Yaklaşık olarak 2-3 saat kadar marine edilen uskumru balıkları, fırın tepsisine alınır ve ardından 20 dakika kadar pişirilmeye bırakılır. Piştikten sonra ise, mevsim salatası ya da roka salatası ile servis edilebilir. Uskumru Balığı Kılçıklı mıdır? Uskumru balığı, çok lezzetli ve kılçıklı bir balık türüdür.
Uskumru Kılçıklı mı? Uskumru büyük kılçıklara sahip olması sebebiyle, kolayca kılçıklarından arındırılabilir ve tüketilebilir. Küçük balıklar gibi tüketirken çok fazla kılçıkla karşılaşılmaz.
Kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru Kuzey Denizinde 50 cm'ye kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz'de geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında Marmara'ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar. Mart ile haziran aylarında da Karadeniz'e döner.
Balıkseverlerin çokça tükettiği uskumru fırında, buğulama ve kızartma şeklinde yemek olarak pişirilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Genellikle yemek olarak tercih edildiğinde fırında, buğulama ve kızartma olarak pişirilen uskumru ile farklı tarifler denenebilir.
11-13 yıl arası yaşayan uskumru balığının eti hamsi, sardalya, çipura ve levrek gibi çok lezzetli olduğundan ekonomik değeri yüksektir. Kuzey Amerika sahilleri ve Kuzey Denizi'nde geniş sürüler halinde yaşayan uskumrunun Atlantik Okyanusu'nda lezzetsiz bir türü de yaşar.
İlgili 44 soru bulundu
Uskumru eti yenen ve oldukça lezzetli bir balık türüdür. Çok lezzetli ve yüksek yağ içeriğine sahip olan uskumru balığı, en taze hali ile sonbaharın başlangıcında ile birlikte kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle kış aylarında uskumru balığı, daha da lezzetli bir hale gelir.
Besin değeri açısından da zengin olan uskumru balığı pek çok protein ve vitamin içerir. İlk akla gelen uskumru Omega 3 açısından zengindir bilgisi olsa da uskumru sadece Omega 3 açısından değil; A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
İlk önce balıkları yıkayıp tuzluyoruz, bir kaba unu ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balığı bu un karışımına buluyoruz ve kızgın yağda önlü arkalı kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Uskumru, Vücut iğ şeklindedir. Sırtta aşağıya doğru inen açık veya koyu yeşilimsi-mavi, üzeri lekeli bantlar vardır. Başta beyin görünmez, karın tarafı açık gümüşi renktedir. Bütün yüzgeçler yumuşak ışınlı olup, gözler kolyoza göre daha ufaktır.
Yapısında kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum mineralleri yüksek miktardadır. Günlük selenyum ihtiyacımızın yüzde 63'ünü sağlar. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
Uskumruya çok benzeyen bu balık uskumru ile beraber sürüler halinde göç eder.
Helal balıklar arasında, hamsi, uskumru, lüfer, tuna, sardunya, morina, mezgit, alabalık ve ringa yer almaktadır.
İyice kızan yağın içerisine unlanmış uskumru balıklarını ekleyin ve rengi dönene kadar pişirin. Arkalı önlü kızarttığınız uskumru balıklarını pişince ocaktan alın. Dilerseniz fazla yağını çekmesi için havlu kağıt ile bastırabilirsiniz. Afiyet olsun.
Marine Uskumru Füme (1kg x 6 Adet )
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Balıklar fırında pişerken tavada 1 çorba kaşığı susamı renk alana dek kavurun. Fırından balıkları çıkardıktan sonra üzerine kavrulmuş susamları serpiştirince fırında uskumrunuz hazır. Afiyet Olsun!
Uskumru balıkları sürüler halinde ılıman denizlerde yaşar. Hamsi, çaça, aterina, çamuka gibi balıklar ve diğer balıkların yavruları ve planktonlarla beslenirler.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Defne yaprağını, soğan halkalarını da tepsiye yerleştirin. En son limon dilimlerini de balıkların üzerine koyup 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Patatesler piştiği zaman balıklarımız hazırdır demektir. Afiyet olsun.
İnce bir tabaka zeytinyağı döküp tavayı sallayarak yağın her tarafa yayılmasını sağlayın. Balıkları tavaya dizip hızlı ateşte her iki yüzünü 2-3 dakika pişirin. Tavada her iki yüzünü 2-3 dakika pişirdiğiniz balıkları fırın tepsisine dizin. 180-200 derece aralığında balığın büyüklüğüne göre pişirme işlemine devam edin.
Somon, uskumru gibi yağlı balık türleri, omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega 3 yağ asitleri vücutta kalp ve damar sağlığının korunması, kolesterolün dengelenmesi, inflamasyonun ve kanserleşmenin önlenmesi ve karaciğer sağlığının korunması açısından oldukça önemli görevler üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri