Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir.
Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
B12 vitamin eksikliği olan kişilerin haftada en az 2 defa kırmızı et tüketmelidir. Omega - 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda hafızayı güçlendirir. Bu yağ asitleri özellikle somon, sardalya, palamut gibi balıklarda fazladır.
İlgili 17 soru bulundu
Yeşil çay hafıza dostudur. Yeşil çay yoğun kafein içerir ve zihnin daha da açılmasını sağlar. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre yeşil çay hafızayı güçlendirir ve doktorlar tarafından da yeşil çay önerilir. Kepek içeren tahıl besinleri bir diğer hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı azaltan besinlerdir.
Unutkanlığa iyi gelen vitaminleri B grubu oluşturmaktadır. Özellikle B12 vitamini unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Birçok sebze ve meyve içerisinde B grubu vitaminleri yer almaktadır. Yumurta, B12 bakımından en zengin besinlerdendir.
Kırmızı et, omega - 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda , omega - 3 yağ asidi bakımından fındık ve ceviz , yaban mersini ve bitter çikolata,domates,ıspanak,tarçın,nar unutkanlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Ayrıca tiroid hormonu bozuklukları, kaygı bozuklukları, ağır depresyon, sinir sistemini etkileyen hastalıklar, folik asit eksiklikleri, vitamin ve mineral eksikliği, hafızayı etkileyebilecek travmalar, beyindeki herhangi bir tümör de unutkanlık hastalığına neden olabilir.
Beyin ve sinir sistemine iyi gelir: Limon suyu çok fazla potasyum içerdiğinden depresyon, kaygı ve unutkanlığı azaltma etkisi vardır.
B6-B12 vitaminleri, folik asit, omega-3 yağ asitleri, E vitamini, C vitamini, soya ve lesitin unutkanlık konusunda oldukça yardımcı olduğunu belirten Ahmet Maranki, adaçayı, yeşil çay, kahve, meyve çayları, biberiye, zencefil, karabiber ve kakulenin de bu konuda faydalı olduğunu söylüyor.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Patolojik unutkanlığın ilaç tedavisi
Demans önleyici ilaçlar (galantamin, donepezil, rivastigmin, memantin gibi) ile ilaç tedavi, demansın ilerlemesini geciktirebilir veya mevcut entelektüel yeteneklerin korunmasına yardımcı olabilir.
ABD'deki araştırma, günde iki fincan kahvenin unutkanlığa iyi geldiğini gösterdi. Tam 10 yıl boyunca 65-80 yaşları arasındaki 6 bin 500 kadın arasında yapılan araştırmada, deneklerden günde 261 miligram, yani iki-üç fincan kahve içenlerin unutkanlık riskini yüzde 36 azalttığı görüldü.
İbrahim Saraçoğlu unutkanlığa karşı iyi gelen bitkinin havuç olduğunu ve mutlaka bol şekilde havuç suyu tüketilmesini öneriyor. Unutkanlık için 1 ay süreyle ara vermeden her akşam yemeğinden 2 saat sonra veya gece uyumadan hemen önce önce mutlaka taze sıkılmış havuç suyu içilmesi öneriliyor.
Yeşil çay ve nane çayı gibi çaylar, hafızayı, hatırlamayı iyileştirmek için beyindeki sinirleri uyarmaya yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Bu çaylar ayrıca enerji ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, böylece genel beyin sağlığını daha iyi hale getirir.
Yediğimiz besinler daha iyi öğrenme, dikkati toplama ve belleği geliştirmek için birebir. Havuç hatırlama yeteneğini artırırken, ananas ezber için yararlı. Bunların yanında karides dikkat süresini, limon ise algılama yeteneğini artırıyor. Lahana ise sınav stresi için birebir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri