En fazla 5 akademik yıl öncesine kadar alınıp başarılmış dersler için saydırma/muafiyet talep edilebilir. Başvuru ekinde onaylı ders içerikleri ve not döküm belgesinin yer aldığı ve talebin açık bir şekilde belirtildiği bir dilekçenin Enstitü Müdürlüğüne sunulmasıyla gerçekleştirilir.
Cevap: Evet, en az CC başarı şartı sağlanıyorsa ve son 5 yıl içinde başarılı olmuşsanız muaf olabilirsiniz.. Ancak, açık ve uzaktan öğretim programları için sadece ortak zorunlu derslerden muaf olabilirsiniz. Ayrıca, son 5 yıl şartı ortak zorunlu dersler ve Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı dersi için uygulanmaz.
Ders saydırma MADDE 24 –
en fazla 5 ders için saydırma yapılabilir. Ders saydırma işlemi ders kayıt haftasında Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Öğrenci not çizelgesine sadece alınan en son ders işlenir.
Üniversiteye ilk kayıt işleminden itibaren 03 Ekim 2021 tarihine kadar ders saydırma (intibak) başvurusu yapılabilir. ÖNEMLİ: Ders Saydırma (İntibak) işlemi Üniversite kayıt işleminden sonra 1 kere yapıldığından bu işlemi yaptırmayan öğrenciler intibak haklarından vazgeçmiş sayılırlar.
“DAÜ Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği”nde belirtilen dikey geçiş ile kabul alan ve kayıt yapan öğrencilerin ders muafiyetlerinde beş yıl koşulu aranmaz.
İlgili 37 soru bulundu
(2) Öğrencilerin muaf sayıldığı derslerden aldıkları notlar, 43 üncü maddede belirtilen tabloya uygun harf notu verilerek gösterilir. Muaf olunan ders, not yükseltmek için tekrar alınabilir.
Ancak öğrenciler, mesleki yabancı dil dersleri için yıllık eğitim-öğretim uygulayan programlarda bir dersten, yarıyıllık eğitim-öğretim uygulayan programlarda en fazla iki dersten muaf tutulabilirler. ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karara bağlanır ve öğrencilerin intibakları ilgili yarıyıl/yıla yapılır.
Bir yükseköğretim programından; ● Mezun öğrenciler, yukarıda adı geçen derslerin tümünden, ● Kayıtlı/kaydı silinmiş/lisans programından kaydını sildirerek önlisans diploması alan öğrenciler, yukarıda adı geçen alıp başarılı olduğu (son harf notu CC ve üzeri olan ya da MU/YT olan) derslerden muafiyet talebinde ...
Sınavsız 2. Üniversite başvurusunu mezun olarak yapanlar, “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili” ve “Yabancı Dil” derslerinden doğrudan muaf sayılacaklardır. Bunların dışındaki dersler için muafiyet talebinde bulunulamayacaktır.
Ayrıca muafiyet için başvuruda bulunacağı derslerin içeriğinin uygun olması, AKTS veya ulusal kredisinin eşit veya yüksek olması gerekir. Öğrenci, CC harf notu altında DC, DD, FD ve FF gibi başarı notlarının olması durumunda ilgili derslerin devamını almak zorundadır.
MUAF OLMA: Üç kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
İsteyen öğrenciler muaf oldukları dersleri seçebilirler. Bu dersi geçerek kredisini alabilirler.
check Ders muafiyeti; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri için uygulanır. check Daha önce öğrenim görülen yükseköğretim programlarında alınıp başarılı olunan diğer dersler için muafiyet talebinde bulunulamaz.
Açık öğretim lisesinden mezun olabilmek için öğrencinin
Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması, Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dil ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması, Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması, gerekir.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır. Başvurular muafiyet başvurularının sona ermesini takiben beş iş günü içinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
Dersleri eşdeğer saydırmada öğrencinin başarı notu, o dersi alıp başardığı yükseköğretim kurumundaki notudur. Ancak, dersin eşdeğer sayılabilmesi için başarı notunun en az altmış olması gerekir. Yüzlük not sisteminde notlandırılmış derslerin başarı notu geldiği yükseköğretim kurumundaki notun aynısı olarak yazılır.
Muafiyet itiraz başvurusu 31.10.2022 tarihi saat 10.00'da başlayıp 07.11.2022 tarihi saat 17.00'da sona erecektir. 2022-2023 öğretim yılında ilan edilen muafiyet başvuru tarihleri arasında talepte bulunmayan (başvurusunu tamamlamayan) öğrenciler, muafiyet itiraz başvurusunda bulunamayacaktır.
Muaf olduğunuz dersleri AKSİS sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Ortak zorunlu derslerden muaf olan öğrencilerin transkript belgelerinde ilgili dersler (M) harf notu olarak işlenir, öğrenciler transkript belgelerinden muaf derslerini görüntüleyebilmektedir.
Üniversitede yapılan sınavlar sonucunda muaf olunan dersler hariç, önceden başka proğramlardan alınarak muaf olunan derslerden alınan puanlar yarıyıl not ortalaması hesabına katılmaz.
Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca gerekli görülürse muafiyet sınavı yapılır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır.
bir dersten muafiyet talebinde bulunmak demek kelime anlamıyla da anlaşılabileceği gibi o dersi o dönem okuman gerekirken eğer daha önce aldıysan okundu saydırman demek.
05.10.2017 - 84) Öğrenciler DD ve DC harf notlu derslerden muaf sayılabilir. Öğrenciler DD ve DC harf notlu dersler için genel not ortalaması 2.00'nin altında ise o derslerden başarısız, genel not ortalaması 2.00'nin üzerinde ise ilgili intibak komisyonu tarafından o derslerden başarılı sayılabilir.
Muafiyet Sınavı Hangi Bölümlerde Var? Eğitim dili yabancı dil olan bölümlerde kesinlikle muafiyet sınavı bulunmaktadır. Eğitim dili %30 olan bölümlerde ise muafiyet sınavı yabancı dil derslerinden muaf olmak için yapılmakta.
İntibak işlemi yapmak isteyen öğrenci, öncelikle Üniversite Genel Öğrenci İşleri Merkezi'nden intibak paneli açtırmalıdır. Öğrenci, muaf olmak istediği dersleri, Öğrenci Bilgi Sistemi (OBİSİS) intibak bölümü ders ekle kısmından (derslerin İngilizce adlarıyla birlikte) sisteme girecek ve mutlaka onaya gönderecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri