Yottapat! Öyle bir şey yok. Evet OBP puanı yarıya düşer ama bir sene için geçerli olur o da. Örneğin, 2021 senesinde üniversiteye yerleşip 2022 senesinde tekrar sınava giren bir öğrencinin OBP puanı yarıya düşer ancak 2023 sınavında tam OBP puanı alabilir.
Kayıt yaptırdığın anda OBP yarıya düşer. Kayıt yaptırdığında değil üniversiteyi kazandığında kayıt yaptırsan da yaptırmasan da düşüyor.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
İşte detaylar... 2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
İlgili 23 soru bulundu
Kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanları düşüyor.
Açıköğretim eğitimi sonrasında üniversite kazanılırsa ve gidilmezse puan kaybı yaşanır. Yetenek sınavlarını kazanıp kayıt yaptırmanıza bakılmaksızın gelecek sene sınava girerseniz puan kaybı yaşanır.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.
TERCİH YAPIP YERLEŞMEZSEK OBP DÜŞER Mİ? Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiğiniz programa yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını hesaplaması nedeniyledir.
Ders kaydını yapıp gitmezsen devamsızlıktan kalırsın sadece. Okulun uzar.
OBP HANGİ DURUMLARDA DÜŞER? Eğer bir öğrenci 2023- Yks sonuçları veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilir ancak kayıt yaptırmazsa, OBP'si yarıya indirilir. Aynı şekilde, öğrenci 2023- Yks sonuçlarıyla yerleştirildikten sonra sınava tekrar girerse, diploma notu %50 oranında düşürülür.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir. OBP Kırılması Nasıl Hesaplanır? Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır.
Kayıt dondurulduğunda, öğrencinin öğrenim süresi ve ek süresi işlemez, öğrenci ilgili dönemler için izinli sayılır ve eğitim ve öğretim faaliyetleri ile sınavlara katılamaz. Kayıt dondurma süresi sona erdiğinde, öğrenci kaldığı yerden eğitim ve öğretimine devam eder.
Madde 28 - Öğrenci haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl kayıt dondurabilir.
Kayıt dondurma süresi yarıyıl başlangıcı ile yarıyıl sınavlarının sona erdiği tarihleri kapsar. Kaydı dondurulan öğrenci bu süreler içerisinde öğrenimine devam edemez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ve bu süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
@BurakOBd bu uygulama bir seneliğe mahsus olmak üzere geçerli yani şöyle anlatayım: 2023 YKS'de tercih yapıp yerleştiniz, 2024 YKS'de OBP yarıya düşer. Kırık OBP'den bahsedilen bu. 2025'te başlayıp 2026'da tekrar sınava girerseniz de OBP'niz yarıya düşmez.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Hayır. Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde kayıt yenileme ve ders kaydı yapmayan öğrenci, o yarıyılda derslere ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Öğrenci bir veya birkaç yarıyıl süre ile kayıt dondurmak için KUSIS'te Üniversite Yönetim Kurulu'na hitaben bir dilekçe yazmalıdır. Öğrencinin durumu değerlendirilerek karara bağlanır. Kayıt dondurmasına izin verilen öğrenci, izin süresinin sonunda başka bir karar gerekmeksizin eğitimine devam eder.
Tercih sonucu yerleştiğin bölüme kayıt yaptırmaz ve tekrar sınava girersen bu sınav sonucun hesaplanırken ortaöğretim başarı puanın düşer. Başarı puanı tamamen ortadan kalkmaz, sadece daha düşük katsayılarla çarpılır. Buna kırık OBP denir.
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
İkinci üniversite kapsamında AÖF'ye kayıt yaptırdım. Bu yıl YGS' ye girdiğimde OBP' de düşme olacak mı? Hayır düşme olmaz İkinci üniversite kapsamı ÖSYM ile ilgili değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri