Orta ateş üzerinde yaklaşık 15-18 dakika kadar kavurun. Yani unun kokusu çıkıp, helvanın rengi hafifçe kahve rengi olana kadar kavurun. Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün.
Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız.
230 derece önceden ısıtılmış fırında süt helvasını, üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.
İlgili 33 soru bulundu
Un helvası koyulaşıp kaşığa ve tencereye yapışmayacak kıvam alıncaya kadar yaklaşık 2 dakika karıştırarak, pişirin. Hazırladığınız un helvasının üzerini kapatıp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Daha sonra ister kaşık ya da bir kalıp yardımı ile şekil vererek, servis edebilirsiniz.
Üzerine sıçramamasına dikkat ederek kavrulmuş unun üzerine kaynar haldeki şekerli sütü boca edin. İyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin. Helva şerbetini çektiğinde ateşten alın.
Şimdi tarife geçelim; 1 su bardağı sıvı yağ ya da 250 gram tereyağı ile unu derin bir tencereye koyun. Karıştırarak unun renginin değişmesini ve koyulaşmasını izleyin. Bildiğimiz un helvası rengi şerbetten sonra olur. Bu nedenle kavurmada koyu bir kahverengi elde etmemeniz gerekir.Ortalama 40 dakika unu kavurmalısınız.
Sıvı yağlı un helvası, katı yağ kullanmayı sevmeyenlerin ve daha hafif tatlıları tercih edenlerin bir numaralı tercihi olmaya şimdiden aday. Sıvı yağda, renkleri dönene kadar, mis gibi kokana kadar sabırla kavurduğunuz unlar, şerbetle birleşiyor ve eşsiz bir tatlıya dönüşüyor.
İlk olarak baklavadan başlayalım. Baklava tatlısı hazırlandıktan ve fırında pişirilirken şerbet hazırlanmaya başlanmalıdır. Çünkü, baklava tatlısının şerbeti, baklava fırından çıktığı anda şerbet de kaynar olmalıdır. Baklava fırından çıkınca şerbet hemen dökülmelidir.
Rengi hafif dönen, karamelize olan kavrulmuş un ocaktan indirilir, şerbetin altı kapatılır. Sıcak şerbet, sıcak kavrulmuş unun üzerine yavaş yavaş dökülür(bu arada kendinizi biraz geriye doğru çekerseniz üzerinize sıçramasını önlemiş olursunuz), bir taraftan da tahta bir kaşıkla karıştırılır.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
En basit haliyle yağ, un, şeker ve süt/su ile hazırlanan irmik helvasının en önemli aşaması unu, yağda kavurma kısmıdır. Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler.
Tereyağını tavaya alın ve eritin. Unu da ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun. Unun rengi değişince hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın. Helvanız şerbetini çektikçe koyu bir renk almaya başlayacaktır.
Şerbeti için:
Şeker ve suyu derin bir tencerenin içine ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şerbet koyu bir kıvam almaya başladığı zaman, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Şerbetiniz hazır sayılır.
Limonlu Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Un,teremyağ ile güzelce kavrulur, limon kabukları da ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Sonra sütü eklenir ve sürekli karıştırılarak istenilen kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
Un helvasını kavurduktan sonra ocağın altını kısın. Bu esnada 1 su bardağı dövülmüş ceviz koyup, 1 dakika kavurun. Daha sonra üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti azar azar dökün.
Un bir spatula veya kaşık yardımı ile yavaş yavaş 30 dakika boyunca karıştırılarak ve kavrulacak. Un rengi beyazdan sarı renge dönüp ve hafif hafif duman çıkarmaya başladığı an da ocak söndürülecek.
1,5 su bardağı sıvıyağ 3 su bardağı un. Şerbeti İçin: 1 su bardağı toz şeker.
Un helvası sıcak yenmez, oda sıcaklığına ulaşmış veya buzdolabında soğutulmuş helva idealdir. Soğuyan helva tabaklara konularak servis edilir. Servis sırasında hazmı kolaylaştırması için soğuk şerbet de ikram edilir.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
Cıvık Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı tavaya alıp hafif kızınca içine unu atıyoruz, kokusu çıkıp rengi dönünce ye kadar kavuruyoruz, iyice kavrulunca cevizini atıp pudra şekerini döküp tekrar karıştırıyoruz, altını kapatıp ağzını örtüp 5- 10 dk dinlendirip servis ediyoruz.
Kaynatmaya gerek yok. Ardından tencere yahut tavada sıvı yağ ve tereyağı eritilir. Un eklenir, sürekli karıştırarak unun kokusu çıkıp, rengi değişinceye kadar kavrulur. Sütü ilave edilir ve topaklanmaması için hızlıca karıştırılarak pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri