Döndükten sonra kişi, umrede gördüklerini akrabalarına ve arkadaşlarına anlatmalıdır. Umrede gördüğü tüm güzellikleri, yaşadığı tüm ilahi anları çevresine anlatarak onların da umreye gitmelerini teşvik edebilir. İnsan umre dönüşü hal ve hareketlerine daha çok dikkat etmelidir.
Tekbir, tehlil, telbiye ve salavat-ı şerif eşliğinde Kabe-i Muazzama'ya varılır. Kabe'nin etrafında yapılan tavafın ardından, tavaf namazı kılınır ve Safa – Merve tepeleri arasında say yapılır. Tıraş olunup ihramdan çıkılır. Böylece umre tamamlanmış olur.
Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır. Mu'temir Arapça kökenli olup "ziyaret eden" anlamına gelir. Kadın ve erkekler için yapılan tabirlerde bir farklılık yoktur.
Bu sorunun cevabını hulasa etmek gerekirse Umrede yapılması gerekenler Mevakıt dışından başlayarak; Niyet, İhram, Beytullah'a varmak, Tavaf eda etmek, Tavaf Namazı kılmak, Sa'y etmek ve tıraş olarak ihramdan çıkmak diyebiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Umre yapmak isteyen kişiler, mikattan ihrama girer, umre tavafı yapar daha sonra da sa'y yapar ve tıraş olarak veya saçlarını kısaltarak ihramdan çıkar.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
Ziyaretçilere zemzem takımı içinde, zemzem suyu ile hacı yağı ve hurma ikram edilir. Ayrıca ziyaretçilere gümüş yüzük, seccade, tespih ve takke gibi hediyeler verilir. Hacılar, yaklaşık 10 veya 20 gün sonra varlıklarının durumuna göre "hacı yemeği" verirler.
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Öte yandan umre ya da hac ziyaretine giden Müslümanların getirdikleri hediyelerden en önemlileri ise hurma ve zemzem suyudur. Bu iki hediyelik hacıların getirdikleri en büyük yükler olurken, zemzem fiyatları da, hurma fiyatları da değişiklik gösterebilmektedir.
Hac ve umre sa'yinden sonra kılınması gereken vacip bir namaz yoktur.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Renk ve model şartı olmaksızın, el ve yüzler dışında bedenlerin tamamının vücut hatlarını belirtmeyecek şekilde örten, için göstermeyen ve ziynet görüntüsü içermeyen elbise giyilir. Başları örtülü ve ayak giyisileri de her zamna giydikleri şekilde olur.
“Allah'ım! Umre yolundaki din kardeşlerimizi “Lebbeyk, allahümme lebbeyk!” diyerek Mekke-i Mükerreme'ye sıhhat ve afiyetle ulaştır. Ya Rabbi! Uğurladığımız kardeşlerimizin umrelerini hayırlı ve makbul kıl, geride kalanlara geri feyz ile geri dönmelerini ve hayat boyu Hakk yolundan ayrılmalarını nasip eyle.”
Umre ya da hacca giderken yanınızda mutlaka ihram, sandalet ve iç çamaşırı olması gerekir. İhram genelde standart olarak 220x110 cm ölçülerinde rida ve izardan oluşur. Bu kumaş vücuda sarılacak şekilde dizayn edilir. Standartların çok üstünde olmadıktan sonra herkes tarafından bu ölçüler uygun kabul edilir.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri