulayın. Temiz bebek bezinizi bebeğinize sıkıca takın ve öndeki etiketleri sabitleyin.
- Göbeği düşmemiş olan bebek suya sokularak banyo yaptırılmamalıdır, sadece silinmelidir. - Doktorun tavsiye ettiği şekilde (alkol/batikon/pansumansız) göbek bakımı yapılmalıdır.
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Nemlendirici özellikli bebek yağları ve losyonları kullanılabilir; su bazlı ve vazelin içerikli nemlendirici bakım losyonları ve yumuşatıcılar uygulanabilir.
“Bebeğin göbeği düştükten sonra ne zaman yıkanır?” sorusuna ise göbek bağı düştüğünün ertesi günü şeklinde cevap verebiliriz. Göbek bağı düşmeden evvel göbek bağının suya maruz kalmasını engellemek için silme banyosu yaptırmak en iyisidir.
Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor. Bebeğe zeytinyağı içirmek gaz sorunun giderilmesini, bebeğin rahatlamasını ve büyümesini kolaylaştırmayı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri