Sadeyağı koyun, keçi, inek sütlerinden yapılıyor. En çok tercih edilen ürünümüz koyun sütünden yapılan SADE YAĞ dır. Urfa Sade yağı süt veya süt benzeri ürünlerden elde edilen, su ve yağsız kuru madde unsurlardan tamamen uzaklaştırılmış ağırlık bakımından en az ağırlığa sahip yağ türüne Urfa Sade Yağı denir.
Hindistan kökenli özel bir türü olan ghee ismi ile de bilinen sade yağ, genellikle tereyağını eritilmesi ve bileşenlerinin yoğunluklarına göre ayrılmasını sağlanarak üretilir.
Anadolu ve Kafkaslar'da “sade yağ” olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir. İşlem sonunda %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkar. 1 kilogramlık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ elde edilir.
Ticari değeri olan sadeyağ ise ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretilmekle birlikte, bazı bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmektedir.
Sade yağ, Öncelikle inek sütü sağıldıktan sonra geleneksel bir makine yağlı ve yağsız süt ayrılır. ikisinde de yoğurt yapılır. Yağlı yoğurt yayık makinesine alınarak üstüne buz atılır ve çalıştırılır. daha sonrasın üst tabakada tereyağı ortaya çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Sade yağ kızartma, soteleme, kavurma gibi yemeklerde, böreklerde, tatlılarda özellikle de baklavalarda kullanılır. Makarnalara, pilavlara ve çorbalara eşsiz bir tat veren sade yağ kahvaltılarda direkt olarak da tüketilebilir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor. Bu yağın en büyük özelliği serin ve kuru bir yerde saklanıyor olması. Sade yağı buzdolabında saklamamaya özen gösterin.
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır.
Ghee, en kısa tanımıyla arıtılmış tereyağıdır. Anadolu ve Kafkaslarda 'sade yağ' olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal ve katkısız halidir. Ghee ve tereyağı ikisi de doymuş yağlardır. İkisi de diğerinden daha fazla veya daha az sağlıklı değildir.
SADEYAĞ NERELERDE KULLANILIYOR? Besleyici değeri yüksek ve en sağlıklı yağlardan biri olan sadeyağını diğer yağlardan ayıran en önemli özelliği vücut ısısında erimesidir. Bu yağ yöresel yemek ve tatlılarda sıkça kullanılmaktadır.”
Sade yağ kilo aldırır mı? Prof. Dr. Canan Karatay, "Doğal yağ kilo aldırmaz, kilo verdirir, karaciğer yağını giderir, tansiyonu düşürür, alzaymır ve kanseri önler." dedi.
Rengi alışıldık ete göre daha koyudur. Koyu kırmızı, hatta siyaha çalar. Hayvanlar sürekli hareket ettiği, ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Yağın rengi sarıya çalar.
Bu sınavdan tereyağının geçmesi için tereyağını oda sıcaklığında birkaç saat bekletin. Belirli bir süre geçtikten sonra eğer yağda su gibi erime meydana geliyorsa ne yazık ki elinizdeki tereyağı sahte yağdır. Gerçek bir tereyağı, oda sıcaklığında kıvamını korur. Erime yapmaz ve sadece yumuşar.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor.
Sade yağ iyi kolesterolü destekleyen sağlıklı yağlar içerdiğinden kalp sağlığını destekler. Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyuculuk sağlar. Bütirik asit yönünden oldukça zengin A, D, E ve K2 vitaminleri içerir.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
Sade Yağ Yapım Aşamaları:
Köpüklenmeye başlayınca ocağın altını kısın ve üzerine çıkan köpükleri bir kevgir yardımıyla toplamaya başlayın. Köpüklenme minimuma ininceye kadar bu işleme devam edin.
Kullanım alanları oldukça geniş bir skalaya sahip olan sade yağ, ülkemizde ilk çıktıkları bölge Şanlıurfa ve çevresidir. Faydaları saymakla bitmeyecek olan sade yağ Şanlıurfa ülkede bulunan en orjinal ürünler olarak değerlendirilebilir. Geleneksel yöntemlerle yağlı yoğurttan çıkarılan tereyağı tuzlanarak dinlendirilir.
Yapımı oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Örneğin; 1 kilo tereyağını bir tavaya alın, kısık ateşte erimeye bırakın. Yağ eriyip kaynarken tortular dibe çökmeye, üstü de köpük köpük kabarmaya başlayacaktır, köpükleri bir süzgeç veya kevgir yardımıyla aralıklı olarak temizleyerek sade yağ elde edebilirsiniz.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri