Yenilenmiş haritada Şanlıurfa'nın ilçesininde bulunduğu 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) güncellenmiş diri fay haritasını paylaştı. Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret ediyor.
ŞANLIURFA'DA FAY HATTI HANGİ İLÇEDEN NEREDEN GEÇİYOR? Şanlıurfa'da deprem riski 3. derece olarak geçiyor. Aynı zamanda diri fay hattıda Bozova ilçesinden geçiyor.
Övgün Ahmet Ercan, deprem açısından güvenli olan illeri açıkladı. Mynet'te yer alan habere göre Prof. Dr. Ercan, Şanlıurfa'nın deprem açısından güvenli bir il olduğunu belirtti.
Başkent odaklı M6,4'e kadar depremler 500 ile 1000 yılda bir olur. Tüm ilçeleriyle 3 ile 4. derece deprem bölgesinde olup çok güvenlidir.”
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İlgili 42 soru bulundu
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Yenilenmiş haritada Şanlıurfa'nın ilçesininde bulunduğu 45 il ve 110 ilçe diri fay hattı üzerinde bulunuyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) güncellenmiş diri fay haritasını paylaştı. Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret ediyor. Haritada 485 diri fay hattı bulunuyor.
Elek analizi sonuçlarına göre ise; % 90.4 kil-silt, % 2.5 kum ve % 7.1 çakıllardan meydana geldiği tespit edilmiştir. Zeminin Z3 yerel zemin sınıfına girdiği tespit edilmiştir. Orta kalite, az ayrışmış kırıklı Z2 yerel zemin gru- buna girdiği belirlenmiştir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
“ Urfa da ki Diri fay hatları Eyyübiye ilçe sınırlarından geçiyor. Altundan başlayıp Balıklıgöl, Haleplibahçe, Akabe, Akşamsettin, Direkli mahallerinden geçiyor. Bu bölgelerdeki yapıların ARTIK PROJESİZ-JEOLOJİK raporsuz inşa edilmemesi gerekiyor.”
Şanlıurfa'nın Deprem Riski ve Derecelendirmesi
1. derece en yüksek riski ifade ederken, 5. derece en düşük riski temsil eder. Bu durum, Şanlıurfa'nın orta düzeyde deprem riski taşıdığını göstermektedir. Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde yer almaktadır.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
"Gaziantep'in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı yer alıyor ve bu fay kırıldı. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca Gaziantep için tehdit oluşturmayacak. Ancak Gaziantep'e daha yakın olan Ölüdeniz Fayı'nın kolları stres altında bulunuyor.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Şanlıurfa, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Şanlıurfa olan ilin 2023 yılı verilerine göre nüfusu 2.213.964'tür. Şehrin doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeyde Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeri ve güneyde Suriye ile sınırı vardır.
Osmanlı döneminde yazılı kaynaklar vasıtasıyla yaygınlaşan Ruha kullanımı şehrin Arapça adı olan Ruhâ'dan gelmiştir. 20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF): Türkiye'nin en aktif ve bilinen fay hattıdır. Doğu Karadeniz'den başlayarak, Kuzey Anadolu boyunca batıya doğru ilerler ve Ege Denizi'nde son bulur. Bu fay hattı, tarihte birçok büyük depreme neden olmuştur.
Merkez üssü Adıyaman-Şanlıurfa arasındaki Atatürk Barajı'nın bulunduğu bölgede, Bozova ilçesi olarak açıklanan ve gece saat 22.08'de meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem halkı sokaklara döktü.
Diyarbakır kent merkezi, Doğu Anadolu Fay Sistemi'ne 77 Km , Bitlis Zagros Kenet Kuşağına 45 Km uzakta bulunmaktadır. Ancak bu sisteme bağlı olarak oluşan fay zonları ve tekil faylar ise kent merkezine daha yakın bir konumda yer almaktadırlar (Şekil 2).
Bu kapsamda dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller en az riskli sayılırken, birinci ve üçüncü grupta yer alan iller ise en yüksek deprem risklerini barındırmaktadır. Birinci derecede riskli bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli gibi iller ilk sırada yer almaktadır.
Sarsıntı hissetmeyen şehir hangisi merak konusu oldu. Fay hatlarından uzak ve İstanbul'a oldukça yakın olan Kırklareli, 4 büyüklüğünün üstünde deprem kaydı olmayan tek ilimizdir. 4. derece riskli bölgede yer alan Kırklareli'nin toplam nüfusu 343 bin 723, şehrin yüzölçümü ise 6 bin 459 km²'dir.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri