Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
Uterus (rahim) idrar torbası ile rectum kalın bağırsağın son bölümü arasında yer alan; armut şeklinde bir organdır. Ana görevi embriyoyu ( döllenmiş yumurta) beslemek ve büyütmektir. Eğer yumurta döllenmez ise kalınlaşmış rahim iç çeperi her ay adet kanaması olarak dökülür.
Embriyonun geliştiği ve gebelik organı olarak da bilinen Rahim (Uterus), içi boş ve kaslı bir organdır. Döllenen yumurtanın gelişim sürecinde ev sahipliğini yapar ve gereken olgunluğa eriştiğinde doğumun gerçekleşmesi için embriyoyu içerisinden atar.
Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)'den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Rahim enfeksiyonu semptomları kadından kadına değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle aşağıdaki belirtiler ön plandadır: Karın ağrısı ve kramp: Alt karın bölgesinde ağrı ve kramp, uterin enfeksiyonun en yaygın semptomlarıdır. Bu ağrılar, adet dönemi sırasındaki ağrılara benzerlik gösterebilir.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Kadının üretrasına anestezik jele bulaştırılmış ve pamuk uçlu bir uç yerleştirilir. Kadından bu aşamada kendisini kasması istenir. Sonucun 30 derece yukarısında olması, vajinada genişlik olduğu anlamına gelir. Doktor, pelvik fiziki muayene esnasında; pelvik bölgesinin ve kasların güçlerini kontrol eder.
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
Histerektomi rahmin (uterus), karın veya vajinal bölgeden kesi yapılarak alınması işlemidir. Karından yapılacak olan rahim çıkarma işlemi, karından yapılan açık ameliyatla yapılır. Vajinal olarak rahim alınacaksa buna vajinal histerektomi denir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
MİYOM AĞRISI NEREYE VURUR? Evet. Rahimdeki miyomlar özellikle büyük boyutlara ulaşmışsa veya rahim ağzından dışarı doğru sarkmışsa şiddetli kasık ağrısı ve bel ağrısına neden olabilmektedir.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Dilatasyon & küretaj (D&C), rahim ağzı dokusunun (serviks) genişletilerek ince aletlerle (küret&kanül) rahim içindeki dokunun cerrahi olarak çıkarılma işlemine verilen isimdir.
Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir.
Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.
Kadınlarda üreme sistemi, alt karın bölgesinde yerleşen iki yumurtalık, iki tüp, rahim ve vajinadan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri