HPV Testi için Hangi Bölüme Gidilmeli? HPV tarama testi hastanelerin Üroloji ve Kadın Hastalıkları bölümlerinde ya da Jinekologların özel muayenelerinde yapılmaktadır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan ve oldukça önemli hastalıklara yol açan virüslerden biri olduğu için uzman bir jinekoloğa başvurmanız oldukça önemlidir.
Genital siğil tedavisi için deri hastalıkları uzmanına yani bir dermatoloğa muayene olmanız gerekmektedir.
HPV virüsü ve neden olduğu siğiller cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. HPV siğilleri genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkmaktadır. Vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan siğiller için dermatoloji bölümüne gidilmektedir.
Erkekler ise kadın doğum, genel cerrahi, üroloji veya cildiye uzmanlarına gitmelidirler. Kadın doğum uzmanları özellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan eş tedavisi de uygulayabilmekte ve bu nedenle erkeklerde hpv ve siğil etdavisi konusunda diğer branşlara göre daha deneyimlidir.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Baskılanmadığı durumlarda genital siğillere yol açan tipler, bulaşma sonrası ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduğu için başka kişilere bulaştırma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulaştığı belirlenemiyor.
Bu tarama rahim kanseri belirtileri fark edilmeden de yapılır. Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir. Erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgedeki siğillerin en önemli nedenidir. Ancak erkeklerde bu kanserlerin görülme sıklığı, kadınlardaki rahim ağzı kanserine göre son derece düşüktür.
Üroloji Nedir? Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Bu tip hpv varlığında hastalarda genellikle herhangi bir belirti olmaz. Hatta bu tipler yani kanser yapan hpv tipleri genellikle siğil yapmadığından hpv testi yapmadan sıklıkla farkedilmezler. Ancak genital siğili olan kadınlarda ya da erkeklerde siğil yapan tiplerle de beraber bulunabilirler.
Siğil tedavisi hangi bölüm bakar? Siğil tedavisi ile dermatoloji ve genel cerrahi bölümleri ilgilenmektedir. Her iki bölüm de siğilin tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Genellikle zararsız olsalar da estetik olarak rahatsız edicidirler ve bazen ağrı, kaşıntı ya da kızarıklık gibi şikâyelere neden olurlar. HPV kaynaklı oluşan bu şişlikler 3000 yıllık mumyalarda bile görülmüş olup tarihi oldukça eskiye dayanan oluşumlardır.
Siğil tedavi edilmezse bir süre sonra çoğalmaya başlar. Tedavi edilmeyen genital siğiller, rahim ağzı kanserine yol açabilir.
Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir. Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
Hpv idrar yolu epitelini tutabilir. İdrar yollarında siğil oluşumuna neden olabilir. Ancak idrarda yanma hpv virüsüne bağlı olarak gelişmesi pek olağan değildir. Beraberinde idrar yolu enfeksiyonu elbette olabilir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Aile Sağlığı Merkezinin içinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30-65 yaş aralığındaysan HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsin.
Erkeklerde HPV infeksiyonunun nasıl seyrettiği halen net bilinmemektedir. Partrige ve arkadaşlarının yaptığı çalışma sonucunda virüsün vücuttan tamamen atılma süresi ortalama 5.9 aydır. Erkeklerin %75'inde 12 ay sonunda vücutta HPV virüsü kalmamaktadır. Vücuttan atılma ihtimalinde, HPV tipine göre bir farklılık yoktur.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
HPV her iki cinside etkileyen bir virüs olsada kadınların vücudu komplikasyonlara karşı erkeklere göre daha savunmasız olduğu için erkeklere nazaran kadınları daha çok etkiler. Fakat çok farklı tipleri olan bu virüs erkeklerde de iyi tedavi edilmezse penis, anüs, baş boyun ve oral bölgede kansere sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri