Pirinç unu gerektiren bir tarifiniz varsa ancak gluten alerjisi olan biri için yemek yapmıyorsanız, o zaman normal buğday unu harika bir alternatif. Çorbaları ve sosları koyulaştırmak, kızartmak ve fırınlamak için işe yarar!
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Pirinç unu ve buğday unu arasındaki en büyük farklardan biri kalori içeriğidir. Pirinç unu daha fazla kalori sağlar. Buğday unu çölyak hastalığı olanlar tarafından tolere edilmeyen gluten adı verilen bir protein içerir. Pirinç unu glüten içermediğinden çölyak hastalığı olanlar için uygundur.
İlgili 29 soru bulundu
Pirinç unu, ince öğütülmüş pirinçten yapılan bir un türüdür. Genellikle pirincin kül suyunda bekletilmesiyle üretilen pirinç nişastasından farklıdır. Pirinç unu, buğday ununun yaygın bir ikamesidir. Sıvı ayrışmasını engellediği için soğutulmuş veya dondurulmuş tariflerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır.
Özellikle kahverengi pirinçten elde edilen bir un içerisinde yoğun miktarda protein ve B vitamini bulunur. Bu özelliği ile pirinç unu iyi bir besin takviyesi görevini üstlenerek, kişinin ihtiyacı olan değerleri karşılamasına yardımcı olur.
Şimdi, onlardan bahsedeceğiz. Kırmızı buğay unu, kirik buğday unu, menekşe unu, kunduru unu ve üveyik unu diğer sağlıklı un çeşitleri arasında yer alır. Nohut, kestane, badem ve keçiboynuzu unları da beyaz un yerine tercih edilebilir.
HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Gıda olarak tüketilebileceği gibi cilt bakımı için de kullanılarak cildi besler, güzelleştirir. Pirinç unu tüm bunların yanında gluten alerjisi olanların da rahatlıkla kullanabileceği bir besindir. Özellikle pirinç unu tarifleri gluten alerjisi olanlar için beyaz unun yerine geçer ve oldukça faydalıdır.
Pirinç unu, normal un elekten elenerek katılır. Kabartma tozu ve vanilya konulur ve kaşıkla yavaş yavaş karıştırılır. Hazır olan hamur, yağlanmış kalıba konulur. Önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede 40 dakika pişirilir.
"Çocuklar için tam buğday ununu önermiyoruz. Fitik asit açısından kaynaklanan bir sorun. Çünkü fitik asit gıdalarla alınan demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri bağlayarak vücut için yarayışsız hale getirebilmektedir.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Nohut unu: Yoğun bir yapıya sahip olan nohut unu, beyaz una kıyasla yapışkan bir dokuya sahip olduğundan iyi bir bağlayıcıdır.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
Beyaz un nedir? Tam tahılın üç parçası bulunur: kepek, tohum ve kabuk. Kepek veya dış lif, antioksidanlar ve B vitaminleri açısından zengindir. En içteki katman olan tohum B vitamini bakımından yüksektir ve mineraller, protein ve yağ içerir.
Unlarda amilopektin denilen bir şeker vardır. Bu, toz şekerden daha çok kan şekerini yükseltiyor" dedi.
Kalori sayanlar için badem ve amaranth unu bu listede en düşük değere sahip.
Unlar görüntü olarak sarıdan beyaza doğru bir renk geçişine sahiptirler. 850 randıman en sarı ve pütürlü iken, 550 randıman baklavalık böreklik hem en beyaz hem de ele pudra gibi gelmektedir. Yapılan uygulamada her bir un için aynı şartlar sağlanarak aynı tarif denenmiştir.
Hamur işleri denilince aklımıza undan sonra gelen en önemli malzemelerden birisi nişastalar. Unun en yakın dostu olan bu malzemeler, özellikle unun yokluğunda desteğe geliyor. Sadece hamur işlerinde de değil, sütlü tatlılarda, soslarda da kıvam verici olarak kullandığımız nişastaların birçok çeşidi var.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Ek gıda dönemine başlayan annelerin özellikle de akşam öğünlerinde tükettikleri pirinç unu mamaları karbonhidrat ağırlıklı bir besindir. Kilo problemi yaşayan bebeklerde ideal bir ağırlığa ulaşmaları için doktorlar tarafından önerilebilen pirinç unu maması yalnızca doyurucu olması nedeniyle tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri