Ünlü düşmesi, Türkçede en sık görülen ses olaylarından biridir. İki heceli kelimelerin ikinci hecesindeki sesli harf darsa, kelimeye ek getirildiğinde bu harf yazılmaz. Türkçede buna ünlü düşmesi denir. Örneğin: ''İlim' kelimesi ek aldığında ''İlmini - İlmine'' şeklinde yazılır.
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer.
Ünlü düşmesi ve ünsüz düşmesi olarak iki şekilde incelenir. Bunlara örnek şu şekilde verebiliriz. - Ünlü Düşmesi: Uyu kelimesine ku eklenir ise uyku olarak yazılır ve ''u'' harfi düşer.
Ses olaylarından yazıda gösterilmeyenlere özellikle dikkat edilmelidir: Yalınız > yalnız kelimesindeki orta hece ünlüsünün düşmesi yazıda gösterilir ama yanlız şeklindeki yer değiştirme hem söyleyiş hem yazı için yanlıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Bazı birleşik sözcüklerin oluşumunda ünlü düşmesi görülebilir: kahve+altı > kahvaltı
İki heceli kelimelerin ikinci hecesindeki sesli harf darsa, kelimeye ek getirildiğinde bu harf yazılmaz. Türkçede buna ünlü düşmesi denir. Örneğin: ''İlim' kelimesi ek aldığında ''İlmini - İlmine'' şeklinde yazılır.
KÜSUR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "küsur mu , küsür mü?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı küsur şeklinde olmalıdır.
Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
Ünsüz düşmesi bir kelimenin sonuna gelen ek ile birlikteki sondaki sessiz harfin düşmesi demektir. Türkçede genellikle -cık - cik eki alan sözcüklerde ünsüz düşmesi olur. Bunun dışında birçok işteş fiilin sonundaki ünsüz harf de, çekim ya da yağım eki aldığında düşer.
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Öğrenci kelimesi, öğren - (i) - ci bölümlerinden oluşmaktadır. Burada -i- eki düşerek öğrenci kelimesini oluşmuştur. Bunun gibi a, e, ı, i, o, ö, u, ü gibi harflerin yani sesli harflerin düştüğü ses olayına, ünlü düşmesi adı verilir.
Cevap: Ses düşmesi vardır.
Merhaba! "artık" kelimesinde ünlü düşmesi yoktur,hiç bir harf düşmemiştir.
9. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre cümle içerisinde bir sözcükteki ünlü düşmesinin gösterilmemesi yazım yanlışlığına yol açar. B seçeneğindeki “ayırıntı” kelime- sinin doğru yazımı “ayrıntı” olmalıdır. Not: Ünlü düşmesi, dar ünlüyle (u-ü-ı-ü) biten bir söz- cüğe ünlüyle başlayan bir ekin getirilmesiyle olur.
Merhaba! Azıcık kelimesinde ünlü türemesi vardır. Yani cevap B şıkkı olmalıdır.
Cevap:Sızlamak" kelimesinde ünlü düşmesi vardır.
Yani ağza şeklinde yazılmalıdır.
Şehir kelimesi ünlu düşmesi ses olayının meydana geldiģi bir kelimedir. Sadece ismin belirtme -i halinde ünlü düşmesi olmaz ismin yönelme hali -e'de de ünlü düşmesi olur. Örneğin; Şehre gidiyoruz. Şehire değil şehre olarak yazılır.
Ünlü Düşmesi (Hece Düşmesi) I Nedir?
Cevabımız; Yanlış kelimesinde ünlü düşmesi vardır, şeklinde olacaktır. Kelimenin kökü ''yanıl''(mak)dan gelir.
Merhaba! Cevap ünlü düşmesi olmalıdır. Nasıl kelimesi aslında "ne ve asıl" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Ancak birleşirken "-e" eki düşmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri