Hacda kac kere tavaf edilir meselesinde bir adet yoktur. başta umrenin vacip tavafı ve farz olan ziyaret tavafı haricinde dilediği kadar tavaf yapabilir.
Ancak tavafın vacibi olmayıp, haccın müstakil vaciplerinden olduğu için, kılınmaması tavafın sıhhatine mâni değildir. Peş peşe birden fazla tavaf yapan kimsenin her bir tavafın arkasından iki rekât tavaf namazı kılması gerekir. Tavaf namazı kılmadan iki tavafı peş peşe yapmak Hanefîlere göre mekruhtur.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir.
Tavaf, Hacerü-l Esved'in bulunduğu köşeden başlayarak Kabe'yi solumuza alıp, etrafında 7 defa dolaşmaktır. Kabe-i Muazzama'nın etrafında her bir dolanmaya şavt denir.
Çünkü gökler yedi kattır, insandaki nefis de yedi tanedir. Her dönüşte bir merhale, bir menzil aşılarak yedi kat göklerin üstüne çıkmak, maddî âlemin üstüne yükselmek demektir. Ayrıca iç dünyamızda yedi basamaklı olan nefsin en aşağı basamağından en üst basamağına yükselmesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Çünkü Resûlullah (s.a.s.), Hz. Âişe'ye, “Bu, Allah Teâla'nın, Hz. Âdem'in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak âdet gördüğün sürece Kâbe'yi tavaf etme.” buyurmuştur.
"Üç veya dört defa umre yapmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Âişe -Allah ondan râzı olsun-, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in zamanında Vedâ haccında yirmi günden daha az bir süre içerisinde iki defa umre yapmıştır." (Mecmû'u'l-Fetâvâ; c: 17, s: 432).
Değerli kardeşimiz, Hanefilere göre, şavtların çoğunu yani en az dördünü yapmış olmak tavafın geçerlilik şartı olup, son üç şavt yapılmayacak olursa, tavaf sahih olur, fakat farz ve vacip tavaflarda eksik kalan her şavt için ceza gerekir.
Gün sayısı bakımından en kısa umre turu 7 gündür.
Peş peşe birden fazla tavaf yapan kimsenin her bir tavafın arkasından iki rekât tavaf namazı kılması gerekir. Tavaf namazı kılmadan iki tavafı peş peşe yapmak Hanefîlere göre mekruhtur.
Bir tavaf yedi şavttan oluşur.
Tabii tavafların arasını hiç mazeretsiz ayırmak mekruhtur.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Kabe ile ilgili bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: " Allah (C.C) bu ev için (Kabe) her gün 120 rahmet indirir.
UMRE Yapmak Mı Tavaf Yapmak Mı Daha Faziletlidir.
Zaten hakikatte birbirini aynı şeylerdir, Tavaf UMRE'nin içerisindedir. İkisinin de Fazilet noktasında birbirine farkı yoktur.
Umre, Müslümanların Kâbe'yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine denir. Umre ziyaret demektir. Fıkhî tanımı, hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe'yi tavaf, sa'y etmek, tıraş olmaktır. Umre kelimesi Kur'an ve hadiste geçer.
Umre Tavafı bittikten sonra vacip olan iki rekat Tavaf Namazı kılar. Sonra Zemzem içilir, bedene dökülür. Tavaf bitip Sa'ye yönelirken Hacer-ül Esved'e gidilir ve istilam ile ayrılınır. Bu sünnettir.
Ziyaret tavafı ihramdan çıktıktan sonra yapılabilir mi? Ziyaret tavafı (farz olan tavaf) ihramlı olarak yapılabileceği gibi, ihramdan çıktıktan sonra da yapılabilir.
Kırân haccı için niyet edildiğinde ise önce umre yapılır ve ihramdan çıkmadan hac eda edilir; yani umre ve hac aynı ihram içinde yerine getirilir. Bu durumda ulemânın çoğunluğuna göre umre ve haccın fiilleri (menâsik) iç içe girer ve hac ile umre için bir tavaf ve bir sa'y yeterli olur.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur. Hac ibadetinde ise Cem-i Takdim, Cem-i Tehir, Veda Tavafı ve Kudüm Tavafı vardır.
Bir yılda birden fazla umre yapmakta bir sakınca yoktur. Ömürde bir defa umre yapmak sünnettir. Umre için belirli bir zaman yoktur. Her zaman yapılabilir.
Değerli kardeşimiz, Zayıf bir ihtimal de olsa; eğer bu soru, "Kaç umre haccın yerine geçer, artık kişinin hac yapmasına gerek kalmaz?" anlamında soruluyorsa, cevabı: böyle bir şey yoktur. Bir milyon umre de olsa, hac yerine geçmez.
Fakat Suudi hükümeti 2018 itibariyle vizelerde kısıtlama yaparak 28 günden fazla Umre yapılamaz diye vize kısıtlaması getirmiştir. 2021'de Umreler 28 günü aşmamak da yani 2021 yılında eskisi gibi 1 aydan fazla kalamaz. Diyanet umre süreçleri de çoğunlukla 7 ve 14 ve 21 gün sürer.
Böylece hac veya umre sırasında ihramlı kalındığı sürece evli eşler arasında cinsel ilişki veya buna yol açabilecek sarılma, öpüşme, şehvetle dokunma ve kadının cinsel organına bakma gibi fiiller yasaktır.
Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri